Kat. C1 - brak kursów w Warszawie

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kat. C1 - brak kursów w Warszawie

Postprzez Borys68 » czwartek 22 października 2009, 19:44

Ahoj!
Moje horyzontowe myślowe nie objemują prowadzenia ciężarówki.
Za to furgonetki owszem. Rozjerzałem się więc za ofertą kursów na Kat. C1 w Warszawie. Nie znalazłem żadnego OSK oferującego czegoś takiego ...
Czy źle szukałem?
Czemu C1 nie jest popularne?

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez MakRojal » czwartek 22 października 2009, 19:57

C1 nie jest popularne ze względu na ograniczenie dopuszczalnej masy całkowitej do 7,5 tony. Zwyczajnie nie opłaca się robić C1, gdyż lepiej od razu zrobić C i nie myśleć o ograniczeniu masy dla C1
MakRojal

Postprzez sterciu » niedziela 01 listopada 2009, 22:30

Kat C1 w PL jest mało polpularna , jednakze w innych krajach europejskich jest duzo bardziej popularniejsza.

Jednak w/g mnie nie ma to wogóle sensu gdyz kurs podejrzewam będzie kosztowal podobną kwotę, a i egzamin będzie tylko jakies 20 zł droższy niż na C. A po zdaniu tej kategorii mozliwości są zawsze większe. Z reguły dlatego malo kto sie decyduje na tą kategorie , a wiec jezeli nic nie stoi na przeszkodzie to lepiej iśc na pelne C.

Jazda autem cięzarowym po placu to chyba jak wiekszośc potwierdzi zabawa ;). Zwlaszcza teraz jak są w większości Osrodków Egzaminacyjnych i nauk jazdy nowe lub prawie auta. Przykladowo takim TGL-em to sie jedzie jak osobówką , to nie to co kiedys na Starze 1142 ;). Tylko zapisujac sie na kurs trzeba iśc tam gdzie mają takie same auta jak na egzaminie :).
sterciu

Postprzez Borys68 » czwartek 05 listopada 2009, 21:40

Ahoj!
Co do C1 znalazłem pewną ciekawostkę.
Mianowicie, na jakimś forum Anglik dopytywał sie o taki kurs w okolicach w jakich mieszka (Bristol).
Albowiem kupił nowy wóż, o DMC 3800 i żona nie może nim jeździć.
Gdyż małzonka ma nowe prawo jazdy kat. B, wyrobione po 1997. A on ma stare prawo jazdy - i przy wymianie na nowe dostał również i kat. C1.
Zgaduję więc, że "stare" Angielskie/Brytyjskie PJ na sam. osobowe miało nieco inny zakres niż nasze :)

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez mk61 » czwartek 05 listopada 2009, 21:49

Tak, miało inny zakres.
Nie mniej, jednak poleciłbym Ci zrobienie pełnego C. Zawsze będzie to kolejna otwarta furtka, gdybyś chciał zmienić pracę. ;)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Szkolenie kierowców