Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Calvados » poniedziałek 30 listopada 2009, 15:58

Mijając się prawymi bokami nie czekasz na nikogo, nie blokujesz i co najważniejsze z nikim twój tor się nie przecina.

Czyli dobrze !
Czyli w tej sytuacji zle pojechałam ? Powinnam jechac prawa strona łacznika ?
Jak sama stwierdziłaś na początku, mamy ruch prawostronny :D

Czyli zle !

Można jaśniej ?
Calvados

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 30 listopada 2009, 17:34

Nie wiem co tu jeszcze wyjaśniać...po skręcie w lewo zajmujemy prawy pas, wjeżdżająć w ulicę dwukierunkową.

Zakładam żę kurs robisz w jakiś niedużym miasteczku? Bo dziwie się żę masz już za sobą sporo godzin a nie przerabialiście skrętuw lewo na S-1.
piotrekbdg

Postprzez Calvados » poniedziałek 30 listopada 2009, 17:45

Piszesz że lepiej mijajać sie prawymi bokami ponieważ jest to sytuacja bezkolizyjna. W tej sytuacji minełam sie prawymi bokami i piszesz ze zle ponieważ mamy ruch prawostronny.
I tego własnie nie rozumiem jak w tej sytuacji miałam postapic.

(Wjeżdzajac w ulice 2-kierunkową zajełam prawy pas , na łaczniku jechałam przy lewym "brzegu" jak jest zaznaczone na rysunku)

Kurs robie we Wrocławiu
Jak napisałam tamto skrzyzowanie- sygnalizator S-3
Calvados

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 30 listopada 2009, 18:30

Czytaj uważnie moje posty, wyjaśniłem kiedy mijamy sie prawymi bokami. Na twoim rysunku widać 2 różne skrzyżowania a nie jedno.
piotrekbdg

Postprzez Calvados » poniedziałek 30 listopada 2009, 21:13

ok nie ma jak to klarowne wyjasnienie...
Z faktu ze to pojazd jadacy z naprzeciwka wyznaczył po ktorej stronie mam jechac (był pierwszy na łaczniku ) i instruktor tez kazał mi tak jechac zostane przy tej opcji. Czekałam na jakies sensowne wyjasnienie bo sama tez chciałam jechac prawa strona i myslałam ze tak jest dobrze, jak widać nie .
Calvados

Postprzez lith » poniedziałek 30 listopada 2009, 22:30

Jeżeli to jest łącznik to mijacie się prawymi... ale na Twoim zdjęciu sa wymalowane 2 skrzyżowania i krótka uliczka je łącząca z wymalowanymi normalnie pasami. Nie mówiąć juz o tym, że na twoim zdjęciu samochód skręca w lewo z prawego pasa.

Sytuacja, która opisujesz wygląda raczej w ten sposób:

Obrazek

Przynajmniej tak to zrozumiałem.
A Twój obrazek mi w ogóle do opisu nie pasuje.

Co byś zrobiła, gdyby na podanym przez Ciebie 'długim łączniku' zmieniły Ci się światłą i z przeciwka ruszyłyby samochody z poprzecznej na czołowe (w końcu na łączniku to ich pas)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 listopada 2009, 22:33 przez lith, łącznie zmieniany 1 raz
lith

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 30 listopada 2009, 22:30

To następnym razem zapytaj się instruktora czemu masz jechać tak a nie inaczej, on powinien Ci to uzasadnić opowiednim przepisem. Na twoim rysunku nie widzę znaku "droga jednokierunkowa" stąd nie wiem dlaczego miałabyś zajmować pas inny.
piotrekbdg

Postprzez Calvados » poniedziałek 30 listopada 2009, 22:43

lith - dokładny rysunek :wink:
Ja nad swoim nie zastanawiałam sie zbyt długo chodziło o ogólny zarys jak biegna drogi , sadziłam ze opis wystarczy. No i tobie wystarczył.

dzieki za odpowiedzi

ps: piotrekbdg pewnie zmylił cie rysunek wiec dzieki za cierpliwosc :)
Calvados

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 30 listopada 2009, 22:49

heh, no zmylił i to bardzo :)
piotrekbdg

Postprzez vonBraun » poniedziałek 07 grudnia 2009, 02:28

lith napisał(a):Ale jak się miną prawymi to sobie nie będą przeszkadzać. Wszystko jednak zależy od skrzyżowania, jak jest lewoskręt kolizyjny to zazwyczaj jest on odpowiednio wymalowany na asfalcie.

Tzn. jak jest wymalowany lewoskręt kolizyjny - możesz wrzucić przykład np. z www.zumi.pl?
Tego jakoś nie przypominam sobie ani z kursu ani z jazdy- zwykle skręcałem bezkolizyjnie.

pozdrawiam
vonBraun
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Postprzez Apiro » poniedziałek 14 grudnia 2009, 15:40

Mam pytanie - dlaczego pojazd 1 ustępuje pierwszeństwo pojazdowi 2, skoro ma wolną prawą stronę? I kiedy zdarzają się jeszcze takie wyjątki?

Obrazek
Apiro

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 14 grudnia 2009, 15:51

Apiro napisał(a):Mam pytanie - dlaczego pojazd 1 ustępuje pierwszeństwo pojazdowi 2, skoro ma wolną prawą stronę? I kiedy zdarzają się jeszcze takie wyjątki?

Tyle tylko, że to nie jest wyjątek a zasada (reguła)!
Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 14 grudnia 2009, 15:53

Apiro a na zajęciach teoretycznych pan/pani skrzyżowania równorzędnego nie omawiali?
piotrekbdg

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 14 grudnia 2009, 15:55

piotrekbdg napisał(a):Apiro a na zajęciach teoretycznych pan/pani skrzyżowania równorzędnego nie omawiali?

Spokojnie, w pierwszym poście napisał, że nie ma jeszcze prawa jazdy, więc może jeszcze nawet nie zaczął się kurs... :-)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez Apiro » poniedziałek 14 grudnia 2009, 16:11

Dokładnie. Dopiero będę zaczynał kurs na początku stycznia. Ale tak tylko chciałem zapytać, bo z nudów sobie rozwiązywałem testy.
Apiro

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze