przednia żarówka

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

przednia żarówka

Postprzez modzel » poniedziałek 05 października 2009, 12:34

czym się różni żarówka np
philips xenon effect
od zwykłej? takie dostałem jako zapasowe razem z samochodem i jak mi się przepaliły to na takie wymieniłem. chciałem mieć zapas w samochodzie i zgłupiałem. komplet żarówek tj 2 szt 55w ~75zl

co one dają? ja nie widzę żadnej różnicy.

auto to kia pride 99
modzel

Postprzez BOReK » poniedziałek 05 października 2009, 13:16

Niby dają zimniejsze światło, bardziej białe lub nawet błękitnawe. Ja przyznam, że to pic na wodę i środek do wieśtuningu. Krótko żyją a dają tyle samo światła co zwykłe żarówki - tylko nie sa takie żóltawe, a bielutkie. Na bańce masz pewnie niebieski filtr, który wycina sporo światła, dlatego też skraca się włókno żeby było z czego wycinać. Ogólnie lipa.

Poszukaj sobie firmy Tungsram (szeroko dostępne) +30% lub lepiej. Będą świeciły też właściwie na biało, chociaż w ciepłym odcieniu, ale mocniej niż zwykłe żarówki i długo pozyją. Zwyczajne Tungsramy palą się chyba po kilku latach, te wzmocnione spokojnie trzymają mi już drugi rok.
BOReK

Postprzez modzel » poniedziałek 05 października 2009, 14:03

nie chce robić tuningu ani żeby mi światła świeciły w innym kolorze.

takie miałem takie włożyłem zastanawia mnie cena
modzel

Postprzez athlon » poniedziałek 05 października 2009, 14:32

tyle kosztują, ale zawsze możesz kupić zestaw w biednejronce co ci poświecą 2 tygodnie :]

A dlaczego buty adasia kosztują 300zl a podobne made in polska 90zł ???
athlon

Re: przednia żarówka

Postprzez Pinhead » poniedziałek 05 października 2009, 14:50

modzel napisał(a):co one dają? ja nie widzę żadnej różnicy.

To są dobre żarówki ale za drogie. Płaci się za ten niebieski filtr na końcu bańki który zmienia nieco barwe światła na biało-niebieską. Cała reszta to zwyczajny Philips +30% który na stacjach benzynowych kosztuje ~12zł/szt.
Pinhead

Postprzez lith » sobota 10 października 2009, 23:05

athlon napisał(a):tyle kosztują, ale zawsze możesz kupić zestaw w biednejronce co ci poświecą 2 tygodnie :]

A dlaczego buty adasia kosztują 300zl a podobne made in polska 90zł ???

Zły przykład. Buty adasia czy inne z przedziału 200+ rozpadają mi się tak samo szybko jak nonamey za 90zł.
Co więcej kiedyś skołowałem sobie podróbki najków na bułgarskim bazarku za chyba ok. 40zł :P, jak wróciłem to się okazało, że kumpel kupił sobie takie same, tylko, że za 280zł. Moje wytrzymały dłużej, chociaż jedne i drugie dość szybko zaczęły się rozklejać :>

Kupując philipsy licz się z tym, że płacisz za markę... ale cudów się nie spodziewaj. Pewnie można kupić dużo tańsze żarówki nieodbiegające jakością. btw Biedronkowych nie testowałem, ale carrefourowe sa ok :D
lith

Postprzez serwal4 » niedziela 11 października 2009, 10:54

Dokładnie;

Powołując się kiedyś na test żarówek to właśnie Carrefour'owskie żarówki H4 (czy tam H7) świeciły lepiej niż niektóre droższe firmówki;

Ogólnie wszystkie żarówki +30 - +90% będą świecić krócej;
A jako ciekawostkę podam, że jeszcze chwilowo jeżdżę na dwóch różnych H4 (jedna padła):

Jedna to właśnie +90%, druga to najnormalniejszym OEM zamiennik Philipsa (nawet nie +30%), mający parę lat i będący na wykończeniu;
Patrząc na klosz różnica jest, patrząc na snop światła - różnicy nie ma;
A ta +90% wytrzymała 5000km/9 miesięcy;

Teraz wziąłem Philipsy EcoVision do siebie - nie dlatego, że są eco;
Ale w teorii są tylko +10% i ponoć nie są łase na prąd;
Co przy moim zapotrzebowaniu na prąd w aucie się przyda;
...:: 03.06.2009r - Wreszcie na 'trasie' ::...
serwal4

Powrót do Porady techniczne