Pytanie o zachowanie na skrzyżowaniu (ŁÓDŹ)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie o zachowanie na skrzyżowaniu (ŁÓDŹ)

Postprzez F-X » sobota 17 października 2009, 16:29

Pytanie dotyczy zachowania na skrzyżowaniu ulic Wojska Polskiego i Źródłowej.

Obrazek

Zaznaczę, że Wojska Polskiego to droga z pierwszeństwem przejazdu. Gdy jeździłem z instruktorem z auto szkoły, kazał mi on się zachować tak jak przedstawiają strzałki czerwone, czyli najpierw dojechanie do torów, przepuścić przejeżdżających (strzałki granatowe), a dopiero potem ruszyć. Jednakże, jadąc we wtorek na egzamin (nie zdany) zaobserwowałem sytuację oznaczoną strzałkami zielonymi.

Moje pytanie brzmi: do której strefy wyłączonej z ruchu powinienem dojechać: do tej przy strzałce czerwonej czy zielonej. Proszę o pilną odpowiedź, bo owe pytanie nurtuje mnie niemiłosiernie. :)
WORD ŁÓDŹ ul. Smutna:
09.10.2009 - egzamin teoretyczny (+)
13.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (-)
21.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (+)
Obrazek
F-X

Postprzez brixu » sobota 17 października 2009, 18:14

Jedziesz jak najdłużej swoim pasem przejeżdzając przez drogę z pierwszeństwem nie możesz zjeżdzać na pas obok , według mnie powinienies jechać tak jak pokazuje strzałka czerwona.

Dodatkowo przypominam zasadę drogi dwukierunkowej , trzymamy się najdłużej prawej strony dojedzamy do prawej strony czego sie da , postaw się w swojej sytuacji i w sytuacji tego co jedzie strzałka niebieską na doł , do prawej sie zjeżdza

Napisałem to co wyżej i olałem ale po 5 minutach mówie nie no musze mu narysować :D

Według mnie powinno się zrobić tak :
Obrazek

Jadąc od dołu zatrzymujesz się przed przejsciem dla pieszych nikogo nie ma , to patrzysz czy nic nie jedzie z lewej i rura na tory oczywiscie jesli nie ma zadnego przecinaka na torach , zatrzymujesz się przed krawędzią jezdzi drogi na którą chcesz wjechać ( weź pod uwage że dupsko masz na torach wiec jak ruszać to z jajami ) jeśli nikogo nie ma z prawej albo Cie puszczają to ciśniesz , ale montujesz sie na prawy pas jeśli jest wolny i mniejszym łukiem , mniej wiecej tak jak zaznaczyłem ja. Gdy pokonasz łuk upewniasz się ze nie ma pieszych z tego co widze jest tam jakiś winkiel wiec lepiej tam uważac bo moze ktoś biec , zatrzymuejsz sie przed przejsciem albo rura i jedziesz. tyle w mojej kwesti.. gdyby ktoś chciał coś pokazac na tej krzyzowce a nie chciałoby mu się szukac na zumi tego miejsca to łapcie , czysty screen tego miejsca jest pod tym linkiem:
http://img2.vpx.pl/up/20091017/czysty.png
a tutaj link do zumi

http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=%A3%F3d%BC,+%ACr%F3d%B3owa&Submit=Szukaj&long=19.4677487&lat=51.7858084&type=2&scale=1a&svActive=false

( egzamin dopiero przedemną nie brać mojej wypowiedzi do serca )
brixu

Postprzez Margo » sobota 17 października 2009, 18:38

Jak dla mnie czerwonym.
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez BOReK » sobota 17 października 2009, 18:57

Ważne, żebyś ustąpił niebieskim i nie stał na torach. Jedź pomiędzy tymi szlakami, wtedy ustąpisz zatrzymując się jeszcze przed torami, a potem możesz przeskoczyć przez nie (i szlak niebieski) i spokojnie czekać aż prawa strona będzie pusta. Szlak czerwony za bardzo wbija się na "dziób" prawej wysepki.
BOReK

Postprzez F-X » sobota 17 października 2009, 19:06

Dzięki chłopaki za odpowiedź! :D Też cały czas skłaniałem się raczej do czerwonej strzałki. Jest to jedna z tras egzaminacyjnych więc wolałem się na wszelki wypadek upewnić. :roll:

Czyli osoba, która jechała po zielonej strzałce zrobiła to nieprzepisowo, tak?
WORD ŁÓDŹ ul. Smutna:
09.10.2009 - egzamin teoretyczny (+)
13.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (-)
21.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (+)
Obrazek
F-X

Postprzez BOReK » sobota 17 października 2009, 19:23

Nie, o ile ustąpiła tym z niebieskiego szlaku. Po prostu mogła mieć mniej miejsca na manewr niż gdyby jechała bardziej po prawej, ustępując niebieskim mogła też zablokować drogę pojazdom jadącym z lewej strony zdjęcia.
BOReK

Postprzez drill » sobota 17 października 2009, 20:51

Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.

Czyżby coś się zmieniło w przepisach, bo chyba przespałem tą zmianę? Może teraz trzeba jeździć slalomem najpierw do środka, później w prawo i dopiero w lewo? Zaiste wszystko można skomplikować, tak jak ze znakami stop i sygnalizacją świetlną.
drill

Postprzez BOReK » sobota 17 października 2009, 21:23

Przecież dojeżdża do środka jezdni w obydwu przypadkach.
BOReK

Postprzez drill » sobota 17 października 2009, 21:36

To chyba ja ślepy jestem, albo nie wiem co to środek. Czy czerwony szlak prowadzi przy środku? No chyba, że chodzi o środek swojego pasa, a to już się raczej nadaje do prasy.
drill

Powrót do Sytuacje na drodze