d napisał(a):Powiedzmy że jedziesz od dołu. Nie chcesz skręcać w tą małą boczną uliczkę. Migasz?
Nie.
d napisał(a):A teraz migasz?
Nie.
Michał_86 napisał(a):Kieruję się zasadą że kierunkowskaz włączam przed miejscem w które chcę jechać (tylko kiedy mam więcej niż jedną możliwą trasę, przy wjeździe na rondo mam jedną, chyba że zmieniam pas ale wtedy wiadomo chyba?) - a jak chcę zawrócić na rondzie to za nim dojadę do ostatniego wyjazdu na mojej trasie mijam kilka wcześniejszych w które nie chcę wjechać.
No widzisz, dla Ciebie po prostu rondo jest cały czas kilkoma skrzyżowaniami
Michał_86 napisał(a):Bez sensu wcześniej: oczekuję na możliwość wjazdu na skrzyżowanie, mam lewy kierunkowskaz włączony (i na co to komu?) Ja wjadę a osoba za mną nie lub wjedzie ale wyjedzie wcześniej, albo będzie jechała za kimś innym kto wjechał na innym wjeździe. I na co ten kierunek włączyłem?
I znowu, po co, na co... Bo tak stanowią przepisy!
Michał_86 napisał(a):Tak jak gdy masz 1 km prostej drogi i chcesz skręcić dopiero na skrzyżowaniu nie włączasz kierunkowskazu 1 km przed tylko tuż przed.
No właśnie, włączam
przed skrzyżowaniem, a nie na jego środku. No ale dopóki nie zrozumiesz, że rondo jest
jednym skrzyżowaniem...
drill napisał(a):To Niemcy też są niedouczeni, gdyż nie sygnalizują jazdy wokół wyspy lewym kierunkowskazem.
Nie, Niemcy stosują przepisy obowiązujące w Niemczech:
Straßenverkehrsordnung napisał(a):§ 9a roundabout
(1) If at the junction into a roundabout sign 215 (roundabout) at number 205 (granting right of way!) Ordered, the traffic circle on the road right of way. At the entrance in such a roundabout is to use the direction indicator lamp inadmissible. Within the roundabout, the rest on the roadway is prohibited.
drill napisał(a):A jak są wymalowane pasy ruchu i jadę środkowym to też mam sygnalizować jazdę wokół wyspy lewym kierunkiem? Nie chcę zmieniać pasa ruchu, a właśnie wówczas sygnalizowałbym taki zamiar, kierunku ruchu też nie zmieniam, gdyż jadę tym samym wyznaczonym pasem. To jaki jest cel sygnalizowania tym lewym kierunkiem, bo moim zdaniem jest to bez sensu i nie sygnalizuje niczego, a w pewnych wypadkach dezinformuje.
Więc wyobraź sobie klasyczne skrzyżowanie z wyznaczonymi pasami ruchu i dwoma przeznaczonymi do skrętu w lewo, a Ty znajdujesz się na tym bardziej prawym pasie do skrętu w lewo. I odpowiedź sobie na powyższe pytania.