Ciekawe skrzyzowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Ciekawe skrzyzowanie

Postprzez sibkods » środa 16 grudnia 2009, 22:00

Witam. Zastanawia mnie to skrzyzowanie. Jadąc z drogą podporządkowana widzimy znaki nakazu jazdy z lewej i nakaz jazdu z prawej strony. Obie z tych rozdzielonych dróg sa dwukierunkowe, a jadąc droga z pierwszeństwem nie ma żadnego znaku który nakazywałby, wjazdu na konkretne rozwidlenie drogi podporządkowanej.
Jak wy byście pojechali, chcąc jechać w lewo i prawo z drogi podporządkowanej.

[img][img]http://img707.imageshack.us/img707/9034/beztytuumk.th.png[/img][/img]
sibkods

Postprzez athlon » środa 16 grudnia 2009, 22:15

Obie z tych rozdzielonych dróg sa dwukierunkowe

No to z czym masz problem?
Obie drogi dozwolone, jednak w lewo będzie łatwiej skręcić z "lewej części" oczywiście trzymasz sie po prawej stronie drogi. A w prawo analogicznie z "prawej" części rozwidlenia

Kurde, ale wytłumaczyłem, jak ktoś chce to zrobie rysunek :P
athlon

Postprzez sjakubowski » środa 16 grudnia 2009, 22:17

Skrzyżowanie błędnie oznaczone znakami, które się wzajemnie wykluczają... Możesz podać dokładne miejsce gdzie to występuje?

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez tiromaniak » środa 16 grudnia 2009, 23:46

Skrzyżowanie błędnie oznaczone znakami, które się wzajemnie wykluczają

Ameryki nie odkryłeś. Polskie skrzyżowania i drogi wręcz obfitują w absurdy i nieudoskonalenia. Wg. mnie 50% drogowej infraktustury wymaga gruntownej przebudowy i udoskonalenia.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez user_resu » czwartek 17 grudnia 2009, 00:40

paranoja, niestety tiromaniak ma rację
user_resu

Postprzez Radosna » czwartek 17 grudnia 2009, 00:46

ja bym pojechała tak jak athlon
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez vonBraun » czwartek 17 grudnia 2009, 01:45

sjakubowski napisał(a):Skrzyżowanie błędnie oznaczone znakami, które się wzajemnie wykluczają... Możesz podać dokładne miejsce gdzie to występuje?

Pozdrawiam!

Bardzo podobne skrzyżowanie jest w mojej dzielnicy:

http://tinyurl.com/y9uctzf

Tyle, że zamiast dwu osobnych znaków, użyto (CHYBA - sprawdzę jeśli to waszym zdaniem błędnie) jednej rozwidlającej się strzałki C-8

http://www.pzdsokolka.internetdsl.pl/im ... nakazu.jpg

pozdrawiam
vonBraun
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Postprzez krzysiek20 » czwartek 17 grudnia 2009, 03:00

A co ma do tego znak C-8?:) Mowi on nam o nakazie jazdy w danym kierunku, natomiast uzyte tu (i wykluczajace sie wzajemnie) C-9 i C-10 nakazuja jazde z lewej/prawej strony znaku.
Jesli cos zle zinterpretowalem w Twoim poscie, to wybacz - pora pozna juz:)

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Obrazek
krzysiek20

Postprzez d » czwartek 17 grudnia 2009, 03:12

To jest bardzo prosta sprawa.
Mianowicie taki znak jak przestawiony w pierwszym poście pozwala na przejazd wyłącznie takiego pojazdu:
http://www.youtube.com/watch?v=g65Qd7EUxEE
d

Postprzez bac » czwartek 17 grudnia 2009, 16:21

A co ma do tego znak C-8?Smile Mowi on nam o nakazie jazdy w danym kierunku, natomiast uzyte tu (i wykluczajace sie wzajemnie) C-9 i C-10 nakazuja jazde z lewej/prawej strony znaku.

