Sygnalizator S-3, rondo, tramwaj i ja. Pl. Zawiszy, Warszawa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez BOReK » piątek 25 grudnia 2009, 16:08

Z założenia S-3 jest bezkolizyjny, więc jeśli otwiera ci kierunek ruchu, to żaden pojazd nie powinien z nim kolidować. W tym przypadku jeżeli ty masz zielone na tej strzałce, to tramwaj powinien mieć światło czerwone (tudzież poziome :]). Warto jednak pamiętać o tym, że niedługo nasz S-3 zgaśnie, a tramwaj będzie miał światło zielone/pionowe i obdzwoni każdy samochód, który będzie stał na torach. O ile pamiętam, to kolejny S-3 jest tam, gdzie kończy się niebieska strzałka i nieuważni czasem utykają na torowisku. ;)
BOReK

Postprzez Radosna » piątek 25 grudnia 2009, 16:11

Jeśli jest zielony S-3 to z tego co mi wiadomo tramwaj wjechać nie może. Ale jeśli chcesz na rondzie jechać w lewo, to powinieneś sie ustawić raczej na prawym pasie do skrętu w lewo (są dwa), bo tak jak narysowałeś prawdopodobnie zajedziesz komuś drogę.
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez szerszon » piątek 25 grudnia 2009, 16:40

Radosna napisał(a):Jeśli jest zielony S-3 to z tego co mi wiadomo tramwaj wjechać nie może. Ale jeśli chcesz na rondzie jechać w lewo, to powinieneś sie ustawić raczej na prawym pasie do skrętu w lewo (są dwa), bo tak jak narysowałeś prawdopodobnie zajedziesz komuś drogę.
Ustawił sie i pojechał dobrze nikomu nie zjeżdzając drogi,tylko z tego zdjecia linii zbytnio nie widać.W ogóle to rondo to jedna wielka porażka-korkogenne.
szerszon

Postprzez BOReK » piątek 25 grudnia 2009, 17:08

A owszem, i wygląda mi ogólnie na skrzyżowanie Jerozolimskich ze Żwirki i Wigury / Towarową oraz Grójecką, a nie Marszałkowską. W godzinach szczytu (14-19) w miare łatwy dojazd jest tylko z Grójeckiej (lewa dolna), cała reszta jest zapchana na kilka skrzyżowań wstecz.
BOReK

Postprzez jimorrison » niedziela 27 grudnia 2009, 01:35

BOReK napisał(a):A owszem, i wygląda mi ogólnie na skrzyżowanie Jerozolimskich ze Żwirki i Wigury / Towarową oraz Grójecką, a nie Marszałkowską. W godzinach szczytu (14-19) w miare łatwy dojazd jest tylko z Grójeckiej (lewa dolna), cała reszta jest zapchana na kilka skrzyżowań wstecz.

Po prostu pojazdów w W-wie jest za dużo i tyle, ale może wreszcie to się niedługo skończy (albo i poczekamy na kogoś władnego w W-wie kto będzie miał jaja).
Co do sygnalizatora S-3 to tak jak koledzy piszą - jeśli masz na nim zielone to masz bezkolizyjny przejazd z kolizyjnymi potokami ruchu. Jeśli chodzi o wjazd na zielonym to (teoretycznie) masz gwarancję, że opuścisz skrzyżowanie w czasie trwającej fazy, natomiast sytuacja się komplikuje gdy układ skrzyżowania działa w przeciążeniu :|
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Powrót do Sytuacje na drodze