Działanie czy zaniechanie ?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Działanie czy zaniechanie ?

Postprzez Olin » wtorek 22 września 2009, 18:23

W związku ze zmianą rozporządzenia o szkoleniu i egzaminowaniu oraz zapisami w których sprecyzowano przyczyny dla których egzamin praktyczny musi zostać przerwany mam takie oto pytanie:

Czy takie błędy jak:
- niezapięcie pasa bezpieczeństwa;
- niesprawdzenie czy drzwi pojazdu są zamknięte;
- nieupewnienie się o możliwości jazdy.

należy traktować jako "działanie mogące skutkować zagrożeniem dla życia lub zdrowia osób" i w związku z tym egzamin powinien być przerwany ?

Z językowego punku widzenia wszystkie opisane wyżej czynności są wg. mnie zaniechaniem a nie działaniem, a więc w przypadku takich błędów należałoby powtórzyć zadanie.
Olin

Re: Działanie czy zaniechanie ?

Postprzez dylek » wtorek 22 września 2009, 20:38

Olin napisał(a):Z językowego punku widzenia wszystkie opisane wyżej czynności są wg. mnie zaniechaniem a nie działaniem, a więc w przypadku takich błędów należałoby powtórzyć zadanie.

A PoRD na to:

Rozdział 1

Zasady ogólne

Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

Wychodzi na to, że z językowego punktu masz rację, ale z drogowego widzą to inaczej ;)
Ten artykuł to prawie niczym preambuła w PoRD się znajduje, więc wicie....rozumicie.... czy zrobicie cuś złego, czy też nie zrobicie nic, by tego złego uniknąć to i tak winnym stwarzania zagrożenia zostajecie ;)

P.S Niezatrzymanie się na czerwonym świetle to z językowego punktu widzenia działanie czy zaniechanie ?? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Olin » wtorek 22 września 2009, 21:19

Słusznie. Przez działanie należy również rozumieć zaniechanie.... W takim razie w obecnym stanie prawnym nie wykonanie opisanych czynności powinno powodować przerwanie egzaminu.

Co do czerwonego światła, to taka sytuację można zakwalifikować jako działanie przez zaniechanie. :D

Nie mniej jednak twoja wypowiedź może okazać się kluczowa dla rozwiązania tego problemu. Dzięki.
Olin

Postprzez megamind » środa 23 września 2009, 00:18

Czy to na pewno tak jest? Dwa pierwsze elementy to część przygotowania się do jazdy. Nie powinny chyba powodować przerwania egzaminu a konieczność powtórzenia zadania.
megamind

Postprzez kasiulek102 » piątek 25 września 2009, 09:02

Róznie to jest, co województwo to obyczaj. Myślę, że bardzo rozsądne będzie zapytanie komisji na odprawie. Z tego co mówili znajomi to różnie bywa. Za nie zapięty pas można od razu dostać negatyw lub nie, tylko powtórzyć zadanie. Co do drzwi to nie jestem w stanie jeszcze powiedzieć, ale juz niedługo sie dowiem. A za nieupewnienie od razu przerwany, tak samo jak za światła i nie słuchać podobno obsługi WORdu, że akumulatory słabe :shock:. Pytać na odprawie, bo kto pyta nie błądzi! :D (podobno!)
kasiulek102

Postprzez megamind » piątek 25 września 2009, 21:35

Tego typu różnic w zależności od wordu być nie powinno. Coś tu jest nie tak.
Zresztą gdyby dobrze kombinować to prawie każdy błąd da się podciągnąć pod stworzenie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu.
megamind

Postprzez Borys_q » sobota 10 października 2009, 19:59

co województwo to obyczaj.

Mhm dziwne tyć to chyba prawie jedna komisja, czy sie myle???
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Re: Działanie czy zaniechanie ?

Postprzez oskbelfer » sobota 10 października 2009, 20:52

Olin napisał(a):W związku ze zmianą rozporządzenia o szkoleniu i egzaminowaniu oraz zapisami w których sprecyzowano przyczyny dla których egzamin praktyczny musi zostać przerwany mam takie oto pytanie:

Czy takie błędy jak:
- niezapięcie pasa bezpieczeństwa;
- niesprawdzenie czy drzwi pojazdu są zamknięte;
- nieupewnienie się o możliwości jazdy.

należy traktować jako "działanie mogące skutkować zagrożeniem dla życia lub zdrowia osób" i w związku z tym egzamin powinien być przerwany ?

Ja powiem tak:
brak pasów - powtórka zadania
niesprawdzenie drzwi - powtórka

nieupewnienie sie o mozliwości jazdy - przerwanie egzaminu

Oczywiście najlepiej dopytać na odprawie :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów