rondo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez grzmot » sobota 06 czerwca 2009, 19:58

Muszę powiedzieć, że zaciekawił mnie ten temat. Co prawda wypowiedzi cmana są zupełnie sprzeczne z moim koszalińskim doświadczeniem, kursem i egzaminem - ale w Koszalinie nie mamy rond ze światłami póki co. Więc, na tych bez świateł, kiedy widzę, jak ktoś przed wjazdem mruga w lewo, to się tylko uśmiecham. Nie widziałem jeszcze nikogo jadącego po wewnętrznym pasie z zapalonym lewym kierunkiem - i to się wydaje absurdalne w przypadku ronda z okrągłym, zamkniętym pasem ruchu. Mniej więcej połowa obserwowanych kierowców mruga prawym przy zjeździe, a druga w ogóle nie mruga ;).

Jednak, kiedy wyobrażam sobie taki obiekt, ze światłami, z rozrysowanymi pasami ruchu i strzałkami na jezdni, jak na początku tematu, to muszę się ze wszystkim zgodzić. To, co pisze cman, jest w tym przypadku logiczne. Chociaż mam wątpliwość, czy wobec priorytetu sygnalizacji świetlnej względem znaków stałych oraz ruchu wstrzymywanego to jest jeszcze rondo?
grzmot

Postprzez ginger78 » sobota 06 czerwca 2009, 20:10

@dariex logicznie powinienem ustąpić temu z prawej, natomiast ZAWSZE kiedy wrzucam kierunek prawy by zmienić pas i zjechać, kierowcy z prawej przyhamowują i puszczają.
ginger78

Postprzez dariex » sobota 06 czerwca 2009, 20:13

NIe mam pojęcia czemu kierowcy przyhamowują ,gdy chcesz zmienić pas ;) Może masz dobre wibracje ;)
Tak na serio- logika dobrze Ci podpowiada.
dariex

Postprzez lith » wtorek 09 czerwca 2009, 21:29

Ladanieco napisał(a):Podczas gdy na tzw. zachodzie od dawna już zastąpiły w sporej części tradycyjne skrzyżowania ze światłami. W UK, w mieście gdzie przez pewien okres zamieszkiwałem, ronda stanowiły na oko co najmniej połowę wszystkich skrzyżowań, po prostu budują ronda wszędzie gdzie tylko jest miejsce, zarówno małe na osiedlowych uliczkach jak i kilkupasmowe na obwodnicy. W Polsce byłyby to miasto rond :D

http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Kwidzyn
lith

Postprzez Grzegorz.Z » niedziela 25 października 2009, 17:23

cman napisał(a):Obrazek

A ja mam pytanie odnośnie tego ronda. Kiedy ustępujemy na nich tramwajom? Gdy jest zielone, to przejeżdżamy (na wprost), ale skręcając w lewo (np. z pasa 9 na 6) ustępujemy wjeżdżającym i wyjeżdżającym tramwajom?
I skąd mamy wiedzieć (np. samochody B i C), kiedy włączy się zielone samochodom czekającym na pasach 1, 2 ?
Grzegorz.Z

Postprzez miciu10 » poniedziałek 26 października 2009, 13:34

Grzegorz.Z napisał(a):A ja mam pytanie odnośnie tego ronda. Kiedy ustępujemy na nich tramwajom? Gdy jest zielone, to przejeżdżamy (na wprost), ale skręcając w lewo (np. z pasa 9 na 6) ustępujemy wjeżdżającym i wyjeżdżającym tramwajom?

Na rondzie z sygnalizacją świetlną tramwaj rulez.
Rozporządzenie napisał(a):Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.

oraz
PoRD napisał(a):Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.

Czyli nawet jeśli jedziesz na wprost ustępujesz pierwszeństwa tramwajowi skręcającemu w prawo.
I skąd mamy wiedzieć (np. samochody B i C), kiedy włączy się zielone samochodom czekającym na pasach 1, 2 ?

A na co Ci to wiedzieć - Twój sygnalizator (ten poniżej pojazdu B) powie Ci czy Ty masz zielone czy czerwone.
miciu10

Postprzez Grzegorz.Z » poniedziałek 26 października 2009, 20:30

OK, dziękuję za wyjaśnienie odnośnie tramwajów.

A na co Ci to wiedzieć - Twój sygnalizator (ten poniżej pojazdu B) powie Ci czy Ty masz zielone czy czerwone.

