czy przez "koperte" mozna przejechac ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

czy przez "koperte" mozna przejechac ?

Postprzez boryseqq » poniedziałek 12 października 2009, 16:13

jak w temacie. jade sobie "L" i przedemna tak samo "L"na drodze "koperta" widze jak ta elka z przeciwka daje migacz i omija koperte a moj instruktor mowi nie omijaj mozna przez to przejedzac. wiec przejechalam, drugi raz jade ta sama ulica i znowu ta koperta wiec przejechalam przez nia a widze w tylnim lusterku ze samochod za mna omija koperte . co mam zrobic kto ma racje? jedni jada tak drudzy tak, mam sluchac instruktora czy jechac tak jak ta druga elka - omijajac koperte
? :?
boryseqq

Postprzez Borys68 » poniedziałek 12 października 2009, 16:34

Ahoj!
Korpeta jest "obszarem wyłączonym z ruchu" (czy jakos tak). Jestem zdumiony, że kazano ci przez kopertę przejechać.
To jest dopuszczalne - nawet na egzaminie, jesli nie ma innego wyjscia. Ale przejazd przez kopertę to - o ile mi wiadomo - przerwany egzamin.
Nie było jakichś "okoliczności łagodzących" - jakiś rozkraczony samochód, itp?
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez drill » poniedziałek 12 października 2009, 17:13

Nie zagalopowałeś się? Dlaczego twierdzisz, że koperta to obszar wyłączony z ruchu? To w jaki sposób zaparkują tam np. inwalidzi? Koperta: Wyznacza stanowisko postojowe zastrzeżone dla określonego rodzaju pojazdów - i tylko tyle. Czy jeśli masz stanowiska do parkowania równoległe i na żadnym z nich nie ma pojazdów to parkujesz tak jakby na nich stały samochody, czy może jak każdy ułatwiasz sobie i przejeżdżasz przez jedno z nich, aby zaparkować na drugim?
drill

Postprzez boryseqq » poniedziałek 12 października 2009, 17:26

to jest ulica gdzie na tek kopercie parkuja atobusy które wiecie przyjedzaja wczesniej i tam parkuja czekaja jakis czas i dojerzaja na przystanek ktory jest oodalony moze 30 metrów. jest to ulice jednokierunkowa o dwuch pasach ruchu czyli jest mozliwosc jechania drugim pasem ale dlaczego instruktor kazal mi przejechac przez to? wogole niedlugo mam egzamin a nic nie umiem nic mnie nie uczy ten moj...;/;/ nie wiem jak to zdam do tej pory nie wiem jak sie swoiatła włącza...;/ a wyjedzilam 24 godziny....
boryseqq

Postprzez Borys68 » poniedziałek 12 października 2009, 18:29

Ahoj!
Przez koperta zrozumiałem "takie zakreskowane coś". Dobrze czy błędnie?
Borys
Borys68

Postprzez BOReK » poniedziałek 12 października 2009, 19:03

Koperta wygląda jak koperta, taka na listy. Prostokącik z namalowanymi przekątnymi, po którym jak najbardziej można przejechać, ale nie parkować tam jeśli się nie ma do tego prawa. Takie zakreskowane coś to faktycznie powierzchnia wyłączona z ruchu (czyli według większości kierowców kolejne miejsca parkingowe :D).
BOReK

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 12 października 2009, 19:39

Borys68 napisał(a):Ahoj!
Przez koperta zrozumiałem "takie zakreskowane coś". Dobrze czy błędnie?
Borys

Hej.

Wybaczcie, ale mając prawo jazdy, nie można nam mylić znaków P20 i P21!
Jeśli jakiś instruktor kazał omijać znak drogowy poziomy P20 o nazwie "koperta" - zmieńcie instruktora! Oznacza to, że nie zna podstawowych znaków drogowych...

Rozporządzenie z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
Rozdział 4. Znaki drogowe poziome.
§ 90.4.
Znak P20 "koperta" wyznacza stanowisko postojowe zastrzeżone dla określonego rodzaju pojazdów.

§ 90.5.
Znak P21 "powierzchnia wyłączona" oznacza powierzchnię drogi, na którą wjazd i zatrzymanie są zabronione.

Obrazek
Znak P20 "koperta"

Obrazek
Znak P21 "powierzchnia wyłączona"

Muszę jeszcze dodatkowo powiedzieć kilka słów.
Najpierw wspomnę o 3 innych znakach drogowych, które również mogą budzić pewne wątpliwości (nie mogą!) w temacie o którym mowa w tym poście.

Obrazek
Znak P17 "linia przystankowa".
Wyznacza na jezdni miejsce przystanku i oznacza, że zakaz zatrzymywania się innych pojazdów na przystanku obowiązuje na całej długości linii.

Czyli - spokojnie przejeżdżamy przez tę linię - nie wolno nam się tylko zatrzymywać. Niestety często widzę zupełnie inną praktykę, jakieś dziwne, niebezpieczne omijania tego znaku...

Obrazek
Znak P18 "Stanowisko postojowe".
Wyznacza miejsce przeznaczone do postoju pojazdów.
Tak jak jest to podane w opisie znaku, czyli możemy tutaj zaparkować swój pojazd zgodnie z liniami.

Obrazek
Znak P19 "Linia wyznaczająca pas postojowy".
Wyznacza pas przeznaczony na postój pojazdów wzdłuż krawędzi jezdni lub oddziela od niej zatokę postojową.

Właśnie! Znak P19 oznacza pas postojowy, gdzie można zatrzymać swój pojazd! Niestety w praktyce często używany jest ten pas, jako dodatkowy pas ruchu, gdzie zjeżdżają samochody, aby ułatwić wyprzedzanie innym pojazdom. Pas postojowy służy do postoju pojazdów, a nie do poruszania się po tym pasie!

Indywidualne uwagi (bez żadnych złośliwości):
Borys68 - mam nadzieję, że teraz będziesz wiedzieć, czym jest koperta.
boryseqq - polecam zmienić instruktora - naprawdę. Może w Twojej szkole, w której się uczysz, są jeszcze inni. Wybacz, ale ja bym nie puścił kursanta na miasto, jeśli by nie wiedział jak włączać światła.
Dodatkowo - coś takiego jak "migacz" nie istnieje. Zapewne masz na myśli kierunkowskaz.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez tiromaniak » poniedziałek 12 października 2009, 20:07

Znak P21 "powierzchnia wyłączona" oznacza powierzchnię drogi, na którą wjazd i zatrzymanie są zabronione.

Wjazd, ale nie przejazd. Wjazd oznacza wjechanie dokądś w jakimś konkretnym celu, np. aby zaparkować. Przejazd ma na celu tylko przejechanie, bez konkretnego celu. Możesz przez kopertę przejechać, ale nie możesz tam stanąć czy zaparkować.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez Borys68 » poniedziałek 12 października 2009, 20:18

Ahoj!
Dziękuję za obszerne wyjaśnienia :)
Ja NAPRAWDĘ :D rozróżniam te dwa znaki, ale wśród moich znajomych określenie "koperta" jest używane nie tylko na P20, lecz również i na P21. Być może wynika to z łatwości wymówienia "powierzchnia wyłączona z ruchu" ...

Borys
Borys68

Postprzez qad » poniedziałek 12 października 2009, 20:18

tiromaniak napisał(a):

Wjazd, ale nie przejazd. Wjazd oznacza wjechanie dokądś w jakimś konkretnym celu, np. aby zaparkować. Przejazd ma na celu tylko przejechanie, bez konkretnego celu. Możesz przez kopertę przejechać, ale nie możesz tam stanąć czy zaparkować.

Szybkie pytanko.
Dlaczego jeśli cytujesz wypowiedz dot. P21 wypowiadasz sie na temat P20? :)

A poza tym twoje dywagacje o wjezdzie przejezdzie są kretyńskie. Troche przekombinowałeś w tym semantycznym lansie.
qad

Postprzez Borys68 » poniedziałek 12 października 2009, 20:20

tiromaniak napisał(a):

To odnosisz się w końcu do P20, czy P21? Bo ja twojej wypowiedzi nie rozumiem ...
Borys
Borys68

Re: czy przez "koperte" mozna przejechac ?

Postprzez tiromaniak » poniedziałek 12 października 2009, 20:31

boryseqq napisał(a):jak w temacie. jade sobie "L" i przedemna tak samo "L"na drodze "koperta" widze jak ta elka z przeciwka daje migacz i omija koperte a moj instruktor mowi nie omijaj mozna przez to przejedzac.

Możesz przez to przejechać, ale nie możesz wjechać, czyli zatrzymać się i zaparkować, a przejechać aby pojechać dalej, możesz.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Re: czy przez "koperte" mozna przejechac ?

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 12 października 2009, 21:13

hehehe, niepotrzebnie chyba zakręciłeś... z tym przejechaniem i wjechaniem...

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
sjakubowski

Postprzez Regista » wtorek 13 października 2009, 14:08

Borys68 napisał(a):(...) wśród moich znajomych określenie "koperta" jest używane nie tylko na P20, lecz również i na P21. Być może wynika to z łatwości wymówienia "powierzchnia wyłączona z ruchu" ...

W moich kręgach na znak P21 (powierzchnię wyłączoną z ruchu) mówi się po prostu "wysepka" i nikt nie ma wątpliwości, że to nie chodzi o P20 :)
Regista

Postprzez BOReK » wtorek 13 października 2009, 14:27

Częściej nazywa się to azylem i jest to jeszcze prostsze, a świetnie oddaje istotę sprawy.
BOReK

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze