Witam.
W związku z tym, że jestem na kursie na prawo jazdy i nieuchronnie zbliża się egzamin mam do Was kilka pytań:
1. Strefy (zamieszkania, ograniczonej prędkości).
Jak wjeżdżamy w jakąś strefę to wiem, że odwołują ją specjalne znaki (nie skrzyżowanie). Jak jest w przypadku, gdy jadąc strefą skręcimy np. w lewo? Czy po skręcie strefa nadal nas obowiązuje, czy odnosi się tylko do drogi na której stoi ? Budzi to moje wątpliwości, ponieważ w mieście po którym jeździłem skręcałem i bywało, że nie mogłem doszukać się odwołania strefy (może błędne oznakowanie) , a z kolei koledzy mówią, że strefa nadal obowiązuje.
2. Tzw. wpuszczanie nas przez innych kierowców, kiwanie, machanie etc.
Gdy znajdujemy się w takiej sytuacji, że jesteśmy na drodze podporządkowanej i chcemy wjechać na drogę z pierwszeństwem, a na niej jest dośc spory tłok i jakiś kierowca nam machnie, mignie światłami itd. żebyśmy wjechali. Co mamy zrobić? Stać i czekać na wolne bo nie mamy pierwszeństwa, czy skorzystać? Jak odniesie się do tego egzaminator?
Sory, może to banalne, powtarzające się pytania, ale chce jak najlepiej się przygotować, a nic konkretnego co by mnie zadowoliło nie znalazłem. Podpytam jeszcze instruktora na jeździe, ale liczę, że Wy też pomożecie.
Pozdrawiam