Kierunkowskaz i włączenie się do ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Margo » czwartek 10 grudnia 2009, 00:13

Czyli tak. Oficjalnie czyli w prawie nie jest to dozwolone,ale kultura kierowców tego wymaga. Dobrze rozumiem? bo już się zaczynam gubić w Waszych postach :twisted:
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez tristan » czwartek 10 grudnia 2009, 00:24

wiciu2 napisał(a):Tristan poco ryjesz ludziom w głowach. Nie ma przepisu, który by narzucał obowiązek używania kierunkowskazów podczas zatrzymywania.

A jak rozumiesz w takim razie manewr zjeżdżania na bok?
Używanie kierunkowskazów jest zdefiniowane następująco:

Przed skręceniem lub przed wykonaniem manewru związanego ze zjechaniem w bok każdy kierujący powinien odpowiednio wyraźnie i dostatecznie wcześnie zasygnalizować swój zamiar za pomocą kierunkowskazu lub kierunkowskazów swojego pojazdu

co ja rozumiem jako przepisowe poparcie dla tego, com twierdził, choć może nadinterpretuję zjechanie w bok. Tak czy siak, wydaje mi się, że sprzeczne toto z moim twierdzeniem nie jest na 100%.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez XPepeX » czwartek 10 grudnia 2009, 00:31

Margo napisał(a):Czyli tak. Oficjalnie czyli w prawie nie jest to dozwolone,ale kultura kierowców tego wymaga. Dobrze rozumiem? bo już się zaczynam gubić w Waszych postach :twisted:

na egzaminie nie używaj kierunkowskazu do tych celów. Żadna kultura, poprostu tak sie w Polsce "utarło" i tak się ludzie przyzwyczaili i jak chcesz po egzaminie możesz tak robić.
XPepeX

Postprzez vonBraun » czwartek 10 grudnia 2009, 02:43

XPepeX napisał(a):/.../

a teraz odpowiedź dla skov: (chodzi Ci o 2 pasy ruchu w jednym kierunku)
jeżeli jesteśmy na wysokości autobusu to nic nie robimy przejeżdzamy- nie będziemy powodować przecież zagrożenia brd przez ostre hamowanie.
Jeżeli autobus jest przed nami z parę metrów należy zwolnić lub zatrzymać się celem umożliwienia mu wjazdu nawet jadąc lewym pasem.

Zaraz, zaraz. Mnie uczyli owszem, że należy "umożliwić mu włączenie się do ruchu", czyli czasem - jeśli jestem w jego połowie "uciec do przodu" aby zwolnić mu miejsce za sobą, czasem jeśli trzeba zwolnić, czasem - jeśli MOZNA (bez gwałtownego hamowania) zatrzymać się, jesli jestem z tyłu, a czasem jeśli MOŻNA TYLKO TO zmienić pas na lewy. Nie rozumiem dlaczego miałbym zatrzymywać się na LEWYM pasie jeśli autobusiarz ma wolny prawy aby włączyć się do ruchu. Tego wariantu nie przewidywały moje "nauki jazdy", więc poproszę o jakieś podstawy prawne jeśli pamiętasz taki przepis.

pozdrawiam
vonBraun
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Postprzez wiciu2 » czwartek 10 grudnia 2009, 10:18

Cytat:
Przed skręceniem lub przed wykonaniem manewru związanego ze zjechaniem w bok każdy kierujący powinien odpowiednio wyraźnie i dostatecznie wcześnie zasygnalizować swój zamiar za pomocą kierunkowskazu lub kierunkowskazów swojego pojazdu

Tristan możesz mi powiedzieć skąd to wziąłeś?
Przepisy z ustawy PoRD odnośnie sygnalizowania napisałem Tobie wyżej. Nigdzie nie jest napisane, że przed zjechaniem w bok. Nie pisz takich pierdołów i nie ryj ludziom w głowach. Nie ma takiego przepisu.
Jeśli nie zmieniasz pasa ruchu lub kierunku jazdy to NIE SYGNALIZUJESZ!!! Taki jest jest zapis ustawy PoRD!

Podobne bajki ludzie piszą jeśli chodzi o używanie kierunkowskazów w związku z poruszaniem się na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym.
Idąc Twoim tokiem myślenia to jeśli pada deszcz lub gęsty śnieg to możemy włączyć tylne światła przeciwmgłowe. Tak?
wiciu2

Postprzez tristan » czwartek 10 grudnia 2009, 14:56

wiciu2 napisał(a):Tristan możesz mi powiedzieć skąd to wziąłeś?
Przepisy z ustawy PoRD odnośnie sygnalizowania napisałem Tobie wyżej. Nigdzie nie jest napisane, że przed zjechaniem w bok.

Z konwencji wiedeńskiej, która jest aktem nadrzędnym nad PoRD.

wiciu2 napisał(a):Nie pisz takich pierdołów i nie ryj ludziom w głowach. Nie ma takiego przepisu.

Trzymaj poziom, bo na razie zachowujesz się jak cham z szambowiska.

wiciu2 napisał(a):Jeśli nie zmieniasz pasa ruchu lub kierunku jazdy to NIE SYGNALIZUJESZ!!! Taki jest jest zapis ustawy PoRD!

PoRD jest w tym zakresie niedorobione i nie uwzględnia nadrzędnej nad nim konwencji.

wiciu2 napisał(a):Idąc Twoim tokiem myślenia to jeśli pada deszcz lub gęsty śnieg to możemy włączyć tylne światła przeciwmgłowe. Tak?

No. Przecież do tego obliguje Cię wręcz PoRD, które znasz, więc nawet nie możesz powiedzieć, że o konwencji nie wiedziałeś. Widoczność spada poniżej 50m, włączasz światła przeciwmgłowe tylne.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Margo » czwartek 10 grudnia 2009, 18:33

XPepeX napisał(a):na egzaminie nie używaj kierunkowskazu do tych celów. Żadna kultura, poprostu tak sie w Polsce "utarło" i tak się ludzie przyzwyczaili i jak chcesz po egzaminie możesz tak robić.

Ja już jestem po egzaminie ;) sama łapię się na tym,że używam kierunkowskazów w ten właśnie sposób ;)
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez skov » czwartek 10 grudnia 2009, 19:05

XPepeX napisał(a):
skov napisał(a):Myślisz, że on lewym kierunkowskazem sygnalizuje zamiar zmiany pasa ruchu jak prawy ma wolny?

tak myślę bo może właśnie mieć zamiar zjechania na lewy pas celem np. późniejszego skręcenia w lewo.

tylko, że sygnalizować powinien wyraźnie zamiar a ty masz ten zamiar jednoznacznie odebrać. W tym przypadku nikt nie wie co zamierza kierowca autobusu.
skov

Postprzez XPepeX » piątek 11 grudnia 2009, 02:26

skov napisał(a):tylko, że sygnalizować powinien wyraźnie zamiar a ty masz ten zamiar jednoznacznie odebrać. W tym przypadku nikt nie wie co zamierza kierowca autobusu.

i dlatego właśnie rozwiązanie które opisałem jest zgodne z prawem i właściwe i zapobiegawcze np. kolizji i wymuszeniu.
XPepeX

Postprzez wiciu2 » piątek 11 grudnia 2009, 14:28

Tristan:

Na razie to ty używasz obraźliwego słownictwa, a nie ja.

Oczywiście, że jest coś takiego jak Konwencja wiedeńska, która jest aktem nadrzędnym w stosunku PoRD.
Ale nie do końca masz rację.
Sama ustawa PoRD nie jest sprzeczna z konwencją, a więc obowiązuje obywateli polskich poruszających się po terytorium RP. Stanowi po prosu porządek prawny w Polsce.
Przepisy konwencji są bezpośrednio skuteczne tylko wtedy jeśli następuje konflikt norm. Na przepisy konwencji można się powołać tylko wtedy, gdy przepisy w ustawie PoRD są sprzeczne z konwencją. W innym przypadku takiej możliwości nie ma.
W konwencji masz podane tylko ramy w oparciu, o które powinno być tworzone polskie PoRD. PoRD nie może być z nią sprzeczne. A nie jest! Więc obowiązuje nas PoRD
wiciu2

Postprzez scorpio44 » niedziela 13 grudnia 2009, 17:01

scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze