Wjazd w Grójecką z Placu Zawiszy - Warszawa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wjazd w Grójecką z Placu Zawiszy - Warszawa

Postprzez matdemon » czwartek 01 października 2009, 11:34

Witam. Ostatnio dość często pokonuję trasę Aleje Jerozolimskie (jadąc od strony Ronda Dmowskiego) w stronę ulicy Grójeckiej. Moje pytanie dotyczy poruszania się po rondzie Zawiszy (placu).

Jeśli jadę właśnie tak jak opisałem powyżej aby z Alej Jerozolimskich wjechać w Grójecką zajmuję pas do skrętu w lewo, ale nie ten najbardziej lewy skrajny. Czy w ten sposób skręcając w Grójecką jest prawidłowo?

Pytam bo spotkałem takich, którzy jadą z prawego pasa (nie tego najbardziej skrajnego prawego ) w Grójecką. Kto ma rację? Czy można traktować ulicę Grójecką jako tą na wprost i jechać w nią ze środkowego prawego?

Pozdrawiam :)
matdemon

Postprzez BOReK » czwartek 01 października 2009, 12:05

Tam akurat oznakowanie pasów sobie, a ich przelot sobie. Jeżeli nie jedziesz żadnym pasem skrajnym, to wpadniesz w Grójecką, ale tak w zasadzie powinno się jechać z lewego nieskrajnego.
BOReK

Postprzez matdemon » czwartek 01 października 2009, 13:53

Tak myslalem, ze jadąc tym nie skrajnym lewym pasem w kierunku Grojeckiej to nie popelniam bledu. W koncu nawet na tym pasie jest strzalka kierunkowa w lewo. Prawy skrajny i prawy blizej srodka w ogole nie są oznaczone - pewnie dlatego taka dziwna jazda jest niektorych mobilkow.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :)

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
matdemon

Powrót do Sytuacje na drodze