Dodatkowe światło - czy to zabronione?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Dodatkowe światło - czy to zabronione?

Postprzez vonBraun » środa 25 listopada 2009, 03:00

No więc pojeździłem sobie Suzią po łatwym terenie sprawdzając parę dni temu swoją hipotezę o możliwości dotarcia z centrum Gdańska do Osowy z pominięciem wszystkich możliwych zakorkowanych ulic typu Kartuska, Słowackiego i Spacerowa. Udało sie przejechać przez stary poligon pomiędzy Kartuską i Słowackiego - potem już prościzna.

Przy okazji jednak, gdy drogę zatarasował mi jakiś samochód i przez parę minut nie chciał zjechać na bok (coś tam robili jakąś dziwną maszyną) zauważyłem pewien problem.

Zacząłem wycofywać samochód po ciemnej, krętej i wąskiej polnej drodze. Do dyspozycji tylko światło cofania a tu ciemno choć oko wykol. Dodałem przeciwmgielne tylne ale z fotela kierowcy i tak niewiele widać i gdyby przy drodze "wyrósł" jakiś pniak (a ja zjechałbym choćby na milimetr z krętej drogi gruntowej) to skasowałbym sobie zderzak - lub mocno go porysował.

Wniosek jest prosty - potrzebuję silnego światła oświetlającego drogę z tyłu pojazdu, pozwalającego na szybkie i bezpieczne cofanie po drogach gruntowych.

Czy dowolne "dodawanie" oświetlenia zgodnie z widzimisię kierowcy nie jest przypadkiem zabronione?
Słyszałem, że policja czepia sie nawet za niewłaściwe żarówki (podobno np. halogenów zakazali?????).

I btw - są jakieś rozwiązania techniczne i ile trzeba wybulic?

pozdrawiam
vonBraun
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Postprzez athlon » środa 25 listopada 2009, 12:09

jest zabronione
athlon

Re: Dodatkowe światło - czy to zabronione?

Postprzez marcij » środa 25 listopada 2009, 13:48

vonBraun napisał(a):....(podobno np. halogenów zakazali?????).
.....

Bzdura.

Istanieje cos takiego jak ustawa o warunkach technicznych pojazdow. Tam jest dokladnie napisane co w samochodzie miec trzeba , co wolno , a czego nie wolno. Polecam lekture. Napewno mozesz sobie dolozyc swiatal , tam jednak przeczytasz jakie , gdzie, jak sie maja wlaczac i czy bedziesz musial zlikwidowac jakies z obecnie posiadanych do tego celu.
Obrazek
marcij

Postprzez mk61 » środa 25 listopada 2009, 13:55

Montuj śmiało. Tylko jakieś z homologacją.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez vonBraun » środa 25 listopada 2009, 23:43

mk61 napisał(a):Montuj śmiało. Tylko jakieś z homologacją.

Czy potem załatwia się "dopisanie" tego do dowodu rejestracyjnego?

pozdrawiam
vonBraun
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Postprzez mk61 » środa 25 listopada 2009, 23:51

Nie. Do dowodu "dopisujesz" hak i instalację gazową. Chyba tylko to, jak dobrze pamiętam.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Porady techniczne