Zatrzymanie na środku skrzyżowania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zatrzymanie na środku skrzyżowania

Postprzez Calvados » sobota 21 listopada 2009, 11:36

Witam.
Ciagle zastanawiam sie na których skrzyżowaniach moge a na których nie moge zatrzymać sie na "środku" aby skręcić.

*Wszystkie sytuacje skręt w lewo
Np. ostatnio miałam sytuacje gdy dojezdzam do skrzyżowania równorzednego- na środku stoi pachołek ze znakiem wyznaczającym kierunek jazdy- patrze prawa strona wolna i tu dojezdzam do srodka ustawiajac sie do skretu w lewo obserwuje jadą auta czekam , "kolejna" prawa wolna wiec jade. Tu wszystko ok ale kilka minut pozniej dojezdzam do nastepnego skrzyzowania- sygnalizacja- skrzyzowanie duzo wieksze i duzo wiecej miejsca na srodku pytam instruktora czy moge wjechac na srodek on że nie . nastepne skrzyżowanie rownież z sygnalizacją stoje, swiatło zielone jade i już chce skrecać a instruktor do mnie "prosze sie zatrzymac i umozliwic przejazd pojazdom jadacym na wprost".

Prosze o wyjaśnienie kiedy robie cały manewr a kiedy musze sie zatrzymac .
Calvados

Re: Zatrzymanie na środku skrzyżowania

Postprzez athlon » sobota 21 listopada 2009, 12:11

Calvados napisał(a): "prosze sie zatrzymac i umozliwic przejazd pojazdom jadacym na wprost"

Masz stawac tak, żeby nie wymuszac pierwszeństwa na innych
athlon

Postprzez rocko19 » sobota 21 listopada 2009, 12:35

Jak masz światła S-1 to są one kolizyjne i wtedy skręcając w lewo musisz przepuścić tych jadących w prawo lub prosto.
Widząc światła S-3 (kierunkowe) skręcasz bez obaw ponieważ nic ci nie wyjedzie gdyż masz bezkolizyjny przejazd, i jedziesz w lewo bez zatrzymania na środku :)
rocko19

Postprzez Calvados » sobota 21 listopada 2009, 15:31

Dziekuje za odpowiedzi.
Własnie chodziło mi o taka ogólna zasade. Czasmi trudno jest ustalic na duzym skrzyzowaniu komu utrudnie ruch, zwłaszcza gdy jestem na skrzyzowaniu pierwszy raz.
Calvados

Powrót do Sytuacje na drodze