Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez BasMar » środa 02 września 2009, 13:27

XPepeX napisał(a):Kolego BasMar- odpowiedzi udzieliłem 4 maja 2009r., a więc przed zmianą rozporządzenia i jak zapewne wiesz lub nie troszke inaczej wtedy było w rozporządzeniu na ten temat. W tej chwili na to pytanie udzieliłbym zapewne innej odpowiedzi.
I moja rada- jeśli chcesz się do czegoś przyczepić to wcześniej patrz na datę mojego postu :D i wtedy się wydurniaj 8) .

Właśnie dlatego uaktualniłem odpowiedzi, ze względu na zmianę rozporządzenia, żeby inni, którzy nie zwrócą na to uwagi, nie zostali wprowadzeni w błąd. Dlaczego się od razu oburzasz?
BasMar

Postprzez XPepeX » środa 02 września 2009, 14:23

Ja się nie oburzam - ja uzasadniam 8) .
XPepeX

Postprzez kasiulek102 » piątek 18 września 2009, 13:57

Bardzo proszę osoby które mają bazę pytań na egzamin na egzaminatora o przesłanie na adres: katrina180@wp.pl . Z góry ogromne dzięki. Pozdrawiam.
kasiulek102

Postprzez dami111 » sobota 19 września 2009, 19:48

kasiulek102 napisał(a):Bardzo proszę osoby które mają bazę pytań na egzamin na egzaminatora o przesłanie na adres: katrina180@wp.pl . Z góry ogromne dzięki. Pozdrawiam.

Jakbysmy mieli to juz dawno bylibyśmy egzaminatorami :D Pozdrawiam
dami111

Postprzez kasiulek102 » niedziela 20 września 2009, 11:51

Może i źle sprecyzowałam, bo powinnam dodać słowo ''jakąś" bazę pytań lub jakieś pytania z egzaminów co diametralnie zmienia postać rzeczy :). To jak w tych pytaniach 'może a powinien'. Pytania zapewne niektórzy mają sądząc po wpisach na tym forum. Pozdrawiam

Proszę o udzielenie odpowiedzi na ptanie:
1. Uprawniona osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej, kierując pojazdem samochodowym może nie stosowac się do znaków:
a. zakaz postoju
b. zakaz zatrzymywania
c. zakaz wjazdu rowerów
kasiulek102

Postprzez luckyboy » poniedziałek 21 września 2009, 14:02

kasiulek102 napisał(a):Może i źle sprecyzowałam, bo powinnam dodać słowo ''jakąś" bazę pytań lub jakieś pytania z egzaminów co diametralnie zmienia postać rzeczy :). To jak w tych pytaniach 'może a powinien'. Pytania zapewne niektórzy mają sądząc po wpisach na tym forum. Pozdrawiam

Proszę o udzielenie odpowiedzi na ptanie:
1. Uprawniona osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej, kierując pojazdem samochodowym może nie stosowac się do znaków:
a. zakaz postoju
b. zakaz zatrzymywania
c. zakaz wjazdu rowerów

A - (§33 ust. 2 rozporządzenia Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych Dz. U. Nr 170, poz. 1393).

Osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej, kierująca pojazdem samochodowym oznaczonym kartą parkingową może nie stosować się do niektórych znaków drogowych dotyczących zakazu ruchu lub postoju, w zakresie określonym przepisami szczególnymi.

Przepis ten stosuje się również do:
- Kierującego pojazdem przewożącego osobę o obniżonej sprawności ruchowej;
- Pracowników placówek zajmujących się opieką, rehabilitacją lub edukacją osób niepełnosprawnych pozostających pod opieką tych placówek.

Uprawniona osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej, kierująca pojazdem samochodowym, oraz kierujący pojazdem przewożący taką osobę mogą, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do zakazów wyrażonych znakami:

B-1 zakaz ruchu w obu kierunkach

B-3 zakaz wjazdu pojazdów silnikowych, z wyjątkiem motocykli jednośladowych

B-3a zakaz wjazdu autobusów

B-4 zakaz wjazdu motocykli

B-10 zakaz wjazdu motorowerów

B-35 zakaz postoju

B-37 zakaz postoju w dni nieparzyste

B-38 zakaz postoju w dni parzyste

B-39 strefa ograniczonego postoju
luckyboy

Postprzez kasiulek102 » wtorek 22 września 2009, 16:53

2. Żołnierz odbywający zasadniczą służbę wojskową i przewidziany do szkolenia na kierowcę na potrzeby wojska, składa do WORDu m.in. następujące dokumenty:
A wniosek do starosty o wydanie prawa jazdy
B Orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem, jeżeli został skierowany na badania przez kierownika jednostki organizacyjnej Sił Zbrojnych
C Zaświadczenie o ukończeniu kursu w zakresie szkolenia podstawowego, niezależnie od liczby negatywnych wyników egzaminu

To pytanie wydaje mi się źle sformuowane. Moim zdaniem, żeby któraś z tych odpowiedzi była prawdziwa to powinno ono brzmieć:
Żołnierz odbywający zasadniczą służbę wojskową i przewidziany do szkolenia na kierowcę na potrzeby wojska, składa m.in. następujące dokumenty.

Znalazłam takie jeszcze pytanie o żołnierza:

Żołnierz zasadniczej służby wojskowej przystępując do egzaminu dostarcza do WORD-u:
a. wniosek do starosty
b. orzeczenie lekarskie o braku przeciwskazań do kierowania pojazdem
c. zaświadczenie o ukończeniu kursu, gdy kilkakrotnie otrzymał ocenę negatywną na kat. B
i jeszcze jedno:

Żołnierz zasadniczej służby wojskowej skierowany na egzamin państwowy prawa jazdy powinien złożyć do WORD-u:
a. wniosek do starosty o wydanie prawa jazdy
b. badanie psychologiczne, jeżeli został skierowany na te badania przez kierownika jednostki Służb Zbrojnych
c. zaświadczenie o ukonczeniu kursu podstawowego bez względu na ilość podejść do egzaminu
kasiulek102

Postprzez christiano_ » poniedziałek 19 października 2009, 19:53

No to i ja mam pytanie odnosnie testów.

1)Jeżeli osoba spóźniła się na egzamin teoretyczny, to:
A. nie ma możliwości jego przeprowadzenia
B. istnieje możliwość jego przeprowadzenia, niezależnie od trwającego już egzaminu dla pozostałych osób
C. istnieje możliwość ponownego jej zapisu na egzamin i jego przeprowadzenia w tym samym dniu

2)Zaparowany reflektor:
a.świadczą o uszkodzeniu reflektora;
b.jest to zjawisko naturalne;
c.jest spowodowane różnicą temperatur.

i inna wersja:

3)Kropelki wody na reflektorze:
a.rozczepiają światło;
b.jest to zjawisko naturalne;
c.znikną po włączeniu świateł

pytanie ktore wydaje sie proste, ale mam watpliwosci co do jednej odpowiedzi przy tak sformulowanym pytaniu:.

4)Kierujący pojazdem jest zobowiązany nie przekraczać prędkości 100 km/h:
a) na drodze dwujezdniowej – każdej;
b) na drodze ekspresowej jedno jezdniowej.
c) na drodze jedno jezdniowej o trzech pasach ruchu przeznaczonych do jazdy w jednym kierunku;

Nie chce nic sugerowac. Jestem ciekawy czy dobrze mysle...
christiano_

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 19 października 2009, 21:14

pytania o kropelkach wody w reflektorze - juz ich niema w bazie.

Pozostałe pytania - nie mam sieły dzisiaj mysleć :)

a teraz mam troszke wiecej siły:)

pierwsze B

piąte B

czwarte B (ale moge się mylic poniewaz znow nie chce mi sie myslec :))
Ostatnio zmieniony wtorek 20 października 2009, 23:18 przez oskbelfer, łącznie zmieniany 3 razy
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez christiano_ » wtorek 20 października 2009, 20:54

No dobra, nie ma 2) i 3) pytania. A co z 1) i 4) ?

zwlaszcza 1) mnie intersuje w 4) w zasadzie mam watpliwosci co do sformulowania ostatniej odpowiedzi....

i jeszcze jedno pytanko:

5)Egzaminator podczas egzaminu praktycznego:
a) Informuje osobę zdającą o wyniku egzaminu, a jeżeli wynik jest negatywny podaje przyczyny jego uzyskania.
b)Zwraca szczególną uwagę na dynamikę i kulturę jazdy
c) Wpisuje wynik egzaminu do listy osób zakwalifikowanych na egzamin

b i c na pewno, a co z A?

Przy tak sformulowanje odpowiedzi powiedzialbym nie, ale jesli brzmialaby "Informuje osobę zdającą o wyniku egzaminu, jeżeli wynik jest negatywny i podaje przyczyny jego uzyskania." to wtedy byloby ok?
christiano_

Postprzez kasiulek102 » czwartek 05 listopada 2009, 12:45

Po zatrzymaniu pojazdu przed znakiem B-32 ''rogatka uszkodzona'', kierujący:
a. powinien oczekiwać na dróżnika,
b. nie może kontynuować jazdy, jeżeli dróżnik na to nie zezwala,
c. może kontynuować jazdę, jeżeli nie ma dróżnika i upewnił się, że nie zbliża się pociąg.
Bardzo ciekawa jestem waszych odpowiedzi? Jeśli wyrazicie swoje zdanie, wtedy ja powiem o co mi chodzilo! :o
kasiulek102

Postprzez cman » czwartek 05 listopada 2009, 13:20

B.
cman

Postprzez cih » czwartek 05 listopada 2009, 13:46

B too miałem to pytanie na egzaminie :)
cih

Postprzez slamyr » czwartek 05 listopada 2009, 23:12

Odpowiedzi prawidłowe to A i B. Jest to pytanie z bazy dla kandydatów na kierowców.
slamyr

Postprzez cman » czwartek 05 listopada 2009, 23:29

Tak? Ja nie widzę tutaj zdjęcia, które występuje w pytaniu dla kandydatów na kierowców.
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów