Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez piotrekbdg » sobota 17 października 2009, 18:17
przez Ingvar » sobota 17 października 2009, 18:47
tiromaniak napisał(a):Postawili go tam zapewne bo po skręcie w prawo na przejście wchodzą piesi którzy również mają zielone światło, a sam STOP dla kierowcy podnosi ich bezpieczeństwo tam na tym przejściu.
przez BOReK » sobota 17 października 2009, 19:17
Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przez znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.
przez Lady » sobota 17 października 2009, 19:23
przez Regista » sobota 17 października 2009, 19:37
Ludzie na niej nie jechali prosto, bo mieli czerwone światło. Co widać na obrazku.brixu napisał(a):(...) skoro miałaś skręcić w prawo to musiałaś się zatrzymać bo właczałas się do ruchu na tej drodze , ludzie na niej jechali prosto więc nie mają prawa Ci ustępować...
przez ella » sobota 17 października 2009, 19:55
przez scorpio44 » sobota 17 października 2009, 20:29
przez Hicista » sobota 17 października 2009, 22:05
przez piotrekbdg » niedziela 18 października 2009, 00:13
przez kopan » niedziela 18 października 2009, 06:43
przez tiromaniak » niedziela 18 października 2009, 13:17
Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2 Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.
przez drill » niedziela 18 października 2009, 13:33
przez tiromaniak » niedziela 18 października 2009, 14:51
na skrzyżowaniu, gdzie ustawili snak STOP, Ty zatrzymujesz się i przepuszczasz duchy i jedziesz dalej?
Czy Ty widziałeś kogo kolwiek jadącego tak jak opisujesz?
przez piotrekbdg » niedziela 18 października 2009, 15:30
Tiromaniak powiedz mi jedną rzecz. Mamy teoretyczne skrzyżowanie ze światłami, znakiem stop jak w powyższym przykładzie i akurat danego dnia sygnalizacja po prostu nie działa. Ruchem kieruje policjant i daje Ci przyzwolenie na jazdę. Moje pytanie brzmi: co robisz? Jedziesz jak pan policjant nakazał czy stoisz na stopie? A może rozstrzygasz czy stop jest przed czy za policjantem?
A widziałeś żeby ktoś zatrzymywał się na zielonej strzałce czy włączał kierunkowskaz przy skręcie w prawo z kierunkowego prawego pasa? - bo ja nie, no może 1 na 20 ( to nauka jazdy)
Zapomniałeś o innych użytkownikach tego skrzyżowania które również mogą mieć zielone. Mogą to być np. piesi.
przez tiromaniak » niedziela 18 października 2009, 16:07
piotrekbdg napisał(a):Zadałem Ci pytanie, więc zamiast pisac stek bzdór odpowiedz na nie.
piotrekbdg napisał(a):Tiromaniak powiedz mi jedną rzecz. Mamy teoretyczne skrzyżowanie ze światłami, znakiem stop jak w powyższym przykładzie i akurat danego dnia sygnalizacja po prostu nie działa. Ruchem kieruje policjant i daje Ci przyzwolenie na jazdę. Moje pytanie brzmi: co robisz? Jedziesz jak pan policjant nakazał czy stoisz na stopie? A może rozstrzygasz czy stop jest przed czy za policjantem?
piotrekbdg napisał(a):Przy zielonej strzałce - rzadko, ale kierunek na pasie kierunkowym to całkiem częste zjawisko.
piotrekbdg napisał(a):Jescze nie spotkałem się by ustawiano STOPy przed jakimiś pasami.