Problem przy uruchomianiu samochodu

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Problem przy uruchomianiu samochodu

Postprzez ami » niedziela 25 października 2009, 13:56

Witam, od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem prawa jazdy, mam do was wielką prośbę, wyda się dość głupia.. ale mam dość duże problemy z jazdą nowym samochodem. Kilka słów o samym samochodzie ford escord posiada bezpośredni wtrysk paliwa, nie posiada katalizatora (mam nadzieje że dobrze napisałem.. ) Od znajomego dowiedziałem się by przy uruchamianiu silnika - włączyć zapłon przerzucić przycisk z gazu na benzynę i spowrotem na gaz, wcisnąć lekko pedał gazu po czym odpalić silnik..

Wszystko było dobrze, przy pierwszej jeździe, musiałem jakoś dojechać do domu.. Oczywiście nie zabrakło kkilku zgaśnięć, na szczęście kierowcy za mną byli wyrozumiali, brak "elki" na dachu powoduje dodatkowy stres .. ; p

Dzisiaj kolejne problemy przy odpalaniu, silnik albo gaśnie lub gdy chce ruszyć, mam wrażenie że ruszałbym co najmniej z 3 biegu (ruszam na pewno z 1 ; p )

Może jakieś rady, dla początkującego ?

Jazdy dodatkowe nic nie dadzą bowiem na takiej toyocie, jeździ mi się bardzo dobrze, tam nie ma tylu "bajerów" ... x D

temat zmnieniony przez moderatora
ami

Postprzez athlon » niedziela 25 października 2009, 17:58

zapomniałeś jeszcze o tym, że między przełączeniem gaz-benzyna gaz powinieneś dwa razy wcisnać sprzęgło, raz oświetlnie wnętrza i lekko uchylić szybę ;]

Tak na pewno ci odpali ;]

Od znajomego dowiedziałem się by przy uruchamianiu silnika - włączyć zapłon przerzucić przycisk z gazu na benzynę i spowrotem na gaz, wcisnąć lekko pedał gazu po czym odpalić silnik..

Jedź do gazownika niech ci przejrzy gaz i filtr gazu. Zatankuj gaz na innej stacji, może tankujesz ujowy gaz. Sprawdź poziom płynu chłodzącego, może ci zamarza parownik. A jak ruszasz na benzynie to autko ma moc czy nie?
A jak ci gaśnie moze za malo pedał gazu wciskasz, i zwolnij wreszcie ręczny!!!
athlon

Postprzez Razor1990 » niedziela 25 października 2009, 18:49

athlon napisał(a):zapomniałeś jeszcze o tym, że między przełączeniem gaz-benzyna gaz powinieneś dwa razy wcisnać sprzęgło, raz oświetlnie wnętrza i lekko uchylić szybę ;]
Śmiej się śmiej - w kolegi Nubirze trzeba najpierw przegazować samochód do 3,5 tysiąca i dopiero można wyłączyć silnik :lol: Jak za szybko puści sprzęgło przy ruszaniu to wybija korek - huk podczas wybicia jest porównywalny z ostrzałem :lol:
Razor1990

Postprzez annubis17 » niedziela 25 października 2009, 20:02

Razor1990 napisał(a):
athlon napisał(a):zapomniałeś jeszcze o tym, że między przełączeniem gaz-benzyna gaz powinieneś dwa razy wcisnać sprzęgło, raz oświetlnie wnętrza i lekko uchylić szybę ;]
Śmiej się śmiej - w kolegi Nubirze trzeba najpierw przegazować samochód do 3,5 tysiąca i dopiero można wyłączyć silnik :lol: Jak za szybko puści sprzęgło przy ruszaniu to wybija korek - huk podczas wybicia jest porównywalny z ostrzałem :lol:

To się dopiero nazywa sprawny samochód :D

Ami, sprawdź jak chodzi na gazie i jak chodzi na benzynie. I nie baw się tak tym benzyna gaz, benzyna gaz...
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Powrót do Porady techniczne