skrzynia biegów w renault midlum

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

skrzynia biegów w renault midlum

Postprzez draiver » poniedziałek 02 listopada 2009, 00:05

witam, zdaje kategorię c+e i miałbym prośbę żeby ktoś opisał mi działanie\obsługę skrzyni biegów z tzw. grzybkiem w renault midlum gdyż dotąd miałem styczność tylko ze skrzynią na przebitkę w tymże aucie i boję się że domysły jakie snuję w tym temacie mogą mnie doprowadzić do oblania egzaminu :)
draiver

Postprzez dylek » poniedziałek 02 listopada 2009, 08:11

Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rafaello56 » poniedziałek 02 listopada 2009, 21:35

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to, wszystko masz podobnie jak z przebitką tylko zamiast mocnego odepchnięcia w bok dajesz grzybka do góry i masz wysoką skrzynie i na odwrót. To bardzo prosta zależność, a dla ułatwienia możesz przy zmianie ostatniego biegu z niskiej skrzyni na wysoką wcześniej przesunąć dźwignię do góry jadąc jeszcze na niskim biegu, a dopiero później nacisnąć sprzęgło i zmienić bieg na ten najniższy z wyższej skrzyni, przerzutka nastąpi w momencie gdy lewarek będzie w pozycji neutralnej. O połówkach nie będę pisał bo one nie będą Ci potrzebne, a midlumka ich chyba nie posiada. Radzę przy zatrzymaniu szczególnie zwracać uwagę w jakim położeniu jest dźwignia, żeby nie wyszło iż próbujesz ruszać na górnej skrzyni. Jak coś niejasne to wyjaśnię szerzej
B-6.2006, C- 2.2009, CE-9.2009
A,D- obecnie tylko w marzeniach ;)
rafaello56

Postprzez draiver » poniedziałek 02 listopada 2009, 23:53

Dzięki śliczne, właśnie oto mi chodziło :)
draiver

Powrót do Porady techniczne