Masz rację, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi bardziej o skrzyżowanie z wyspą centralną. Nie ma na nim po wjechaniu "do środka" sygnalizacji w miejscu, gdzie stoi samochód B...
Grzegorz.Z

Postprzez bargeld » poniedziałek 26 października 2009, 20:50

witam
znaczy ja tylko powiem o zwyklym rondzie w takiej chociazby francji bo jako kierowcy poruszamy sie nie tylko przeciez w Polsce. Tam wrzucenie lewego kierunkowskazu jako pokazanie przy wjedzie ze nie bedzie sie zjezddzalo na pierwszym zjezdie w prawi jest jak najbardziej pozadane. Przynajmnie jak zauwazylem robia tak francuzi dajac do zrozumienie ze nie beda zjezdzac na pierwszym zjezdziel. Wg mnie ma to sens bo o wiele wczesniej wiesz jak zachowa sie samochod przed Toba i chociaz wiem ze u nas kazdy jezdzi jak chce to o tyle jazda po Francji (nie autostradami) ulatwiala mi zycie
Obrazek
bargeld

Postprzez miciu10 » poniedziałek 26 października 2009, 21:10

Grzegorz.Z napisał(a):Chodziło mi bardziej o skrzyżowanie z wyspą centralną. Nie ma na nim po wjechaniu "do środka" sygnalizacji w miejscu, gdzie stoi samochód B...

Jeśli nie ma świateł "w środku" to zachowujesz się jak na każdym innym skrzyżowaniu - czekasz dopóki Ci z prawej się zatrzymają (lub nikt nie będzie jechać), a Ci za Tobą (czekających przed skrzyżowaniem) zaczną ruszać.
miciu10

Postprzez VladimirDebish » czwartek 05 listopada 2009, 20:43

Grzegorz.Z napisał(a):A ja mam pytanie odnośnie tego ronda. Kiedy ustępujemy na nich tramwajom?

Z rysunku wynika, że na tym rondzie tramwaje cię nie obchodzą. Skręcając z 9 w 6 przed torami stoi sygnalizator, z 2 w 9 tak samo.
VladimirDebish

Postprzez jasiek23 » piątek 06 listopada 2009, 12:36

Kiedyś przeczytałem w jednym z pism motoryzacyjnych pewne rzeczy sprzeczne z tym czego uczyłem się na kursie:

1. Wjeżdzając na rondo z lewego pasa mozna potem pojechać prosto zmieniając na prawy pas zaraz przed zjazdem. Teoretycznie tak ale po co utrudniać sobie życie skoro mozna od razu z prawego pasa.

2. Wjeżdzając na rondo z prawego pasa mozna skręcić w lewo na rondzie - Ja byłem uczony ze chcąc na rondzie skręcić w lewo, przed rondem zajmujemy lewy pas a dopiero potem po minięciu drugiej zjazdowej zmieniamy pas na prawy i zjeżdzamy z ronda.
jasiek23

Postprzez VladimirDebish » piątek 06 listopada 2009, 16:33

Wjeżdzając na rondo z prawego pasa mozna skręcić w lewo na rondzie

No właśnie. Powinno się strzelać z działka pneumatycznego do ludzi jeżdżących w ten sposób. Grrrr...... :evil:
VladimirDebish

Postprzez piotrekbdg » piątek 06 listopada 2009, 17:19

Popieram przedmówcę, to jest moim zdaniem ogromny problem każdego ronda w Polsce bez wyznaczonych pasów i znaków poziomych. Tam po prostu każdy jeździ jak chce, a nie jak przepisy nakazują.
piotrekbdg

Re: rondo

Postprzez RysiekZklanu » piątek 05 lipca 2013, 11:15

Witajcie, odkopię wątek, aby nie tworzyć nowego.

Załóżmy sytuację, że rondo ma 3 pasy ruchu i droga dojazdowa do tego ronda również 3. Na rondzie są linie przerywane, dojazd do ronda posiada znak ustąp pierwszeństwa. Czy w związku z powyższym opisem, kierowca znajdujący się na prawym pasie ma prawo wjechać na środkowy albo nie daj Boże lewy pas na rondzie, czy jest zobligowany do zajęcia tylko i wyłącznie prawego pasa ruchu?

Przykładowe zdjęcie: http://goo.gl/maps/zrZfn
RysiekZklanu

Re: rondo

Postprzez maryann » poniedziałek 08 lipca 2013, 12:56

TU viewtopic.php?f=3&t=33913 masz sto kilometrów argumentów. Moim zdaniem(pord tego wprost nie reguluje) gdy z trzech pasów wjeżdżamy na trzy, to każdy pilnuje konsekwentnie swojego; także na rondzie.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze