Światła tylne mijania nie świecą.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Światła tylne mijania nie świecą.

Postprzez maciej02ostrov » wtorek 20 października 2009, 11:22

Witam, dzisiaj zmieniłem przednie żarówki mijania i postojowe. Przód świeci, idę do tyłu pojazdu, a tam tylne nie świecą(które wymieniałem jakiś tydzień temu). Nie wiem czego to może być wina, może to bezpiecznik wysiadł? Tylne przeciwmgłowe i światła stopu sprawne.

Jeszcze zauważyłem, że lewa strona z przodu słabiej świeci, od czego to może być?

Z góry dzięki za pomoc. :)
maciej02ostrov

Postprzez Borys_q » wtorek 20 października 2009, 11:35

Sprawdzić miernikiem czy jest napięcie z tyłu na pozycjach tylnych (z tyłu nie ma mijania). Jak jest to żarówki jak nie ma to bezpiecznik jak nie bezpiecznik to elektryk.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez BOReK » wtorek 20 października 2009, 12:03

Jedna strona świeci słabiej, bo pewnie jej obwód jest przeciązony - nie znam konkretnych połączeń w twoim samochodzie, ale tak to zwykle bywa, więc najpierw napraw tylne światła a potem martw się asymetrią (o ile nadal będzie). Bezpiecznik jest najprostszy do sprawdzenia, więc najpierw to, a potem żarówki. Może być tak, że masz nieszczelne klosze, trochę wilgoci kapnie na ciepłą żarówkę i idzie z dymem. ;)

A, i nie zdziw się, jeśli obie pozycje poszły jednocześnie. Ja przy moich przednich myślałem, że problem leży w obwodzie, a to żarówki spaliły się jednocześnie. :D
BOReK

Postprzez maciej02ostrov » wtorek 20 października 2009, 13:08

Sprawa rozwiązana. Tylne żarówki świecą, wyjąłem, wyczyściłem metalową część i włożyłem z powrotem.

Zdjąłem klosz z przedniej lampy słabiej świecącej, bo obie świecą identycznie poza kloszem. I ustaliłem, że górna część tej "chromowanej" warstwy odpadła i to pewnie dlatego. I tak będę jeździł, bo nie ma co wkładać pieniędzy w taki samochód, który w każdej chwili może iść na złom. :lol:
To jest Vectra z 91 roku.

Dzięki za pomoc chłopaki. :D
maciej02ostrov

Powrót do Porady techniczne