Chyba chodziło o C-11 - nakaz jazdy z prawej lub z lewej strony znaku
bac

Postprzez Borys_q » czwartek 17 grudnia 2009, 16:24

Niewiem co was tak dziwi, gdzie wygodniej tam sie jedzie w lewo po lewej w prawo po prawej, niewidze problemu, chyba że taki :

Obie z tych rozdzielonych dróg sa dwukierunkowe

Dobrze sie przyjżyj temu skrzyżowaniu bo tak nie może być

Jak stoi nakaz jazdy z prawej strony znaku to z prawej strony nie ma prawa być dwukierunkowa. ( jak ktoś nie wierzy to dzu 220)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Glammaniara » czwartek 17 grudnia 2009, 18:10

Patrząc na te znaki, na logikę też widzę dwa sprzeczne komunikaty: 1. jedź po prawej stronie tego znaku, 2. jedź po lewej stronie tego znaku. Co innego gdyby to był jeden znak - wtedy możnaby (a nawet trzebaby) odczytać to jako "po prawej lub lewej stronie". Nie wiem czy to może być dwukierunkowa, ale nigdy nie spotkałam się z sytuacją gdzie w takim wypadku byłaby faktycznie dwukierunkowa. Znaku jednokierunkowej też w takich przypadkach nie ma, bo zawsze myślałam, że to oczywiste - zresztą szerokość jezdni była zawsze taka, że dwa pojazdy obok siebie to byłoby już kombinowanie. Wiem, że po szerokości jezdni się nie rozpoznaje jedno- lub dwukierunkowej drogi, no ale tak mi się kojarzyło zawsze. Pojechałabym prawą stroną, chcąc skręcić zarówno w prawo, jak i w lewo - na wszelki wypadek :D
Jeśli to jest dwukierunkowa, to to dziwne. Dlaczego - załóżmy, że po tej podporządkowanej jedzie pojazd w kierunku drogi z pierwszeństwem, ale wjeżdża lewą stroną, a w tym samym czasie na tą podporządkowaną wjeżdża pojazd w przeciwnym kierunku i jedzie prawą stroną (tą prawą, którą widzimy, patrząc na rysunek). Drogi pojazdów krzyżują się i kto ma pierwszeństwo? Przecież pojazd, który wyjechał z drogi z pierwszeństwem, już nie jest na drodze z pierwszeństwem :P A w momencie krzyżowania się dróg de facto skrzyżowania nie ma, a jedynie rozwidlenie drogi - przynajmniej ja to tak widzę.
Obrazek
Glammaniara

Postprzez vonBraun » niedziela 20 grudnia 2009, 21:11

bac napisał(a):
A co ma do tego znak C-8?Smile Mowi on nam o nakazie jazdy w danym kierunku, natomiast uzyte tu (i wykluczajace sie wzajemnie) C-9 i C-10 nakazuja jazde z lewej/prawej strony znaku.

Chyba chodziło o C-11 - nakaz jazdy z prawej lub z lewej strony znaku

Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi, to powinno być (a co jest-teraz już sam nie wiem - chyba to jutro sfotografuję przy okazji przejeżdzania do pracy) rzadko używane znaki zaczynają mi się mieszać. Po lekturze dziennika ustaw widzę, ze i znak C-11 tu sie nie stosuje. Wszyscy oczywiście, jeśli chcą skręcić w tym miejscu, w ramach dobrze rozumianego instynktu samozachowawczego zostawiają tam lewą wolną.

pozdrawiam
vonBraun
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Postprzez bac » niedziela 20 grudnia 2009, 22:51

Po lekturze dziennika ustaw widzę, ze i znak C-11 tu sie nie stosuje.

Dlaczego?
bac

Postprzez vonBraun » niedziela 20 grudnia 2009, 23:47

Znalezione na stronie Łódzkiego WORD
http://tinyurl.com/y9h9zfd

Znak C-11 "nakaz jazdy z prawej lub lewej strony tego znaku stosuje się w celu wskazania kuerującym możliwości ominięcia wysepki (przeszkody na jezdni) z dowolnej jej strony nie powodując zmiany zamieżonego kierunku jazdy. [i uwaga - podkreślenie moje:] PO PRAWEJ STRONIE ZNAKU NIE MOZE BYĆ DOPUSZCZONY RUCH Z PRZECIWNEGO KIERUNKU."

Jeśli na skrzyżowaniu o którym pisałem żaden znak nie zabrania wjechania w każde odgałęzień Z drogi poprzecznej (stanowiącej daszek litery "T"), to ruch z przeciwnego kierunku jest dopuszczony. Należy postawić jeszcze jakieś znaki albo usunąć C-11. Czy czegos nie rozumiem?

pozdrawiam
vonBraun
/edit bo kluczowe "Z" mi uciekło/

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
vonBraun

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze