umowa kupna, ubezpieczenieOC, rejestracja razem??

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

umowa kupna, ubezpieczenieOC, rejestracja razem??

Postprzez brzewa » poniedziałek 17 kwietnia 2006, 14:20

Witam wiem, że trochę postów na ten temat już było ale potrzebuję aktualnych i rzetelnych informacji. Otóż nie chcę płacić wysokiego ubezpieczenia OC ze zwyżką za wiek poniżej 25lat dlatego kieruję do was moje pytanie: czy umowa OC może być na 2 osoby w tym wypadku na mnie i na mamę i jeszcze czy wówczas umowa kupna i rejestracja musi być również na dwie osoby? Prosze o pomoc. Jutro muszę iść podpisać umowę.
Obrazek
Prawko zdane za I razem: 26.09.2005r.
brzewa

Re: umowa kupna, ubezpieczenieOC, rejestracja razem??

Postprzez jimorrison » poniedziałek 17 kwietnia 2006, 14:36

brzewa napisał(a):Witam wiem, że trochę postów na ten temat już było ale potrzebuję aktualnych i rzetelnych informacji. Otóż nie chcę płacić wysokiego ubezpieczenia OC ze zwyżką za wiek poniżej 25lat dlatego kieruję do was moje pytanie: czy umowa OC może być na 2 osoby w tym wypadku na mnie i na mamę i jeszcze czy wówczas umowa kupna i rejestracja musi być również na dwie osoby? Prosze o pomoc. Jutro muszę iść podpisać umowę.

szczesciarz... (co kupujesz?? :D) ja che zakupic maluszka ;) i rowniez mam mega zagwostke w tym temacie ubezpieczen itd...
ztcw to te dane ktore sa na umowie ida potem na dowod rej. wiec jesli chcesz miec wspolwlasciciela to musi on figurowac na umowie kupna-sprzedazy :).

EDIT.: aha, na dow. rej. nie wpisuja 2,3 czy odpowiednio wiecej wspolwlascicieli ;) tylko pisza jednego tego ktory jest na umowie ku/sp i dodaja informacje "WSPÓŁWŁASNOŚĆ". OC jest wypelniane wg. danych z dowodu rejestracyjnego.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez brzewa » poniedziałek 17 kwietnia 2006, 15:05

Dzięki jimorrison. Kupuję Golfika III 1,8 benzynka 93r. :D
Obrazek
Prawko zdane za I razem: 26.09.2005r.
brzewa

Re: umowa kupna, ubezpieczenieOC, rejestracja razem??

Postprzez Jerzyk » poniedziałek 17 kwietnia 2006, 23:53

jimorrison napisał(a):na dow. rej. nie wpisuja 2,3 czy odpowiednio wiecej wspolwlascicieli

by-zy-dura, dwóch wpisują na pewno, nawet specjalne rubryczki na to są, a pozostałych chyba tylko wymieniają z samych nazwisk w polu 'adnotacje'.

Ogólnie temat był wałkowany chyba już kiedyś.
Ale jako ciekawostkę dodam, iż ubezpieczalnia nie ma prawa odmówić ubezpieczenia OC komukolwiek kto się w tej sprawie do nich zgłosi - kolega zrobił taki numer że ma auto tylko na siebie zarejestrowane, a do TU poszedł jego ojciec by zakupić ubezpieczenie na siebie - i dostał swoje zniżki + zwyżkę za wiek kumpla.
Z błękitnym niebem :!: 8)

-- B od lutego 2005, C w drodze --
Jerzyk

Postprzez dorotka8888 » piątek 30 października 2009, 21:14

Witaj..Miałam sposobność pracować jako doradca ubezpieczeniowy, nie będę robić kryptoreklamy firmy, tym bardziej że ostatnio zmieniłam zawód na inny. Przedmówcy już wskazali, że aby ustanowić współwłasność pojazdu wystarczy na umowie zawrzeć dane kupującego nr 1 i kupującego nr 2, współwłaściciel musi być wpisany w dowód rejestracyjnych inaczej nie będzie możliwości prawnych uzyskania od niego zniżek.
Wśród ofert ubezpieczeń oc postaraj się znaleźć firmę, która nie odejmnie dużo punktów procentowych od szacuję że 60% zniżek doświadczonego kierowcy.
Towarzystwa ubezpieczeniowe stosują praktyki ujmujące za wiek współwłaściciela, za krótki okres posiadania prawo jazdy, za brak poprzedniej własności auta...mogą nawet zabrać do 30%
Ustanowienie współwłasności jest wiadome widziałam ostatnio druki i dokumenty do pobrania na stronie ubezpieczenia oc.

Swoją drogą przestrzegam przed zbyt tanimi polisami oc, które zawierają:
- niską stopę sumy tzw. gwarancyjnej czyli kwoty jaką płaci ubezpieczyciel poszkodowanymi. 100 tyś złotych to śmiech na sali, a co jeśli kolizja wystąpi z nowym bmw bądź mercedesem, albo mini busem przewożącym drogocenny towar
- należy zorientować się czy suma gwarancyjna liczona jest za łączną liczbę zdarzeń czy za pojedyncze zdarzenie czyli:
niezliczenie wiele x100 tyś zł czy 100 tyś złotych na rok obejmujące wszystkie zdarzenia

Jako wspówłaściciel przy ubezpieczeniu oc jedzij ostrożnie ponieważ w umowach ubezpieczeniowych są wspiy które pozwalają właścicielowi z pulą 60% zabrać nawet całe zniżki.
Pozdrawiam dorotka :)
dorotka8888

Postprzez jerz » poniedziałek 02 listopada 2009, 17:47

A mi się wydaje że za zobowiązania finansowe wobec poszkodowanego odpowiada ubezpieczyciel i to z nim można się sądzić, jeżeli odszkodowanie jest za małe. A co do zapisów w umowie, to trzeba zawsze czytać OWU bo są tam dokładnie opisane wyłączenia, podstawowa znajomość ogólnych warunków ubezpieczenia to obowiązek.
jerz

Powrót do Porady techniczne