problem ze zmianą biegów a sprzęgło

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez BOReK » niedziela 04 października 2009, 11:09

Sprzęgło mam do wymiany w komplecie, bo całe się kończy i to wiem. Natomiast z wbijaniem biegów to nie trafiłeś do końca - oleju jest ile trzeba i jaki trzeba, natomiast wcześniej był silnikowy i to mogło co nieco uszkodzić. Cholera by wzięła druciarzy. ;)
BOReK

Postprzez Driver'ka » niedziela 04 października 2009, 12:34

Dużo kosztuje taka wymiana sprzęgła?

Moje biegi wchodzą bardzo twardo, czasem się przycinają. Nie jest to charakterystyczne dla jednego biegu, ale właśnie dla wszystkich.

A jeszcze się tak spytam z ciekawości. Jak używam pedału sprzęgła, przy jego wciskaniu i zwalnianiu słyszę taki dziwny dźwięk, coś jakby sprężyna pedału... Jest to dość głośny dźwięk. Co może oznaczać? Czy ma to związek z kończącym się sprzęgłem, czy to po prostu jakaś sprężyna się odzywa i tyle. Dodam, że jak dostałam samochód, to chyba tego dźwięku nie było, tylko pojawił się z czasem (ale nie dam uciąć sobie ręki)...
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez BOReK » niedziela 04 października 2009, 13:09

Wymiana sprzęgła kosztuje raczej nie taniej niż 200pln, a samo sprzęgło - zależy czym jeździsz i co chcesz wsadzić. Do mojego Civica na przykład dobre, polecane przez wiele osób sprzęgła oscylują w okolicy 500-800pln za komplet.

Skrzypienie na pewno nie wydobywa się z okolic samego pedału? To może nie być żadna sprężynka tylko oś zawieszenia pedału. Jak tak poskrzypi jeszcze trochę to któregoś dnia złamiesz to wszystko jak mój kolega - nasmaruj póki czas, bo nie jest fajnie jak w trasie przy 100km/h pęka ci jeden z pedałów. ;)
BOReK

Postprzez Driver'ka » niedziela 04 października 2009, 13:21

Weź mnie nie strasz :P Tak, wydobywa się z pedału. Ale mój ojciec (mechanik) też tym samochodem czasem jeździ to chyba powinien zauważyć... :roll: No chyba, że nie zwrócił uwagi (bo nie słychać tego jak np. jest włączone radio). To jest dźwięk taki jak naciskasz na sprężynę. Tak mi się przynajmniej kojarzy. Póki co jeżdżę i nic mi nie pękło. Samochodu potrzebuję do pracy, bo pracuję na drugim końcu miasta i jakoś dojechać muszę. Musiałabym zostawić auto u ojca na warsztacie ehhh... Z tym, że pewnie za szybko mi tego nie zrobi, bo ostatnio krucho z kasą :/
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez BOReK » niedziela 04 października 2009, 13:43

Jak skrzypi pedał, to tu nie trzeba żadnej kasy - po prostu zdjąć pedał, nasmarować ośkę i co tam jest do smarowania, założyć pedał i po krzyku. Kwadrans pracy, a i pilność zależy od poziomu hałasu. Jak radio to spokojnie zagłusza to problem jest raczej mały, można tak jeszcze długo śmigać. Ale nigdy nie wiesz kiedy puści. :D
BOReK

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne