"pofalowany" nakaz jazdy na wprost

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

"pofalowany" nakaz jazdy na wprost

Postprzez agatus20 » sobota 05 grudnia 2009, 15:36

witam,
spotkałam sie dzisiaj z takim znakiem:
nakaz jazdy w lewo lub prosto. Z tym że strzalka nakazująca jechac prosto była pofalowala lekko w prawą stronę.
czy ktos moze mi powiedziec jakim prawem takie znaki umieszcza sie na drogach skoro w kodeksie takiego nie ma.

dodam ze rzeczywiesice na skrzyzowaniu trzeba troche skręcić w prawo zeby pojechac prosto.
dla mnie to jakis absurd, no ale moze ktos wie czy istanieje prawo to stawiania takich znaków?
agatus20

Postprzez scorpio44 » sobota 05 grudnia 2009, 18:21

Formalnie taki pseudoznak nic nie znaczy. Znak C-5 ma swój określony wygląd i to, że aby faktycznie pojechać prosto, pojedzie się trochę wykrzywionym torem, nic tu nie zmienia. Jeżeli faktycznie nietypowy przebieg drogi na wprost może zaskoczyć, to należało to oznakować innymi znakami drogowymi.
Inna sprawa, że przypuszczam, że gdybyśmy chcieli ten pseudonakaz zignorować (do czego mamy prawo), to i tak złamiemy jakieś inne znaki/przepisy, jeżeli uprzemy się gdzieś skręcić (albo skręcimy pod prąd, czyli zakaz wjazdu, albo jakieś linie ciągłe itd.). No ale może niekoniecznie.
scorpio44

Postprzez verde » niedziela 06 grudnia 2009, 08:04

Owy znak po prostu "ułatwia" nam jazdę i tyle :> A że może jest inny od standardów, które zazwyczaj są na drodzę, no cóż wole znak jakiś nie standardowy, które mi ułatwi jazdę niż walnięty znak na "odp** się" i radź sobie sam.
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Powrót do Sytuacje na drodze