Ustawa o kierujących-projekt.Dotyczy ośrodków szkolenia.

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Ustawa o kierujących-projekt.Dotyczy ośrodków szkolenia.

Postprzez gosiawin » środa 25 listopada 2009, 12:44

Art. 27. 1. Kierownik ośrodka szkolenia kierowców jest obowiązany:
1) przedstawić staroście właściwemu ze względu na miejsce prowadzenia ośrodka szkolenia
kierowców najpóźniej w następnym dniu roboczym od dnia rozpoczęcia kursu informację o
terminie, czasie i miejscu, w których prowadzone będą zajęcia, wraz z listą uczestników
kursu;
2) prowadzić dokumentację kursu;
3) przekazywać staroście, o którym mowa w pkt 1, w terminie 14 dni od dnia zakończenia kursu
i wydania zaświadczeń o jego ukończeniu, następujące dane osób, które ukończyły kurs:

a) imię i nazwisko,
b) datę i miejsce urodzenia,
c) numer ewidencyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności
(PESEL) zwany dalej „numerem PESEL”, a w przypadku osoby nieposiadającej
numeru PESEL – serię, numer i nazwę dokumentu potwierdzającego tożsamość oraz
nazwę kraju, który wydał ten dokument,
d) adres zamieszkania,
e) zakres ukończonego kursu,
f) imię i nazwisko instruktora, który prowadził zajęcia, jego numer ewidencyjny oraz
numer ewidencyjny jednostki szkolącej;
4) umożliwić osobie upoważnionej przez starostę przeprowadzenie kontroli wymaganej dokumentacji,
kontroli prowadzonych zajęć oraz uczestnictwo w tych zajęciach;
5) składać staroście, o którym mowa w pkt 1, dokumenty zawierające informację o
przeprowadzonych kursach:
a) do dnia 31 stycznia każdego roku – w zakresie dotyczącym poprzedniego roku,
b) w terminie 14 dni od dnia, w którym przedsiębiorca zrezygnował z prowadzenia
ośrodka szkolenia kierowców lub w którym wydano decyzję o zakazie prowadzenia
przez przedsiębiorcę ośrodka szkolenia kierowców – w zakresie dotyczącym okresu od
dnia 1 stycznia bieżącego roku do tego dnia.

Fragment z proponowanego projektu.
Co o tym sądzicie,szczególnie chodzi o terminy zgłoszenia do starosty.Czy to w ogóle realne w praktyce i ciekawe co będzie się działo w tych starostwach jak codziennie będzie się zgłaszać kilkunastu właścicieli ośrodków z takimi listami.
gosiawin

Postprzez piecyk » środa 25 listopada 2009, 12:56

Zostaną zasypani papierami...
piecyk

Postprzez dylek » środa 25 listopada 2009, 17:16

piecyk napisał(a):Zostaną zasypani papierami...

Ja tam nie widzę wymogu "papieru"
Najprościej by było e-maila podesłać, bo latanie z papierami co kilka dni, to serio mocno chore....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez oskbelfer » środa 25 listopada 2009, 23:03

były czasy kiedy należało zglaszać kursy z listą kursantów do (o ile mnie pameć nie myli ) wojewody
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez PILU » piątek 27 listopada 2009, 15:20

Propozycja ciekawa. Nie wiem jak to bedzie wygladalo od strony praktycznej ale napewno troche postawi do pionu "kombinatorow". Piszac "kombinatorzy" mam na mysli "fachowcow" szkolacych za pol ceny, wydajacych zaswiadczenia po rozpoczeciu kursu i konczacych szkolenie praktyczne po 15h.
PILU

Postprzez gosiawin » piątek 27 listopada 2009, 17:34

Masz racje,może to trochę ukróciło by pewne kombinacje.tu jestem za.
Ciekawa jestem tylko,jak będzie rozwiązane technicznie to zgłaszanie? OK-są maile,ale znając życie to zaraz się okaże ,że coś nie dotarło,się nie wysłało albo poszło nie tam gdzie trzeba,zwłaszcza w sytuacji zgłoszenia nowych kursantów następnego dnia roboczego.Papier z potwierdzeniem wpłynięcia wydaje się lepszy,ale bieganie co kilka dni do urzędu nie bardzo mi się uśmiecha.
gosiawin

Postprzez deox » sobota 28 listopada 2009, 21:28

przedstawić staroście właściwemu ze względu na miejsce prowadzenia ośrodka szkolenia kierowców najpóźniej w następnym dniu roboczym od dnia rozpoczęcia kursu informację o terminie, czasie i miejscu, w których prowadzone będą zajęcia, wraz z listą uczestników
kursu;

Najistotniejsze w tym przepisie jest to, że trzeba będzie zgłaszać termin, czas i miejsce przeprowadzenia zajęć. Mając takie informacje starosta (urzędnik z wydziału komunikacji) będzie mógł sprawdzić, czy zajęcia się odbywają czy też nie.

Moim zdaniem to bardzo dobra zmiana. Zmusi właścicieli ośrodków do prowadzenia zajęć teoretycznych i to w pełnym wymiarze czasowym.

Skorzystają na tym przede wszystkim ośrodki szkolenia kierowców, które szkolą rzetelnie. Sam nie raz już miałem sytuację, w której kandydat na kierowcę otwarcie powiedział mi, że jeżeli teoria jest obowiązkowa i nie ma takiej możliwości, żeby nie chodzić na wykłady, to on pójdzie do innej szkoły, gdzie wykłady są "nieobowiązkowe". Jak powiedział tak zrobił.

Jeśli chodzi o sposób dokonywania zgłoszenia, to rzeczywiście - droga mailowa wydaje się dobrym rozwiązaniem.
dobrajazda.pl - profesjonalne strony internetowe dla szkół nauki jazdy
ruchdrogowy.info - blog poświęcony sprawom związanym z ruchem drogowym
deox

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów