Usuwanie farby lateksowej z powierzchni lakieru

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Usuwanie farby lateksowej z powierzchni lakieru

Postprzez nokeyb » środa 09 września 2009, 14:47

W pobliżu mojego samochodu malowano zewnętrzne ściany farbą lateksową. Płyn był rozpylany przy dużym wietrze i cząsteczki farby znalazły się na powierzchni lakieru.
Kolor farby i lakieru kontrastują, szpeci to wygląd samochodu. Dlatego chciałbym się pozbyć tych kropelek.

Czy jesteście w stanie doradzić, jak skutecznie się tego pozbyć?
Myślałem o środku Nobiles Zdrapka, ale obawiam się, że to mogłoby zareagować z lakierem.

Pozdrawiam.
nokeyb

Postprzez marcij » środa 09 września 2009, 21:06

Ja bym popytal w sklepie lakierniczym, powinni cos doradzic. Ewentualnie w jakiejs lakierni.
Obrazek
marcij

Postprzez athlon » czwartek 10 września 2009, 00:02

pumexem sie nie da zdrapać?
athlon

Postprzez kamix500 » czwartek 10 września 2009, 16:18

athlon napisał(a):pumexem sie nie da zdrapać?

hehe pewnie ze sie da :P ja proponuje papier ścierny. oczywiście bardzo drobny i na mokro.
kamix500

Postprzez nokeyb » sobota 19 września 2009, 18:04

Napiszę jak rozwiązałem problem.

Zmieszałem gorącą wodę z płynem do mycia naczyń i z mydłem do mycia rąk. Namaczałem przez kilka minut kawałek karoserii, który potem polerowałem energicznie za pomocą gąbki z mikrofibry. Złośliwe krople usunąłem paznokciem.

Sposób z papierem wodnym się nie sprawdził- usuwał farbę, ale też zostawiał trudne do usunięcia pastą polerską rysy.

Sposób Athlona też odradzam.
nokeyb

Postprzez athlon » sobota 19 września 2009, 23:17

nokeyb ten sposób z pumexem był tylko wtedy jakby wszystkie inne zawiodły :P

A tak zapytam, bo stosowałeś płyn do mycia naczyń z mydłem, nie wyblakł/zmatowiał Ci tam lakier gdzie się tym roztworem "bawiłeś"?

Guma z opon która się wtapia w błotnik po "paleniu gumy/złapaniu kapcia" bardzo ładnie schodzi benzyną ekstrakcyjną. Lekko matowi lakier ale troszke tempo i wosku i potem wsio ładnie lśni.
athlon

Postprzez nokeyb » niedziela 20 września 2009, 10:08

Rzeczywiście benzyna ekstrakcyjna dobrze usuwa gumę i odłamki asfaltu. Na moim lakierze nie zostawiła jednak trwałego śladu, ale lekki nalot, łatwy do usunięcia.
Mój roztwór oczywiście nie zostawił żadnych trwałych śladów- nie zawierał niczego, co mogłoby lakierowi zaszkodzić
Farbę próbowałem usunąć też denaturatem, przeczytałem gdzieś, że rozpuszcza farbę lateksową. Ale to nie sprawdziło się u mnie, poza tym pozostał trudny do usunięcia, widoczny nalot.
Pasty Tempo nie polecam po polerowania, gdy chcemy pozbyć się powierzchniowych rys. Daje to złudny efekt, ponieważ zawarty w paście wosk zakrywa rysę- rzeczywiście ona znika, ale po kilku myciach problem powraca. Myślę, że lepiej się sprawdzi w odświeżaniu zmatowiałych lakierów.
nokeyb

Powrót do Porady techniczne