Prawo jazdy zdrożeje!

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez zwariowanaxD » wtorek 10 listopada 2009, 23:09

to bylo do przewidzenia, w końcu kryzys mamy:) ale dzięki za info:)
zwariowanaxD

za wczesnie??

Postprzez fantawrtkw » niedziela 22 listopada 2009, 02:07

Mam 17 lat w czerwcu koncze 18. Moje pytanie polega na tym czy moge sie w grudniu zapisac na prawo jazdy, a zaczac je od marca tak zeby pominac ten straszny podatek:). Oczywiscie jestem w stanie zaplacic zaliczke. Kolega z klasy zapisal sie juz a urodziny ma jakos w kwietniu zaplacil 450 zł zaliczki w pzmot lublin(nie do konca jestem pewien czy to prawda). Prosze o rzeczowe odpowiedzi:). Dziekuje pozdrawiam
fantawrtkw

Postprzez PabloSBT » niedziela 22 listopada 2009, 08:24

kryzys w Polsce to jest od kąt pamiętam :) zawsze było zdzierstwo podatki odtrącenia i malejące pensje.
fantawrtkw wydaje mi się że można sie zapisać musisz mieć tylko dowód tymczasowy jak dobrze pamiętam ;p
01.09.09r egzamin teoretyczny zdany
25.09.09r egzamin praktyczny wynik negatywny
13.10.09r egzamin praktyczny wynik negatywny
5.11.09r egzamin praktyczny wynik pozytywny :)
12.11.09 papiery dotarły do wydziału komunikacji a teraz czekam na prawko :)
PabloSBT

Postprzez Borys_q » niedziela 22 listopada 2009, 10:16

Tylko czy resztę bedziesz płacił bez watu to niewiadomo.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Pajejek » niedziela 22 listopada 2009, 10:59

Borys_q napisał(a):Tylko czy resztę bedziesz płacił bez watu to niewiadomo.
Każda płatność po Nowym Roku będzie z VAT. Niezależnie od terminu zapisania się.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez fantawrtkw » niedziela 22 listopada 2009, 14:41

dowód mam i chyba sie nie przekonam jak nie pojde sie zapytac bezposrednio do jakiegos osk:)
fantawrtkw

Re: za wczesnie??

Postprzez mirinda » niedziela 22 listopada 2009, 21:56

fantawrtkw napisał(a):Mam 17 lat w czerwcu koncze 18. Moje pytanie polega na tym czy moge sie w grudniu zapisac na prawo jazdy, a zaczac je od marca tak zeby pominac ten straszny podatek:). Oczywiscie jestem w stanie zaplacic zaliczke. Kolega z klasy zapisal sie juz a urodziny ma jakos w kwietniu zaplacil 450 zł zaliczki w pzmot lublin(nie do konca jestem pewien czy to prawda). Prosze o rzeczowe odpowiedzi:). Dziekuje pozdrawiam

Nie możesz się zapisać bo nie spełniasz wymogów wiekowych.
Na dzień dzisiejszy nie wiadomo jeszcze czy będzie Vat.
mirinda

Postprzez fantawrtkw » poniedziałek 23 listopada 2009, 00:17

nie wiadomo? a ja slyszalem ze przesadzone. No to ja nie rozumiem jak mój kolega sie zapisał niby w styczniu ma zaczac kurs... Musze go zmeczyc czy mnie przypadkiem nie oszukuje:P
fantawrtkw

Postprzez wilkuzzz » poniedziałek 23 listopada 2009, 12:31

Źle się dzieje w Polsce : P i tyle nie warto się kłócić o takie akcje . Co mają powiedzieć kierowcy zawodowi dla których kurs na przewóz rzeczy ma bardzo zdrożeć ? Co do tych 4 tys powiem wam że znam ludzi którzy są po zawodówce i zarabiają 2 razy tyle ( więc nie uogólniajcie że w Polsce to aż tak źle jest) , nie wspominając o Grzegorzu Lacie który dostaje chyba 20 tys za pierdzenie w stołek ; )
Więc nie unoście się i nie złośćcie dlatego tylko że ktoś zarabia więcej od was , załóżcie szkołę jazdy to zobaczycie jak się wam będzie powodzić .
Kolego annubisie za 4 tysiące to wiesz jak masz 2 dorastających dzieci do wyżywienia mieszkanie auto , nie ma nic za darmo . Po za tym w twoich postach widać iście lewicowe poglądy czyli wszystkim tyle samo . Nie wiem czy wiesz ale w Polsce jest wolny rynek , jeżeli zarabiasz za mało i masz z tym problemy możesz się przekwalifikować , panowie przy obsłudze sprzętu na autostradach podobno dobrze zarabiają . Wiec wydaj parę tysięcy na kursy i może będziesz zadowolony. To że ktoś zarabia 4 tys nie oznacza że jest złodziejem i krętaczem , tylko pracuje 12 i więcej godzin , pomijając grupę polityków i jakiś bizmesmanów .
Po co te kwasy po co te jady :D Pozdrawiam

@edit
Na pocieszenie przypomnę że od nowego roku OC drożeje .
"Spadochroniarstwo uczy nas być silnym, a tylko takich potrzebuje nasza ojczyzna"
Gen. Stanisław F. Sosabowski
wilkuzzz

Postprzez Toreba » poniedziałek 23 listopada 2009, 15:44

wilkuzzz napisał(a):Źle się dzieje w Polsce : P i tyle nie warto się kłócić o takie akcje . Co mają powiedzieć kierowcy zawodowi dla których kurs na przewóz rzeczy ma bardzo zdrożeć ?

Mylisz pojęcia. Kierowcy zawodowi nie potrzebują kursu na przewóz rzeczy bo już go mają. Co 5 lat obowiązuje ich tzw. szkolenie okresowe. Śmiem jednak sądzić, że chodzi Ci o KW (Kwalifikacja Wstępna), która kosztuje (zależnie od ośrodku) od 4 tys. do 6 tys. złotych. Warto dodać, że sama KW nic nam nie daje. Potrzebna jest oczywiście kat. C (zakładając, że posiadamy już kat. B), która kosztuje około 2000 zł + badania lekarskie, egzamin. Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu możemy ubiegać się o KW (280 godzin). Rynek stawia kierowców w takiej sytuacji, że na kat. C jest małe zapotrzebowanie, tak więc tutaj kolejne 2500zł by się przydało na kat. C + E. ;)
Toreba

Re: za wczesnie??

Postprzez Przemek211 » piątek 25 grudnia 2009, 20:49

mirinda napisał(a):Na dzień dzisiejszy nie wiadomo jeszcze czy będzie Vat.

No, właśnie po pierwsze witam wszystkich, bo to mój pierwszy post, po drugie życzę wesołych świąt ;) widzę iż temat obumiera, a sprawa chyba wciąż nie jest wyjaśniona, czy wprowadzenie podatku jest już przesądzone?
Przemek211

Postprzez njoy » piątek 25 grudnia 2009, 20:51

Czy fakt wprowadzenia VAT-u na szkoły jazdy jest już poparty jakimś konkretnym przepisem/rozporządzeniem/ustawą, czy to jak zwykle nagonka dziennikarska i wszystko zostaje po staremu ???
Pytam się, ponieważ chwilę już siędzę na stronach różnych ciekawych organizacji i nie ma tam słowa o wprowadzeniu VAT-u do szkół nauki jazdy. Za konkretne informacje z góry dziękuję.
njoy

Postprzez Borys_q » piątek 25 grudnia 2009, 21:59

Podobno nic nie wskazuje żeby od tego roku wszedł.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez babu » sobota 02 stycznia 2010, 15:59

patrzyłem na kilku stronach osk i wszędzie piszą ze od 1 weszło ale aktualizacji cen nie poprawili może dlatego ze to sobota wszystko się okaże w poniedziałek lub wtorek ja wszystko ruszy w nowym roku
06.03.2010 - teoria (+) - 18 lat i 9 dni
06.03.2010 - plac(+) miasto (+) - 18 lat i 9dni

16/03/10 trwa postępowanie
22/03/10 do odbioru i odebrane

ZDANE ZA 1 RAZEM !!!
babu

ceny sie nie zmienily

Postprzez fantawrtkw » poniedziałek 04 stycznia 2010, 00:11

1000 1200zl rozsadnie... i czekamy do marca:D
Obrazek
fantawrtkw

Poprzednia stronaNastępna strona