Parkowanie prostopadłe

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Parkowanie prostopadłe

Postprzez grzes_dmb » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 10:28

Jaki jest najlepszy sposób na opanowanie tego manewru ? Czy można patrzeć w czasie wykonywania manewru przez szybę tylnich drzwi. Instruktor nic mi otym nie mówł. Kazał mi patrzeć tylko w lusterka.
grzes_dmb

Postprzez Aarienka » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 10:38

Zaraz zaraz...jezeli jest tu mowa o parkowaniu prostopadlym do tylu to muisz spojrzec do tylu bo wtylej bocznej szybie musi pokazac Ci sie slupek a potem krecisz do oporu i wjedzzasz. A co do parkowanai prostopadlego wjazdu przodem to rowniez tu akurat wszytsko opiera sie na lusterkach...tak bynajmiej powiedzialm mi dzis moj intruktor...
Aarienka

Postprzez ella » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 10:42

Aarienka napisał(a):Zaraz zaraz...jezeli jest tu mowa o parkowaniu prostopadlym do tylu to muisz spojrzec do tylu bo wtylej bocznej szybie musi pokazac Ci sie slupek a potem krecisz do oporu i wjedzzasz. A co do parkowanai prostopadlego wjazdu przodem to rowniez tu akurat wszytsko opiera sie na lusterkach...tak bynajmiej powiedzialm mi dzis moj intruktor...

I dobrze ci powiedział instruktor, inaczej nie da rady zaparkować.
ella
Moderator

Postprzez Aarienka » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 10:44

No wlasnie wiec troche dziwi mnie fakt, ze Twoj intruktor grzes_dmb tak Ci powiedzial... :shock: Troche dziwne...
Aarienka

Postprzez tfu! » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 11:00

no, ja nie wiem jak to zrobić bez patrzenia w tylnią boczną prawą szybę, a i jak wjeżdzam już na dobre to sobie patrzę do tyłu przez szybę. ja uczyłam się tak,że stawałam sobie te 2.5 metra od stanowiska, na przerywanej lini kołami prawymi(lepiej żeby tej lini było widać mniej niż za dużo) kierunek prawy, cofam i patrzę w tylnią prawą szybę . Jak tylko pojawi się w niej pierwszy pachołek od stanowiska to maksymalniie dokrecam od razu w prawo i mam pewnośc ,że w ten sposób wjadę pawidłowo, ale sobie sprawdzam w lusterkach czy mam odpowiedni odstęp z prawej, z lewej i wjeżdzam wyprostowując kółka. i tyle.
tfu!

Postprzez grzes_dmb » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 11:09

Zaszło tu chyba pewne nieporozumienie, chodziło mi o parkowanie prostopadłe ale przodem - wjazd i wyjaz.
grzes_dmb

Postprzez ella » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 11:11

Zaszło tu chyba pewne nieporozumienie, chodziło mi o parkowanie prostopadłe ale przodem - wjazd i wyjaz.

Do tego to nie musisz rzeczywiście patrzec w tylnią boczna szybę, tylko w lusterka.
ella
Moderator

Postprzez tfu! » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 11:16

jeśli to m być parkowanie przodem to faktycznie bez tylniej szyby się obejdzie,. starczą lusterka...
tfu!

Postprzez grzes_dmb » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 11:38

A do parkowania prostopadłego przodem można zrobić korekte? Czy lepiej opanować ten manewr bez korekty, co o tym sądzicie?
grzes_dmb

Postprzez ella » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 11:49

grzes_dmb napisał(a):A do parkowania prostopadłego przodem można zrobić korekte? Czy lepiej opanować ten manewr bez korekty, co o tym sądzicie?

Mnie było łatwiej wjeżdzać z korektą. W ten sposób uczył mój instruktor. Na egzaminie też wszystkie osoby wjeżdżały z korektą.
Wypróbuj obydwa sposoby to będziesz wiedział jak tobie jest wygodniej.
ella
Moderator

Postprzez grzes_dmb » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 11:53

Z korektą jeszcze nie próbowałem. Instruktor nic mi o tym nie mówił. Może chciał, abym się nauczył jeździć bez korekty.
grzes_dmb

Postprzez tfu! » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 12:00

mi też instruktor od razu polecił wykonywanie tego z korektą i miał moim zdaniem racje bo dzięki temu ten manewr ani razu mi nie - nie wyszedł. (to znaczy zawsze wychodził) ja się wogóle nie przejmiwałam , bo wiedziałam że z korektą wyjść musi, nie ma innego sposobu... :D
tfu!

Postprzez grzes_dmb » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 12:19

Oglądając symulacje parkowania prostopadłego (w zestwie 4), zauważyłem, że samochód jadąc prosto i wyjeżdżając przekracza linie przerywaną wyznaczającą tor jazdy. Czy można tak robić, jeździć sobie po liniach przy tym manewrze. Mi instruktor mówił, że nie można przekraczać tych lini i wyjeżdząjąc trzeba trafić w tor jazdy(ten który jest do jazdy po łuku) i jechać równolegle do lini. Na symulacji jest to pokazane inaczej. To jak jest poprawnie?
grzes_dmb

Postprzez ella » poniedziałek 02 sierpnia 2004, 12:22