Zawracanie=) na głównej z pasem zieleni i bez sygnalizacji s

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo?

Pojazd niebieski
27
87%
Pojazd czerwony
4
13%

Liczba głosów : 31

Zawracanie=) na głównej z pasem zieleni i bez sygnalizacji s

Postprzez 6Blade » wtorek 27 października 2009, 11:46

Witam serdecznie
Ostatnio miałem ciekawą sytuację i chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.
Obrazek

Są to szczególne warunki, ponieważ pas zieleni jest dość wąski i manewr zawracania możliwy jest tylko na prawy pas (na lewy, chyba tylko na ręcznym=).

W sieci znalazłem interesującą wypowiedź:
Już nieobowiązująca Ustawa z dnia 1 lutego 1983 roku, Prawo o ruchu drogowym, Oddział 4, Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu
Art. 19 ust. 4. Kierujący pojazdem zawracając jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa również pojazdom wjeżdżającym z drogi podporządkowanej.
W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. w Oddziale 4, Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu, usunięto ust. 4 w ww. brzmieniu.

Co o tym wszystkim myślicie? Czy niebieski pojazd będąc na głównej drodze i zawracają musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi z drogi podporządkowanej?

Kto ma pierwszeństwo?
6Blade

Postprzez athlon » wtorek 27 października 2009, 12:06

temat już wielokrotnie poruszany na forum w kilkunastu wątkach. Możesz zawracać po małym łuku i po dużym (i tu jest najwięcej sprzeczności bo nie wszyscy "lubią" zawracanie po małym łuku i uważają że trzeba zawracać po dużym i wtedy ustępować pojazdom wjeżdżającym). W kwestii prawnej pierwszeństwo ma pojazd niebieski, w praktyce połowa osób nie wie ze ma pierwszeństwo i stoi a druga połowa nie wie że nie ma pierwszeństwa i jedzie. Gorzej jak trafią na siebie tacy co jeden wie a drugi nie wie :P
athlon

Postprzez F-X » wtorek 27 października 2009, 16:13

Samochód niebieski.
Ostatnio zmieniony wtorek 27 października 2009, 19:24 przez F-X, łącznie zmieniany 1 raz
WORD ŁÓDŹ ul. Smutna:
09.10.2009 - egzamin teoretyczny (+)
13.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (-)
21.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (+)
Obrazek
F-X

Postprzez Margo » wtorek 27 października 2009, 16:18

Niebieskie auto bo jest na drodze z pierwszeństwem.
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez d » wtorek 27 października 2009, 18:37

athlon napisał(a):temat już wielokrotnie poruszany na forum w kilkunastu wątkach. Możesz zawracać po małym łuku i po dużym (i tu jest najwięcej sprzeczności bo nie wszyscy "lubią" zawracanie po małym łuku

Może po prostu nie każdy jeździ Tico i nie może zawracać w miejscu? ;)
A co do pierwszeństwa to proponuję żeby zlikwidować znaki i PORD i zamiast tego robić na drodze ankiety. Kto dostanie więcej głosów ten ma pierwszeństwo :lol:
d

Postprzez athlon » wtorek 27 października 2009, 20:56

d napisał(a): Może po prostu nie każdy jeździ Tico i nie może zawracać w miejscu?

Tu nie była kwestia WIELKOŚCI auta, tylko niektóre jednostki na przekór innym jeżdżą tylko torem "kolizyjnym" zawracając i skręcając po "dużym" łuku i przy tym spierając się ze tylko tak jest poprawnie bo zgodnie z PoRD czy z czymś tam w Polsce sie jeździ po prawej stronie, a wszelkiego typu argumenty o bezpiecznych torach bezkolizyjnych i takie tam nie dają ich przekonać.
Ostatnio zmieniony wtorek 27 października 2009, 20:58 przez athlon, łącznie zmieniany 1 raz
athlon

Postprzez sankila » wtorek 27 października 2009, 20:58

Kierując niebieskim samochodem, założyłabym, że czerwony nie będzie stał i się zastanawiał, czy ja skręcam w lewo czy zawracam, tylko wjedzie na prawy pas; więc albo się zmieszczę na lewym, albo jadę dużym łukiem od prawej strony przełączki.
sankila

Postprzez Ania8228 » wtorek 27 października 2009, 21:02

Miałam podobną sytuację kiedy douczałam się przed egzaminem. Jechałam tak jak to niebieskie i inna Lka wyjeżdżała z podporządkowanej.
Instruktor powiedział że pierwszeństwo miałam ja. :D
Obrazek
Ania8228

Postprzez scorpio44 » czwartek 29 października 2009, 20:11

Pierwszeństwo ma pojazd niebieski - tak jednoznacznie wynika z przepisów i nie zmieniłoby się to, nawet gdyby wyniki ankiety równie jednoznacznie wskazały co innego. :P
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze