Czy za takie coś mogą zabrać prawo jazdy?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy za takie coś mogą zabrać prawo jazdy?

Postprzez Warfas » czwartek 10 grudnia 2009, 20:16

Witam

Jest taka sytuacja, spadłem ze schodów i połamałem udo i kostkę.
Poruszam się o dwóch laskach ale daje sobie rade z prowadzeniem samochodu i teraz łapie mnie policja, co ona może mi zrobić??
Nałożyć tylko mandat czy też zatrzymać prawo jazdy, a może w ogóle je zabrać, ma ktoś jakieś doświadczenia albo ktoś wie jak jest dokładnie w przepisach?

Pozdrawiam
Warfas

Postprzez jot » czwartek 10 grudnia 2009, 22:43

jeśli tylko masz władzę w nogach i możesz obsługiwać wszystkie urządzenia samochodu bez problemu to nic ci nie zrobią (problem z wsiadaniem/wysiadaniem z samochodu jest nieistotny).
lamer wielki koronny.
jot

Postprzez h4b0 » czwartek 10 grudnia 2009, 22:43

jeśli się nie przyznasz, że masz coś złamane, to prawdopodobnie policjanci w ogóle tego nie uwzględnią. z auta musisz wyjść tylko na polecenie.
ja osobiście raz w życiu miałem kontrolę, nie ruszyłem się z z samochodu - nawet trzeźwość mi sprawdzili, kiedy siedziałem.
poza tym, nawet, jak policjant zauważy, że masz coś nie tak z nogą, to nie powinien Ci nic zrobić. nie wiem, czy jest jakiś przepis o tym mówiący - po prostu, skoro jeździsz sprawnie, to spoko.
h4b0

Postprzez dylek » czwartek 10 grudnia 2009, 22:58

Jasne... sprawnie, bez problemów... z połamanym udem i kostką... (chyba, że Rubika)
Oczywiście, że stwarzasz dla siebie i innych zagrożenie - sorry, ale zagipsowany to raczej nie jesteś w stanie wystarczająco szybko reagować...
Jak dla mnie odpuść sobie te kilka tygodni z pożytkiem dla zdrowia swojego i innych...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Warfas » czwartek 10 grudnia 2009, 23:13

pytam tylko jak to się ma prawnie i czy mogę mieć przez to problemy w razie czego
Warfas

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 10 grudnia 2009, 23:37

Tu masz odpowiedź na część swojego pytania:

prd
Art. 87. 1. Kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków określonych w pkt 1-3:
(...)

Reszta zależy od okoliczności...
cwaniakzpekaesu

Postprzez Warfas » piątek 11 grudnia 2009, 00:04

A jest jakiś punkt z karami za kierowanie pojazdem podczas braku pełnej sprawności fizycznej?
Warfas

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 11 grudnia 2009, 00:58

Nie... za samo kierowanie bez uprawnień nie przypisuje się punktów.

Trudno mi jest też powiedzieć, jak zostałby zakwalifikowany Twój przypadek. Zakładając zresztą najgorszy z wariantów - ja nie widzę możliwości przypisania punktów.

Natomiast dalej otwarta pozostaje ta kwestia:

Reszta zależy od okoliczności...

czyli ewentualnych następstw Twojej "niepełnosprawności".

Ja na Twoim miejscu bym nie jeździł...
cwaniakzpekaesu

Re: Czy za takie coś mogą zabrać prawo jazdy?

Postprzez tiromaniak » niedziela 13 grudnia 2009, 12:17

Warfas napisał(a):Witam

Jest taka sytuacja, spadłem ze schodów i połamałem udo i kostkę.
Poruszam się o dwóch laskach ale daje sobie rade z prowadzeniem samochodu i teraz łapie mnie policja, co ona może mi zrobić??
Nałożyć tylko mandat czy też zatrzymać prawo jazdy, a może w ogóle je zabrać, ma ktoś jakieś doświadczenia albo ktoś wie jak jest dokładnie w przepisach?

Pozdrawiam

Mandat mandatem to tylko pieniądze, ew. czasowe zatrzymanie uprawnień, nic więcej. Zastanów się jednak nad sobą i odpowiedz sobie na pytanie czy rzeczywiście jesteś zdolny do prowadzenia pojazdu, czy poruszasz się bezpiecznie i czy nie jesteś zagrożeniem na drodzę. Jeżeli spowodujesz wypadek, broń boże jeśli będą zabici i jeśli się okaże że samochód prowadziła osoba która normalnie nie może się poruszać tylko chodzi o laskach to będą problemy i to duże.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez scorpio44 » niedziela 13 grudnia 2009, 17:26

Tiromaniak ==> daremny Twój trud, przecież widać gołym okiem, że mamy tu do czynienia z osobą, która takie "drobne szczegóły" jak stworzenie zagrożenia dla siebie i dla innych ma gdzieś. Liczy się tylko to, czy od policjantów w razie kontroli nie dostanie po tyłku...
scorpio44

Postprzez Warfas » niedziela 20 grudnia 2009, 12:06

ja tak nie uważam, jeśli nie mogę to nie jeżdżę, tak jest i w tym wypadku, po prostu chciałem się dowiedzieć czy można by było stracić prawo jazdy.
Warfas

Postprzez vonBraun » niedziela 20 grudnia 2009, 12:20

Warfas napisał(a):ja tak nie uważam, jeśli nie mogę to nie jeżdżę, tak jest i w tym wypadku, po prostu chciałem się dowiedzieć czy można by było stracić prawo jazdy.

Jeśli masz opatrunek gipsowy i usztywnioną kostkę to możesz nie mieć możliwości naciskania pedałów jedną nogą. W zależności od tego która to noga, nie wyobrażam sobie naciskania sprzęgła, albo na zmianę gazu i hamulca tą stopą (pomijając już to, że jeśli Ci to usztywnili to nie po to abyś to przeciążał - widziałem kiedyś jak gość przeciążał złamaną nogę, i kość udowa nie bardzo chciała mu sie potem zrastać - ortopeda miał po kontrolnym RTG parę uwag do delikwenta. Nie znam się na tym, ale chyba warto spytać lekarza ).

Jeśli więc nie masz automatycznego sprzęgła i to nie lewa noga to ciekaw jestem jak rozwiązujesz ten problem /pytam z czystej ciekawości/.

pozdrawiam
vonBraun
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Powrót do Sytuacje na drodze