Droga Jednokierunkowa - pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga Jednokierunkowa - pytanie

Postprzez Balicus » czwartek 10 grudnia 2009, 15:39

Witam !
Mam pytanie gdyż do końca nie jestem pewny z którego pasa na drodze jednokierunkowej mogę jechać na wprost ? z Lewego,Prawego czy z obydwóch ?
Balicus

Postprzez poczatkujaca1991 » czwartek 10 grudnia 2009, 15:47

No raczej z prawego.. Chyba że na jezdni byłyby strzałki określające że np. z prawego pasa jazda tylko w prawo. Jeśli strzałek nie ma to na lewy zjeżdżasz kiedy chcesz jechać w lewo.
28.10.2009 - szczęśliwy dzień!:) Egzamin zdany:)
(11/4/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(11/10/09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie. :)
Od 13.11.2009 początkujący kierowca;)
poczatkujaca1991

Postprzez h4b0 » czwartek 10 grudnia 2009, 15:50

zazwyczaj z prawego, chyba, że na lewym pasie jest odpowiednie oznakowanie albo droga na wprost, za skrzyżowaniem ma tyle samo pasów co ta, z której wjeżdżasz na skrzyżowanie (wjeżdżasz lewym, są dwa pasy - na wyjazdowej jednokierunkowej są dwa pasy => możesz z lewego prosto). osobiście nie spotkałem się jednak z przypadkiem, kiedy jest kilka pasów do jazdy przez skrzyżowanie z drogi jednokierunkowej i nie są one oznaczone
h4b0

Postprzez Rafael » piątek 11 grudnia 2009, 00:10

ze środkowego
2 lata prawko "b"
Rafael

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 11 grudnia 2009, 01:02

ze środkowego

Nie zawsze...
cwaniakzpekaesu

Re: Droga Jednokierunkowa - pytanie

Postprzez Barabasz » piątek 11 grudnia 2009, 13:42

Balicus napisał(a):czy z obydwóch ?

oczywiscie ze z kazdego
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez Borys_q » piątek 11 grudnia 2009, 20:41

osobiście nie spotkałem się jednak z przypadkiem, kiedy jest kilka pasów do jazdy przez skrzyżowanie z drogi jednokierunkowej i nie są one oznaczone

To znaczy że mało widziałeś.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 11 grudnia 2009, 23:20

Balicus napisał:
czy z obydwóch ?

oczywiscie ze z kazdego

Moim zdaniem to się nadaje do kosza... ale tak, żeby już nikt tego nie przeczytał :twisted:
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » niedziela 13 grudnia 2009, 17:07

Chyba wypadałoby tu co nieco trochę uporządkować. ;)

Jeżeli kierunki z poszczególnych pasów są pokazane znakami, to oczywiście możemy jechać z każdego, który służy do jazdy na wprost. Jeżeli nie ma znaków, to możemy z dowolnego. W obydwu wypadkach musimy jednak pamiętać o tym, że mamy również obowiązek trzymania się jak najbliżej prawej krawędzi jezdni, więc jeżeli nie ma żadnego uzasadnienia znajdowanie się na pasie innym niż prawy, to powinniśmy jechać prawym.
scorpio44

Re: Droga Jednokierunkowa - pytanie

Postprzez tiromaniak » niedziela 13 grudnia 2009, 19:02

Balicus napisał(a):Witam !
Mam pytanie gdyż do końca nie jestem pewny z którego pasa na drodze jednokierunkowej mogę jechać na wprost ? z Lewego,Prawego czy z obydwóch ?

No nie napisałeś jeszcze jak szeroka jest ta droga. Może szerokość tej drogi jest tak wąska iż nie ma jakiejkolwiek możliwości zajęcia jakiegokolwiek pasa. (?)

Poza tym w Polsce obowiązuje wszystkich ruch prawostronny, bez względu na kierunek oraz drogę, po której on się odbywa - co oznacza że prosto jedziesz z prawego pasa ruchu ( o ile te pasy nie są wyznaczone ).
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez madzka » niedziela 13 grudnia 2009, 21:03

a ja mam pytanie dot. również drogi jednokierunkowej, ale chodzi o trochę inną kwestię:
otóż wjeżdżam sobie na drogę jednokierunkową i za kilka metrów przy jej prawej krawędzi są zaparkowane samochody w daleko ciągnącym się rządku.
W takiej sytuacji powinnam wjechać na prawy pas a następnie kierunek i omijanie (jadę tak jak na dwukierunkowej, omijając- czyli praktycznie środkiem), czy bardziej poprawnie jest zająć po prostu lewy pas ruchu?
(droga jest dość szeroka, samochody stoją równolegle blisko przy krawędzi, więc jest to wyraźna różnica czy je omijam i jadę środkiem czy lewym pasem ruchu).
madzka

Postprzez sjakubowski » niedziela 13 grudnia 2009, 21:57

madzka napisał(a):W takiej sytuacji powinnam wjechać na prawy pas a następnie kierunek i omijanie (jadę tak jak na dwukierunkowej, omijając- czyli praktycznie środkiem), czy bardziej poprawnie jest zająć po prostu lewy pas ruchu?

Wszystko zależy od tego czy pasy ruchu są wyznaczone czy nie. Jeśli są wyznaczone (namalowane) to powinnaś zmienić je zdecydowanie i jechać jednym pasem (czyli lewym). W Pord jest zapis, że w przypadku wyznaczonych pasów ruchu nie można zajmować więcej niż jednego pasa.
Natomiast jeśli są niewyznaczone (nienamalowane) możesz jechać jak Ci wygodniej - nie ma zapisu, że nie możesz zajmować więcej niż jeden pas, ponieważ ich szerokości są ustalane umownie (niedopatrzenie w kodeksie?)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez h4b0 » poniedziałek 14 grudnia 2009, 07:37

sjakubowski napisał(a):Natomiast jeśli są niewyznaczone (nienamalowane) możesz jechać jak Ci wygodniej - nie ma zapisu, że nie możesz zajmować więcej niż jeden pas, ponieważ ich szerokości są ustalane umownie (niedopatrzenie w kodeksie?)

Pozdrawiam!

bezpieczniej jednak jechać wyraźnie lewym pasem. Jadąc środkiem można np. prowokować jednoślady do wyprzedzania, a roweru akurat można nie zauważyć.
http://jazdapolska.blogspot.com <- nauka jazdy z punktu widzenia instruktora
h4b0

Powrót do Sytuacje na drodze