Idealny instruktor

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Idealny instruktor

Postprzez Kasia » środa 28 października 2009, 20:04

Wiem, że kiedyś był już taki temat na forum, ale pozwalam sobie go powtórzyć bo chcę Was prosić o pewną pomoc.

Zbieram opinie i wyobrażenia kursantów na temat idealnego instruktora nauki jazdy. Chcę je zaprezentować na zajęciach dla kandydatów na instruktorów. Prowadzę obecnie zajęcia z bardzo sympatyczną grupą chętnych do tego zawodu. Myślę, że bardzo przydadzą się im Wasze opinie o instruktorach-ideałach. Żeby mogli się na czymś wzorować.
Może również inni koledzy instruktorzy i egzaminatorzy napiszą jaki według nich powinien być instruktor-ideał.
Z góry dziękuję w imieniu swoim i moich kursantów.
Kasia

Postprzez kleo1991 » czwartek 29 października 2009, 22:53

Przede wszystkim powinien mieć anielska cierpliwość, być wyrozumiały. Powinien również być człowiekiem pogodnym z poczuciem humoru. A co do egzaminatorów, to o wile bardziej wyrozumiali i nie " oblewający" o byle głupotę :/
kleo1991

Postprzez bac » czwartek 29 października 2009, 23:48

Poza oczywistymi sprawami tj. posiadaniem zdolności pedagogicznych, cierpliwości, poczucia humoru... napiszę coś bardziej o idealnym, moim zdaniem, stylu pracy instruktora.
Sprawa prosta: jeden kursant - jeden instruktor. Kursant cały kurs jeździ z jednym instruktorem, a wtedy wszystko jest łatwiejsze, szybsze...
bac

Postprzez sjakubowski » piątek 30 października 2009, 01:14

Według mnie bardzo ważną kwestią w zawodzie instruktora jest umiejętność przekazywania wiedzy. Nie chodzi tylko o to aby przekazywać suchą, teoretyczną wiedzę kodeksową. Kursant powinien przede wszystkim rozumieć dlaczego jest tak a nie inaczej.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez neta » piątek 30 października 2009, 12:34

Powinien być punktualny... nie obcinać godzin :roll:
20.08.08 => rozpoczęcie kursu
01.10.08 => pierwsza jazda z "L" na dachu
16.12.08 => teoria (+)
27.01.09 => plac (+) miasto (+)
03.02.09 => prawko w kieszeni :D
neta

Postprzez Asmodeusz » piątek 30 października 2009, 13:50

Przede wszystkim: powinien umieć wyczuć i dostosować sposób nauczania do oczekiwań kursanta.
Są ludzie wymagający cierpliwości, spokojnego podejścia - inaczej się stresują. I są też wręcz szukający wojskowej dyscypliny, jasnych i precyzyjnych poleceń, "czepialstwa", czasem nawet solidny opiernicz nie zaszkodzi :D
Asmodeusz

Postprzez MatW » piątek 30 października 2009, 23:28

Idealny instruktor powinien być przede wszystkim cierpliwy (nie popędzać kursanta, dać mu czas, żeby się nauczył), z poczuciem humoru. Musi też w sposób kulturalny zwrócić uwagę na błędy - te większe (z naciskiem na większe) i również te mniejsze.

Taki instruktor sprawia, że nauka jazdy staje się przyjemnością.
MatW

Postprzez ks-rider » wtorek 22 grudnia 2009, 22:26

Wszystko fajnie i pieknie, zapominacie po czesci, ze PJ to nauka a nie "fun". Aby osiagnac cel trzeba sie przylozyc, ba nawet czasami wysluchac krytyki szkolacego.

Cierpliwy i wyrozumialy - tak, napewno do pewnego stopnia ale ta cierpliwosc MOZE sie tez kiedys i skonczyc.

Z jednaj strony oczekujecie jak najtanszego wyszkolenia na zasadzie minimum kasy maximum wyszkolenia. Osobiscie niemam nic przeciwko, problem w tym ze nie zawsze tak idzie.

Stress - jest w ruchu drogowym nieustannie, trzeba nauczyc sie z nim zyc, moim zdaniem lepiej gdy jest obok aniol stroz niz gdy sami wsiadziecie do furki i sami to stwierdzicie.

Czasami dobrze jest zmienic szkolacego, trzeba jadnak miec swiadomosc, a raczej zdolnosc wylapania tych najlepszych rodzynkow z obu instruktorow.

:wink:
ks-rider

ideał

Postprzez Snorkmaiden » środa 23 grudnia 2009, 20:09

Jestem bardzo szczęśliwa, ponieważ dane mi było spotkać i pracować razem z Instruktorem, którego bez najmniejszej wątpliwości mogę nazwać Idealnym :)
Żałuję tylko tego, że nie spotkałam go trochę wcześniej, na początku moich jazd, ale lepiej późno, niż wcale. Jeździłam z 8 różnymi instruktorami, więc miałam porównanie. Cała kadra była jak najbardziej w porządku, ale ten był (oczywiście - według mnie) po prostu najlepszy.

Pamiętam, kiedy ruszyłam z nim w trasę po raz pierwszy, to była jazda inna niż wszystkie inne.
Zero stresu związanego z jazdą, czy różnymi komentarzami "tego na prawym fotelu" :D, żadnego napięcia, wszystko wychodziło spontanicznie, zwracał mi uwagę, tam, kiedy było trzeba, ale zawsze kulturalnie.

Po udanym manewrze chwalił, co dodawało mi pewności siebie i zachęcało do dalszej jazdy.
Nie był służbistą, podchodził do tego wszystkiego ze względnym luzem i dystansem, we właściwych proporcjach, bez jakiejkolwiek przesady, co nadawało taką właściwą atmosferę pozytywnego bezstresowego skupienia.

