Na który pas

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Na który pas

Postprzez worlder » sobota 17 października 2009, 23:12

Witam,

Mam pytanie odnośnie wyboru pasa ruchu po skręcie w lewo na skrzyżowaniu. Tak jak widać na zamieszczonym przeze mnie rysunku, czerwony pojazd (prostokąt) chce skręcić w lewo z drogi jednopasmowej, po skręcie ma możliwość wyboru jednego z dwóch. Który pas powinien zająć??

Z góry dziękuje za pomoc!

Obrazek
worlder

Postprzez Margo » sobota 17 października 2009, 23:13

Powinieneś zająć lewy pas i dopiero potem zmienić go na prawy ale w praktyce rzadko tak bywa. Niemniej na egzaminie musisz tak zrobić.
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Re: Na który pas

Postprzez cman » sobota 17 października 2009, 23:20

worlder napisał(a):...czerwony pojazd (prostokąt) chce skręcić w lewo z drogi jednopasmowej...

Dwupasowej.

worlder napisał(a):...po skręcie ma możliwość wyboru jednego z dwóch. Który pas powinien zająć??

Dowolny. O ile jest to możliwe ze względu na warunki ruchu to najlepiej prawy.
cman

Postprzez Margo » sobota 17 października 2009, 23:25

Ups znowu wprowadziłam w błąd :roll: a nie powinien na lewy? takie pytania pojawiały się w testach i tam zawsze odpowiedzią prawidłową był obojętnie jaki pas.
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez cman » sobota 17 października 2009, 23:43

Zająć może dowolny. Jako że ogólnie poruszamy się prawym, więc najlepiej od razu na prawy, ale jak pisałem, o ile warunki pozwalają. Jeżeli nie, tzn. jadą inne pojazdy z przeciwka i skręcają w prawo, to wtedy najlepiej równolegle z nimi na lewy (oczywiście mając na uwadze, że jeżeli któryś z nich chciałby zająć ten lewy, to ma pierwszeństwo), no i dopiero potem zmienić na prawy.
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 18 października 2009, 00:43

Margo napisał(a):takie pytania pojawiały się w testach i tam zawsze odpowiedzią prawidłową był obojętnie jaki pas.

No właśnie. :D Więc dlaczego jednocześnie twierdzisz, że na lewy? :shock:
scorpio44

Postprzez PabloSBT » niedziela 18 października 2009, 07:59

po skrecie można zająć dowolny pas, oczywiście najlepiej prawy bo jak zajmiesz lewy a prawy będzie wolny to bedziesz miał minusa u egzaminatora ;p
PabloSBT

Postprzez F-X » niedziela 18 października 2009, 09:00

Możesz zająć którykolwiek. Najważniejsze żebyś potem dążył do skrajnie prawego. :)
WORD ŁÓDŹ ul. Smutna:
09.10.2009 - egzamin teoretyczny (+)
13.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (-)
21.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (+)
Obrazek
F-X

Postprzez kopan » niedziela 18 października 2009, 09:02

A niby za co minusa jak zgodnie z przepisami.
Utrudnisz sobie bo będziesz musiał zmienić pas lewy na prawy o ile ten prawy będzie wolny.
Będziesz czekał na wolny prawy zamiast wjechać na wolny lewy to będzie to błędem.
kopan

Postprzez Margo » niedziela 18 października 2009, 11:26

scorpio44 napisał(a):
Margo napisał(a):takie pytania pojawiały się w testach i tam zawsze odpowiedzią prawidłową był obojętnie jaki pas.

No właśnie. :D Więc dlaczego jednocześnie twierdzisz, że na lewy? :shock:

Zaznaczałam na testach bo wiedziałam,że tak jest ale nie zawsze się z tym zgadzałam :twisted:
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez piotrekbdg » niedziela 18 października 2009, 13:10

Nie czaję. Uważasz że w testach są błędy? Nie uważasz że to trochę dziwna sytuacja w której zaznaczasz w testach odpowiedzi ABC, a jak pojawia się zapytanie na forum o sytuację analogiczną to kategorycznie zalecasz tylko jedno rozwiązanie?
piotrekbdg

Postprzez Margo » niedziela 18 października 2009, 13:13

Nie,nie. Nie uważam,że na testach są błędy tylko tutaj zaznaczyłam,że jest konieczność zjechania na lewy pas dlatego,że zazwyczaj są osoby,które w tym czasie również skręcają w prawo i tak jest wygodniej. A na egzaminie osoba dodatkowo się stresuje i często jedzie prosto na prawy pas i się nie rozgląda czyt. nie ustępuje pierwszeństwa.
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez tiromaniak » niedziela 18 października 2009, 13:22

Który pas powinien zająć??

Uważaj na pojazdy jadące z naprzeciwka, bo jeśli skręcają w prawo czyli w drogę w którą zamierzasz wjechać - musisz im ustąpić pierwszeństwa. One zazwyczaj wjeżdżają na prawy pas. Zazwyczaj... bo ktoś tam sobie może zająć także lewy pas.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez piotrekbdg » niedziela 18 października 2009, 15:42

Nie,nie. Nie uważam,że na testach są błędy tylko tutaj zaznaczyłam,że jest konieczność zjechania na lewy pas dlatego,że zazwyczaj są osoby,które w tym czasie również skręcają w prawo i tak jest wygodniej.

Ustalmy jedno: żadnej konieczności nie ma. Koniecznośc jest wtedy kiedy musisz coś zrobic na jeden sposób, a inne opcje są prawnie zabronione. Z twoich wypoiwedzi wynika że jeżeli nikt z naprzeciwka nie będzie skręcał w prawo to też trzeba wybrac pas lewy. Prawda jest taka że jedziesz i patrzysz co się dzieje , jeżeli ktoś z przeciwka jedzie w prawo to czekasz aż przejedzie i wchodzisz też na prawy. Twoja metoda może i jest dobra w życiu ale naperwno nie na egzamie. Wybiorę pas lewy, bo na prawym ktoś będzie jechał, za nim pojawią się kolejne pojazdy i okaże się że zmiana pasu będzie utrudniona, a egzaminowany dostanie po chwili komendę "w prawo". Nie ma co szalec jak jest tylko opcja, nie ma linii ciągłej itp to wybieramy prawy pas.
piotrekbdg

Powrót do Sytuacje na drodze