Wjazd do strefy zamieszkania + Ustąp

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wjazd do strefy zamieszkania + Ustąp

Postprzez miciu10 » środa 18 listopada 2009, 13:18

Zaskoczyła mnie wczoraj pewna sytuacja na jednym z gdyńskich osiedli. Przy jednym skrzyżowaniu w kształcie T przy "dolnej nóżce" postawione były znaki D40 - Strefa zamieszkania (oznaczająca wjazd do takiej strefy - nie wyjazd), oraz znak A-7. Ustąp pierwszeństwa.
O ile jestem w stanie wytłumaczyć sobie, że pojazdy poruszające się tylko po daszku T mają pierwszeństwo nad tymi na nóżce, to co w przypadku, gdy Ci z daszka opuszczają strefę?
Choć właściwie ustąpienie pierwszeństwa przy opuszczaniu strefy wynika z PoRD, a ten sam PoRD mówi, że jeśli znaki mówią inaczej niż PoRD stosujemy się do znaków.
Ktoś ma jakiś pomysł, czy to czysta fantazja stawiaczy znaków?
miciu10

Re: Wjazd do strefy zamieszkania + Ustąp

Postprzez sjakubowski » środa 18 listopada 2009, 21:27

Witaj!

Czy możesz rozrysować dokładniej to "skrzyżowanie", gdyż chyba nie za bardzo rozumiem jaki masz problem w danej sytuacji.

Według mnie opisana sytuacja wygląda tak:

Obrazek

Ale czy na pewno?
I w którym dokładnie momencie i czego nie rozumiesz?

Pozdrawiam!

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
sjakubowski

Postprzez miciu10 » środa 18 listopada 2009, 22:03

Dokładnie to tak wygląda, przy czym na tej dolnej nóżce jest jeszcze oprócz D40 znak ustąp pierwszeństwa. Żeby być dokładnym nie są one na tym samym słupku.
A skoro jadać od dołu wjeżdżam do strefy to inni ją opuszczają, a skoro ją opuszczają włączają się do ruchu, a skoro włączają się do ruchu powinni ustąpić pierwszeństwa innym pojazdom, w szczególności tym, którzy do strefy wjeżdżają, ale Ci którzy wjeżdżają mają ustąp - mamy konflikt interesów.
miciu10

Postprzez sjakubowski » środa 18 listopada 2009, 22:44

Nadal do końca nie rozumiem, gdyż tak jak rozumiem, nie widzę żadnego konfliktu interesów.

Podaj mi w którym miejscu stoją dokładnie znaki (znak) D41?

Obrazek

czy

Obrazek

P.S. Przy pierwszym rysunku strzałka oznacza, iż znak ten jest oczywiście ustawiony tablicą widoczną dla jadących "w dół"

Pozdrawiam!

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
sjakubowski

Postprzez miciu10 » czwartek 19 listopada 2009, 08:31

Znak D40 ustawiony był na tyle blisko skrzyżowania, że zasugerowałem się, że strefa zamieszkania zaczyna się na przecięciu dróg - dzisiaj chyba będę tam jeszcze raz - to dokładniej popatrzę.
miciu10

Powrót do Sytuacje na drodze