Nigdy też nie podniósł na mnie głosu (podobnie jak nie zrobił tego żaden inny instruktor, co się bardzo chwali temu osk : ), kiedy chciałam powtórzyć jakiś manewr po raz n-ty, to nie zadawał głupich pytań: a po co? ile można? itp., tylko cierpliwie znosił to, czego akurat chciałam się nauczyć, dostosowywał się do moich oczekiwań.

Bardzo dobrze wyczuwał momenty, kiedy można zejść na inny temat (dygresja, dowcip itd.), a kiedy skupiać się na jeździe. Jego uwagi były bardzo, bardzo konstruktywne i obiektywne, bez zbędnych emocji, wyczuwanych w głosie innych instruktorów. Ze stoickim spokojem i uśmiechem potrafił mi wszystko wyjaśnić i to było jego największą zaletą.

Dał mi całą masę cennych, pomocnych wskazówek, przydatnych nie tylko na egzamin, ale także do jazdy już po egzaminie.

Nie jestem pewna, ale chyba nawet spotkałam go na swoim egzaminie, akurat w miejscu, gdzie ćwiczyłam z nim kilka manewrów. L-ka jechała przede mną, to było bardzo pozytywne uczucie na egzaminie, tak jakbym miała przed sobą swojego anioła stróża! :-)

Być może to kwestia zgodności charakterów, wiadomo, nawet w szkole jakiegoś nauczyciela się lubi, innego uwielbia, a jeszcze innego wręcz nie znosi.
Podobnie jest tutaj. Każdy ma inne preferencje, ktoś woli uczyć się całkiem na luzie, inny potrzebuje dyscypliny itd. Pozostaje mieć nadzieję, że na takiego wspaniałego instruktora po prostu się trafi.

Powodzenia Wszystkim Kursatom! Oby Wam też trafił się taki Ideał! :-)
23.07.2009 - pierwsza jazda! ^^
29.09.2009 – zdane! =)
07.10.2009 - odebrane 8)

"Wiem, że jazda samochodem to ekscytujące erotyczne doświadczenie, ale patrzcie, proszę, czasem na znaki i wogóle uważajcie na drodze!" (Szef mojego OSK 8) )
Snorkmaiden

Postprzez deedee1984 » wtorek 29 grudnia 2009, 00:06

gadatliwy i cierpliwy :D
Obrazek
deedee1984

Postprzez Asmodeusz » wtorek 29 grudnia 2009, 14:05

Przede wszystkim: wymagający. Kurs to nie zabawa, w końcu chcemy się czegoś nauczyć. Dobry instruktor wymaga, krytykuje nawet najmniejsze niedociągnięcie i zwraca uwagę na to, jak poradzić sobie lepiej. Co nie znaczy, że ma nie komentować dobrze wykonanych manewrów ;-)

2: elastyczny. Pod względem czasowym to oczywiste - najlepiej, gdy mamy możliwość jazd o każdej porze dnia i nocy, w naprawdę różnych warunkach. Miło też, gdy instruktor pozwala na np. własną płytę z muzyką, poświęcenie godziny jazdy na inny samochód, doszkolenie tego, w czym kursant czuje się niepewnie.

3: umiejący uczyć. Czyli: gdy to konieczne, pomaga, pozwala popełniać (niegroźne) błędy - to skuteczniejsze niż nawet ostra krytyka. Do tego wie, jak stopniować poziom trudności, widzi postępy i do nich się dostosowuje.
Samochody są złe; inne formy komunikacji - jeszcze gorsze.
Research: czy uda się znaleźć i zmodyfikować samochód, aby uzyskać spalanie w mieście poniżej 1l/100km? In progress...
Asmodeusz

Postprzez ks-rider » wtorek 29 grudnia 2009, 15:33

Asmodeusz napisał(a):...Miło też, gdy instruktor pozwala na np. własną płytę z muzyką, poświęcenie godziny jazdy na inny samochód, doszkolenie tego, w czym kursant czuje się niepewnie.

U mnie w aucie panuje demokracja, kursant slucha tego czego slucham ja demokratycznie ma zakaz przestawiania sprzetu grajacego :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez Nawmar » wtorek 29 grudnia 2009, 22:41

Asmodeusz napisał(a):
2: elastyczny. Pod względem czasowym to oczywiste - najlepiej, gdy mamy możliwość jazd o każdej porze dnia i nocy, w naprawdę różnych warunkach.

Dajcie pożyć trochę tym instruktorom to też ludzie:)
Nawmar

Postprzez ks-rider » wtorek 29 grudnia 2009, 22:57

He, he, uwielbiam kursantow ktorzy mowia mi;

na moge zawsze

po 18.00 :mrgreen:
ks-rider

Postprzez berdebul » środa 13 stycznia 2010, 23:26

Idealny instruktor - cierpliwy, opanowany, nie wyżywający się na kursancie. Umiejący ocenić jak podejść do ucznia w danej sytuacji, danego dnia i czy można/trzeba opierniczyć czy jeszcze nie koniecznie.
Gadatliwy - nic mnie tak nie odprężało jak komentarze Instruktora, ba niektóre powiedzonka na stałe zagościły w moim słowniku :lol:
Wymagający. Zero litości.
Musi sprawić że czuję się z nim bezpiecznie - po pierwszych jazdach wiedziałam że to On. Bywało mało demokratycznie w samochodzie, ale każda pochwała była niesamowicie ważna, może dlatego że nie słyszałam ich często :wink:
13.01 egzamin zakończony pozytywem:)
(: Mój Instruktor jest BOGIEM! :)
chcę jeździć tak dobrze jak On!
berdebul

Powrót do Szkolenie kierowców