Sytuacja, kto ma pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sytuacja, kto ma pierwszeństwo

Postprzez pawel14 » środa 23 września 2009, 19:03

Tak jak w temacie, nie rozumiem zmieszczonych poniżej sytuacji:

1. http://img89.imageshack.us/img89/9406/beztytuuq1.jpg

Dlaczego ciężarówka jedzie pierwsza skoro pojazd 3 ma wolną prawą stronę?

2. http://img2.imageshack.us/img2/2889/beztytuu2i.jpg

Kto tu ma pierwszeństwo i dlaczego? dlaczego 1 nie jedzie pierwsza jak ma wolną prawą stronę

3. http://img508.imageshack.us/img508/6310/beztytuu22.jpg

Podobnie jak wyżej kto pierwszy i dlaczego?

Z góry dzięki za odp.!
pawel14

Postprzez poczatkujaca1991 » środa 23 września 2009, 19:13

W drugiej sytuacji pojazd 1 skręca w lewo, więc ustępuje jadącej prosto dwójce, ale ma pierwszeństwo przed trójką, bo jest po jego prawej stronie.
W sytuacji trzeciej natomiast pierwsza pojedzie dwójka (jest po prawej stronie jedynki), później jedynka, bo jedzie na wprost, a na końcu trójka - skręca w lewo, ustępuje więc jadącym na wprost.

posty scalone przez moderatora

A w pierwszej sytuacji moim zdaniem kolejność przejazdu będzie taka - najpierw 3, później 2, na końcu jeden, poprawcie mnie jeśli się mylę bo nie jestem pewna..
28.10.2009 - szczęśliwy dzień!:) Egzamin zdany:)
(11/4/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(11/10/09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie. :)
Od 13.11.2009 początkujący kierowca;)
poczatkujaca1991

Postprzez lith » środa 23 września 2009, 20:12

będzie odp C , że 1 ma pierwszeństwo przed 3, bo 3 skręca mu w lewo.
A jeżeli koniecznie chcecie kolejność to
1. Rusza 3 do połowy i zatrzymuje się żeby ustąpić 1.
2. 2 ma teraz prawą wolną i jedzie
3. 1 ma prawą wolna i jedzie
4.3 zjeżdża ostatnia

edit: chodzi oczywiście o 1 sytuacje

edit2: druga sytuacja to to samo tylko z innej perspektywy trochę. Czyli 1 rusza do połowy, ustępuje 2, 3 może jechać, potem 2 i na koniec zjeżdża1
lith

Postprzez scorpio44 » czwartek 24 września 2009, 19:54

pawel14 ==> zamiast zastanawiać się nad kolejnością przejazdu, nie lepiej odpowiadać na zadane pytanie? ;) Tam nie pytają o kolejność...
scorpio44

Postprzez Nadzienie » czwartek 24 września 2009, 21:47

Są to sytuacje które chyba każdemu na początku sprawiły troszkę problemów, jednak nie ma w tym nic trudnego:
Sytuacja 1)
Dlaczego ciężarówka jedzie pierwsza skoro pojazd 3 ma wolną prawą stronę?

Pojazd zielony 3 wjedzie pierwszy na skrzyżowanie ale z niego nie zjedzie jako pierwszy ponieważ zatrzyma swój pojazd przy osi skrzyżowania (w celu ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi nr 1). W tym momencie jak pojazd 3 bd stał na środku oczekując na wolną "prawą stronę" pojazd ciężarowy może bez problemu wjechać i zjechać ze skrzyżowania. Po nim zjedzie pojazd nr 1 a na końcu pojazd który oczekiwał przy osi na wolną "prawą stronę". Pojazd 2 wjedzie na skrzyżowanie po pojeździe nr 3 ale zjedzie jako pierwsze.

2) Ten sam powód jak w sytuacji nr 1. Pojazd 1 wjedzie na skrzyżowanie zatrzyma się przy osi. Pojazd 3 wjedzie i przejedzie skrzyżowanie ponieważ ma wolna prawą stronę następnie pojazd 2 a na końcu oczekujący przy osi pojazd 1.

3) Z tego samego powodu jak poprzednie. Tą sytuacje na podstawie poprzednich opisów już chyba potrafisz sobie wytłumaczyć sam.

Pozdrawiam :)
Nadzienie

Postprzez athlon » czwartek 24 września 2009, 22:49

czytaj pytania ze zrozumieniem, i odpowiadaj na te rzeczy o które ciebie pytają! A dlaczego ciężarówka jedzie pierwsza? bo tam siedzi w niej kobieta, a kobieta ma zawsze pierwszeństwo!!!

A teraz poważnie, jak nie możesz załapać dlaczego tak jest to rozrysuj tą sytuację ale na sporo szerszym skrzyżowaniu. Wtedy zrozumiesz że pojazdy dojeżdżają do środka i przepuszczają tych co mają przepuścic, a reszta przejeżdża z tyłu za nimi. (na tych rysunkach by sie poblokowały biedne samochodziki, bo skrzyżowania są troszke za małe)
athlon

Postprzez Maćka » piątek 25 września 2009, 07:55

Sądzę, że Paweł dopiero zaczyna kurs :D Ja też miałam problemy z równorzędnymi na początku, zaczęłam się trochę wcześniej uczyć przepisów zanim rozpoczełam kurs.
Nie wiedziałam, że tam samochody zatrzymują się na środku skrzyżowania :lol:
Dopiero na kursie wykładowczyni wytłumaczyła mi jak to jest :D

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Obrazek
Maćka

Powrót do Sytuacje na drodze