Przejazd przez koperte??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przejazd przez koperte??

Postprzez boryseqq » sobota 24 października 2009, 12:03

Tamten temat zablokowano, wiec jeszcze raz pytam bo nie zrozumialam tamtych wypowiedzi.
Naryzowałam mniej wiecej ta droge:

http://zapodaj.net/bea122e1fbfc.jpg.html

wyglada to tak.
CH- to chodniki
przystanek jest na srodku drogi i moje pytanie czy przez te koperty moge przejechac czy ominąć je?
pierwsza czerwona linia to jeden pas ruchu, jest mozliwe jechanie drugim pasem ale wtedy musialabym przejechac przez koperte dlatego pytam czy moge przejechac czy ominąc ja?
boryseqq

Postprzez F-X » sobota 24 października 2009, 12:12

Uważam, że przejechać możesz. Nie wolno ci natomiast zatrzymywać się na nich jeśli nie jesteś do tego upoważniony.
WORD ŁÓDŹ ul. Smutna:
09.10.2009 - egzamin teoretyczny (+)
13.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (-)
21.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (+)
Obrazek
F-X

Postprzez tiromaniak » sobota 24 października 2009, 19:30

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 roku w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz. U z 12.10.2002 roku, Nr. 170, poz. 1393), Znak P-20 „koperta”, wyznaczającego stanowisko postojowe zastrzeżone dla określonego rodzaju pojazdów.

Co oznacza że zabrania się postu pojazdów do tego nieuprawnionych. W ustawie nie ma żadnego zapisu który by mówił że przejazd przez to pole jest zabroniony co oznacza że, masz prawo przez to pole przejechać ale nie wolno ci tam zaparkować swojego pojazdu jeśli nie masz do tego uprawnień.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

;)

Postprzez boryseqq » poniedziałek 26 października 2009, 14:46

nooo o to mi chodziło;) dziękuje wam:)
boryseqq

Postprzez piotrz » wtorek 27 października 2009, 16:32

A czy zakaz przejazdu nie wynika z innych przepisów? Czy wolno przejeżdżać przez zwykłe miejsce parkingowe (bez koperty)? Czy opuszczanie takiego miejsca nie jest włączaniem się do ruchu? Według mnie przejazd przez miejsca parkingowe nie powinien być dozwolony, niezależnie od tego, czy jest oznaczone kopertą, czy nie. Ale co mówi przepis - nie wiem.
piotrz

Powrót do Sytuacje na drodze