Pierwszeństwo na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo na skrzyżowaniu

Postprzez Lepo09 » środa 09 grudnia 2009, 22:24

Witam wszystkich.
Mam pewną sytuację, która mnie nurtuje. W normalnym przypadku pojazd B miałby pierwszeństwo (wyjazd bez "odnogi"), a co w sytuacji kiedy pojazd A wyjechał juz z drogi podporządkowanej na droge z pierwszeństwem, czy musi ustępować pierwszeństwo pojazdowi B ? Mam nadzieję, że obrazek pomoże. Pozdrawiam

Obrazek
Lepo09

Postprzez piotrekbdg » środa 09 grudnia 2009, 22:35

Według mnie musisz ustąpić pojazdowi z przeciwka. To nic że jesteś na drodze z pierwszeństwem, ważne skąd wyjechałeś bo pierwszeństwo ustala się przed wjechaniem na skrzyżowanie.
piotrekbdg

Postprzez poczatkujaca1991 » środa 09 grudnia 2009, 22:58

No właśnie, pierwszeństwo ustala się przed wjazdem na skrzyżowanie, a skoro Lepo09 napisał że pojazd A już wjechał na drogę z pierwszeństwem a B jeszcze nie wyjechał z drogi podporządkowanej to chyba A już nie będzie ustępował.. Może wyjaśni to jakiś instruktor obecny na forum..?
28.10.2009 - szczęśliwy dzień!:) Egzamin zdany:)
(11/4/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(11/10/09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie. :)
Od 13.11.2009 początkujący kierowca;)
poczatkujaca1991

Postprzez sjakubowski » środa 09 grudnia 2009, 23:16

Dokładnie tak jak piszą wyżej. Pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem a nie po wjechaniu na nie. Warto również przypomnieć sobie definicję skrzyżowania:
skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; (...)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez Nadzienie » środa 09 grudnia 2009, 23:28

Znak A-7 dotyczy drogi najbliższej przed którą został ustawiony. Pojazd A ustąpi pierwszeństwa pojazdom znajdującym się na drodze z pierwszeństwem i wjedzie na nią. W takiej sytuacji wg mojej interpretacji pojazd B musi ustąpić pojazdowi A ponieważ bd on już się znajdował na tej drodze a pojazd B chce na nią wjechać. Jeśli ten wlot gdzie znajduje się pojazd B znajdował by się bliżej tej jezdni z której jechał A wtedy B miałby pierwszeństwo. Ale wnioskuję, że ta odległość jest dosyć znaczna.
Nadzienie

Postprzez sjakubowski » środa 09 grudnia 2009, 23:39

Nadzienie napisał(a):Jeśli ten wlot gdzie znajduje się pojazd B znajdował by się bliżej tej jezdni z której jechał A wtedy B miałby pierwszeństwo. Ale wnioskuję, że ta odległość jest dosyć znaczna.

Tyle tylko, że odległości nie mają żadnego znaczenia. To jest cały czas jedno i to samo skrzyżowanie i w związku z tym pierwszeństwo ma pojazd skręcający w prawo, czyli pojazd B.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez ruda511 » czwartek 10 grudnia 2009, 00:28

Witam
niestety nie mogę się zgodzić z poprzednikiem, oczywiście, że pojazd "A "ma pierwszeństwo."Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony."
Serdecznie pozdrawiam.
My mieliśmy chyba przyjemność na Goldenline :)
ruda511

Postprzez tristan » czwartek 10 grudnia 2009, 00:34

sjakubowski napisał(a):
Nadzienie napisał(a):Jeśli ten wlot gdzie znajduje się pojazd B znajdował by się bliżej tej jezdni z której jechał A wtedy B miałby pierwszeństwo. Ale wnioskuję, że ta odległość jest dosyć znaczna.

Tyle tylko, że odległości nie mają żadnego znaczenia. To jest cały czas jedno i to samo skrzyżowanie i w związku z tym pierwszeństwo ma pojazd skręcający w prawo, czyli pojazd B.

Pozdrawiam!

A po czym wnioskujesz, że to jest jedno skrzyżowanie, a nie dwa kolejne? Dla mnie to są dwa kolejne, zwłaszcza jeśli odległość jest tu tak spora.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez piotrekbdg » czwartek 10 grudnia 2009, 01:35

Taka jest infrastruktura drogowa w tamtym miejscu. Pas zieleni oddziela pasy do ruchu w przeciwnym kierunku. Jako że pierwszeństwo ustala się przed wjazdem, to oba samochody są na drodze podporządkowanej, więc skręcający w lewo ustępuje temu co jedzie w swoje prawo. A ten dojazd to tylko jednokierunkowy fragment drogi, który składa się na zespół tego samego skrzyżowania.
piotrekbdg

Postprzez sjakubowski » czwartek 10 grudnia 2009, 01:49

ruda511 napisał(a):Witam
niestety nie mogę się zgodzić z poprzednikiem, oczywiście, że pojazd "A "ma pierwszeństwo.

Proszę - nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Rozumiem dowcipy i dobry humor, ale niektórzy czytający to forum (kandydaci na kierowców) mogą tego nie odebrać za żart i naprawdę myśleć, że "A" ma pierwszeństwo - co jest bzdurą.
Tematu pierwszeństwa na skrzyżowaniach uczą na pierwszych godzinach zajęć teoretycznych, to jest jak 2+2, więc nie mieszaj, proszę.

posty scalone przez moderatora

ruda511 napisał(a):"Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony."

Od kiedy??? Czy cos się zmieniło w Rozporządzeiu od wczoraj???
To znaczy że jesli droga jest dwujezdniowa to przy drugiej jezdni mam juz pierwszenstwo??? HURA!!!

Pzdr.
sjakubowski

Postprzez bac » czwartek 10 grudnia 2009, 13:39

Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.

To znaczy że jesli droga jest dwujezdniowa to przy drugiej jezdni mam juz pierwszenstwo???

Dotychczasowe dyskusje na temat tego sprowadzały się do tego, co to znaczy "w obrębie skrzyżowania".

sjakubowski, co sądzisz na temat TEGO odcinka Jedź Bezpiecznie?
Czy omawianej w tym wątku sytuacji nie można powiedzieć, że wloty są przesunięte?

Żeby była jasność: też uważam, że B ma pierwszeństwo, jeśli mówimy o jednym skrzyżowaniu. A odległości mają znaczenie dla stwierdzenia czy skrzyżowanie jest jedno czy dwa. Chyba, że znasz jakiś inny wyznacznik.
bac

Postprzez piotrekbdg » czwartek 10 grudnia 2009, 13:47

sjakubowski w pierwszym poście napisał definicję skrzyżowania. Idąc tym tropem możemy sie dowiedzieć że na skrzyżowanie składają się nie tylko przecinające się drogi ale też ich rozwidlenia. A ja na rysunku właśnie widzę rozwidlenie.
piotrekbdg

Postprzez tristan » czwartek 10 grudnia 2009, 14:16

Jeszcze raz: Po czym wnioskujesz, że to jest 1 skrzyżowanie, a nie dwa? Wg mnie to dwa oddzielne skrzyżowania. A nawet jeżeli, to samochód A wjeżdża najpierw na drogę z pierwszeństwem, a następnie następuje ponowne przecięcie się kierunków jazdy i ponownie rozstrzygamy pierwszeństwo.
tristan

Postprzez piotrekbdg » czwartek 10 grudnia 2009, 14:43

Bo jeżdżę po takich skrzyżowaniach w mieście i wszyscy zachowują się w taki sposób jak napisał sjakubowski. To jest rozwidlenie, fragment drogi rozwidla się na dwa jedokierunkowe pasy. Czy to rozwidlenie ma swoją nazwę? Mam na myśli czy to ulica która posiada własną nazwę, numerację itp? Przy rondach też często masz takie rozwidlenia i nie zmiania to faktu że pojazd na rondzie ma pierwszeństwo.
piotrekbdg

Postprzez tristan » czwartek 10 grudnia 2009, 14:59

piotrekbdg napisał(a):Bo jeżdżę po takich skrzyżowaniach w mieście i wszyscy zachowują się w taki sposób jak napisał sjakubowski. To jest rozwidlenie, fragment drogi rozwidla się na dwa jedokierunkowe pasy. Czy to rozwidlenie ma swoją nazwę? Mam na myśli czy to ulica która posiada własną nazwę, numerację itp? Przy rondach też często masz takie rozwidlenia i nie zmiania to faktu że pojazd na rondzie ma pierwszeństwo.

No właśnie :D Rondo jest świetnym przykładem. Nie twierdzisz, że na rondzie nie mam pierwszeństwa, bo wjechałem od strony znaku USTĄP. Tak samo tu. Wjechał przez ustąp, ale już jest na drodze z pierwszeństwem.
tristan

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze