Wątek zimowych porad dla "letnich kursantów"

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez athlon » środa 23 grudnia 2009, 00:55

tiromaniak napisał(a):Hamulcu ręcznego, zwany pomocniczym ( niektórzy nazywają go hamulcem do sprawnego pokonywania zakrętów w zimie ) nie używa się podczas mrozów - o tym wiedzą starzy kierowcy i ci co z własnej kieszeni wkładają pieniądze we własny samochód.

A ja odkąd pamiętam zawsze zostawiam auto na "ręcznym" i biegu i jeszcze nigdy nie miałem żadnego z wyżej opisanych przez ciebie problemów.
athlon

Postprzez dma3 » czwartek 24 grudnia 2009, 18:51

Hamulcu ręcznego, zwany pomocniczym ( niektórzy nazywają go hamulcem do sprawnego pokonywania zakrętów w zimie ) nie używa się podczas mrozów - o tym wiedzą starzy kierowcy i ci co z własnej kieszeni wkładają pieniądze we własny samochód.

Zapewne niektórym się zdarzało że po nocnym mrozie spuszczali ręczny, jedynka i przez chwilę ręczny trzyma a potem puszcza i tak stopniowo. Czasami w ogóle nie chce puścić. Wystarczy trochę wilgoci w lince i zamarza od razu.

mity z czasów polonezów, z niesprawnymi hamulcami.
dma3

Postprzez ks-rider » piątek 25 grudnia 2009, 12:44

dma3 napisał(a):mity z czasów polonezów, z niesprawnymi hamulcami.

Taaaaak, wyjasnisz mi jak cos niesprawnego czyli cos czego niemasz moze Ci zamarznac ? :mrgreen:
ks-rider

Postprzez BOReK » piątek 25 grudnia 2009, 14:06

A teraz pójdziesz po słownik i spróbujesz zrozumieć różnicę między rzeczą niesprawną a taką, której nie masz. Bo nie zależnie od tego co uważasz te dwa pojęcia nie mają ze sobą żadnego związku.

Natomiast owszem, u mnie zdarza się po mroźnej nocy, że czuję/słyszę jak klocki na tylnych tarczach "odpuszczają" dopiero gdy ruszę albo w jakąś chwilę po odpaleniu silnia (pewnie przez drgania). Nie jest to problem, tylko słychać (i czuć) z tyłu takie delikatne "pyk". Mimo tego co wieczór jedynka i ręczny to standard. ;)
Ostatnio zmieniony piątek 25 grudnia 2009, 14:08 przez BOReK, łącznie zmieniany 1 raz
BOReK

Postprzez dma3 » piątek 25 grudnia 2009, 14:07

układ niesprawny nie jest tożsamy z brakiem tego układu ..... :roll:

układ niesprawny to układ posiadający defekty, w szczególności takie, które w normalnej eksploatacji się nie ujawniają :wink:

a dopiero przy zaistnieniu szczególnych warunków dają o sobei znac.
dma3

Postprzez Radosna » piątek 25 grudnia 2009, 15:48

uprasza się o zamieszczanie zimowych porad dla letnich kursantów :)
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez mti91 » piątek 25 grudnia 2009, 20:57

No właśnie, 3 strona a tak naprawdę więcej kłótni niż porad :/ :-/
[size=75]20.10.2009 <3
ZDANE:D i to się liczy, nie za którym razem!
(10/26/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(10/29/09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
: ))))[/size]Oj, dużo się od tego czasu zmieniło :)) I <3 Punto:D
mti91

Postprzez quazz » poniedziałek 28 grudnia 2009, 16:32

a jak sobie radzicie na zimowych nieoświetlonych drogach?
bo ja jak jadę i widzę że z naprzeciwka nadjeżdża pojazd to zjeżdżam w bok ale nie widzę gdzie się kończy droga?

a co kiedy jest śnieg na drodze i nie widać pobocza a nie znam drogi?
jak mam wyczuć kiedy jest pobocze jak nie ma krawężnika ?
quazz

Postprzez 4est » poniedziałek 28 grudnia 2009, 17:37

a jak sobie radzicie na zimowych nieoświetlonych drogach?

Ja za miastem na wioskach staram sie jezdzić wolniej jeżeli chodzi o zime, nie widać z pod śniegu dziur i łałtwo wpaść kołem, używam świateł drogowych tak czesto jak tylko sie da, z tym zjeżdżaniem to uważaj żebyś nie złapał pobocza bo bedzie bida, zreszta to sie czuje że kończy sie równa powierzchnia i zaczyna tłuc autem (wyboje, kamienie)
a co kiedy jest śnieg na drodze i nie widać pobocza a nie znam drogi?
Jechać w miare wolno, dostosować predkosc do warunków pogodowych

jak mam wyczuć kiedy jest pobocze jak nie ma krawężnika ?

jw.
ŚMIERĆ ZAWSZE WSIADA RAZEM Z NAMI DO AUTA I CIERPLIWIE CZEKA
4est

Postprzez vonBraun » wtorek 29 grudnia 2009, 19:00

tiromaniak napisał(a):Słuchajcie ludziska, ważna rzecz.
Hamulca ręcznego, zwany pomocniczym ( niektórzy nazywają go hamulcem do sprawnego pokonywania zakrętów w zimie ) /.../

O ciekawe, czy ktoś rozumie o co chodzi i może mi wytłumaczyć jaki związek ma hamulec ręczny ze sprawnym pokonywaniem zakrętów w zimie?

Pozdrawiam
vonBraun
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Postprzez ks-rider » wtorek 29 grudnia 2009, 20:06

vonBraun napisał(a):
tiromaniak napisał(a):Słuchajcie ludziska, ważna rzecz.
Hamulca ręcznego, zwany pomocniczym ( niektórzy nazywają go hamulcem do sprawnego pokonywania zakrętów w zimie ) /.../

O ciekawe, czy ktoś rozumie o co chodzi i może mi wytłumaczyć jaki związek ma hamulec ręczny ze sprawnym pokonywaniem zakrętów w zimie?

Drift :mrgreen:
ks-rider

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne