PoRD
Art. 22.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1. do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2. do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
O cos takiego np chodzilo?
Edit:
Co do zawracania to moze byc wiele sytuacji, w zasadzie wszystko zalezy od geometrii skrzyzowania i oznakowania, np:
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 613.35.jpg
W takiej sytuacji wg. mnie przez to iż przelaczka jest oznakowana znakami poziomymi w taki sposob zawracanie przebiega nastepujaco:
1. Jedziesz lewym pasem, zjezdzasz do lewej krawedzi w celu wykonania manewru zawracania
2. Wjezdzasz na przelaczce na pas prawy (do jego krawedzi lewej, czyli do osi przelaczki - skrecasz przeciez w lewo)
3. Nastepnie na drodze "głównej" zajmujesz pas prawy badz lewy (oczywiscie po uprzednim ustapieniu pierwszenstwa pojazdom jadacym droga główną)
Poszczegolne etapy staralem sie opisac numerkami, ale cos sprawnosc manualna chyba u mnie kuleje:)
Inna sytuacja, aczkolwiek podobna:
Gdy na przelaczce nie sa wyznaczone znakami poziomymi pasy ruchu.
W takiej sytuacji ja sie zachowuje ( i w zasadzie 99% kierowcow) nastepujaco:
1. Jedziesz lewym pasem, zjezdzasz do lewej krawedzi w celu wykonania manewru zawracania
2. Wjezdzasz na przelaczce na pas lewy (do jego krawedzi lewej), czyli z pojazdem zawracajacym jadacym z przeciwka mijasz sie prawym bokiem)
3. Nastepnie na drodze "głównej" zajmujesz pas prawy badz lewy (oczywiscie po uprzednim ustapieniu pierwszenstwa pojazdom jadacym droga główną)
Wydaje mi sie za tak jest prawidlowo, na egzaminie tak robilem, bledu mi nie wytknieto:)
Mam nadzieje, ze mniej wiecej o takie cos Ci chodzilo,
pozdrawiam