Strefa zamieszkania, wymuszenie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Strefa zamieszkania, wymuszenie.

Postprzez Nadzienie » sobota 24 października 2009, 20:54

Nurtuje mnie pewna sytuacja. "Znajomy znajomego" oblał egzamin przez wymuszenie w takiej sytuacji:
Obrazek

Może o czymś zapomniałem ale przecież wyjeżdżając z parkingu sklepu (obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu) włączamy się do ruchu co wiąże się z koniecznością ustąpienia pierwszeństwa. Dlaczego egzaminator (wg opowiadań) stwierdził, że pojazd "L" wymusił pierwszeństwo jak pojazd "A" wyjeżdża z parkingu sklepu? Ma to znaczenie że ruch odbywa się w strefie zamieszkania?
Nadzienie

Postprzez szerszon » sobota 24 października 2009, 22:21

A ze strefy co robimy?
szerszon

Postprzez dylek » sobota 24 października 2009, 22:25

szerszon - ale tu chyba o co innego chodzi... ;)

L-ka nie wyjeżdża ze strefy...

Oba pojazdy znajdują się w niej, z tym, że pojazd A wyjeżdża spod sklepu, a L jedzie sobie w strefie ;)

Kwestia osądu czy tzw. wyjazd z posesji ustępuje jadącemu po strefie, czy pierwszeństwo tego z prawej ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez scorpio44 » sobota 24 października 2009, 23:29

dylek napisał(a):Kwestia osądu czy tzw. wyjazd z posesji ustępuje jadącemu po strefie, czy pierwszeństwo tego z prawej ;)

Ale masz jakieś wątpliwości w kwestii owego osądu?
scorpio44

Re: Strefa zamieszkania, wymuszenie.

Postprzez sankila » niedziela 25 października 2009, 01:11

Nadzienie napisał(a):Ma to znaczenie że ruch odbywa się w strefie zamieszkania?

Ma.
Po co by wyznaczano strefy, gdyby miały obowiązywać zwykłe przepisy?
sankila

Postprzez Nadzienie » niedziela 25 października 2009, 08:20

sankila ja bardzo dobrze wiem, że w strefie obowiązują specjalne przepisy. Chodzi mi o to czy ustępujemy pierwszeństwa pojazdowi z prawej strony który wyjeżdża z parkingu sklepu czy też nie.
Nadzienie

Postprzez tristan » niedziela 25 października 2009, 08:26

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że egzaminator się pomylił i należy się odwoływać.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Joter » niedziela 25 października 2009, 09:51

Prawo o ruchu drogowym:
Art. 1.1. Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymagania w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasady kontroli ruchu drogowego.
2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu.

Ponieważ na przedstawionym rysunku nie ma znaków określajacych pierwszeństwo, to zasady ruchu są takie:
Art. 25.1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
Joter

Postprzez Nadzienie » niedziela 25 października 2009, 10:09

No tak tylko, że zapomniałeś o tym artykule:
Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:

1. na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania.

2. Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
Nadzienie

Postprzez drill » niedziela 25 października 2009, 10:35

A ja myślę, że powinieneś się odwołać. Egzaminator niepotrzebnie podniósł tą sprawę, trzeba mu było nie zwracać na to uwagi. Teraz będą mieli ciężki orzech do zgryzienia, gdyż trudno określi na podstawie przepisów czy można włączać się do ruchu dwa razy. Raz wyjeżdżając z parkingu w strefie zamieszkania czy po postoju, a drugi raz wyjeżdżając z tej strefy. Moim zdaniem takie podwójne włączanie się do ruchu ma sens i dlatego uważam, że miałeś rację.
drill

Postprzez Nadzienie » niedziela 25 października 2009, 10:59

Odwoływać się nie będę bo mnie to osobiście nie dotyczy. :) Ktoś mi powiedział, że jego znajomy tak oblał a według mnie nie powinien.
Nadzienie

Postprzez Joter » niedziela 25 października 2009, 12:13

@Nadzienie, nie zapomniałem o Art.17. Tylko, że w tej sytuacji to nie jest takie proste. Ponieważ w PoRD nie ma definicji obiektu przydrożnego, aby mieć pewność, musiałbyś przed wjazdem na to skrzyżowanie wykonać kilka czynności:
1. Ustalić zarządcę drogi
2. Dowiedzieć się o zarządcy,czy droga w strefie zamieszkania jest drogą publiczną, czy inną
3. Poprosić zarządcę o wyciąg z "Książki drogi"- Tabela nr9
4. Sprawdzić w kolumnie 12 i 13, czy ten sklep jest obiektem przydrożnym
5. Sprawdzić w kolumnie 10 i 11, czy zjazd do sklepu jest zjazdem do obiektu przydrożnego.
Po wysłaniu kilku pism ponaglających,otrzymujesz wreszcie wyczerpującą odpowiedź i tak uzbrojony, w połączeniu z Art.17 PoRD już wiesz czy możesz śmigać na wprost,czy ustąpić temu z prawej.
Joter

Postprzez scorpio44 » niedziela 25 października 2009, 13:47

drill napisał(a):trudno określi na podstawie przepisów czy można włączać się do ruchu dwa razy.

No moim zdaniem nie ma tutaj żadnych wątpliwości. To, że kiedy kiedyś tam w odległej przyszłości będziemy opuszczać strefę i wyjeżdżając z niej, będziemy włączającymi się do ruchu, nie ma moim zdaniem nic do rzeczy. Na razie jesteśmy w strefie i obowiązują tutaj te same przepisy, co na innych drogach. A zatem wyjeżdżający z obiektu przydrożnego itd. jest włączającym się do ruchu i ustępuje pierwszeństwa.

Swoją drogą pierwszy raz słyszę o tym, że coś, co jest obiektem przydrożnym, jest jako taki gdzieś oficjalnie wpisany.
scorpio44

Postprzez Joter » niedziela 25 października 2009, 15:03

To jest Jastrzębie-Zdrój, ul. Marusarzówny. Na Google Earth w obrębie skrzyżowania widać ewidentną zmianę nawierzchni i może to jest ten chwyt?
Joter

Postprzez szerszon » niedziela 25 października 2009, 21:15

Obaj włączają się do ruchu.
szerszon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze