Toyota Yaris 6 biegów

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Toyota Yaris 6 biegów

Postprzez Gromas » wtorek 08 września 2009, 09:29

Witam.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak włączyć wsteczny bieg w Toyocie Yaris 6 biegowej. Do tej pory jeździłem na wersji 5 biegowej. Egzamin mam 11 września na Odlewniczej. A właśnie tu od wczoraj jest ta wersja saomochodu. To dla mnie bardzo ważne. Bardzo proszę o szybką odpowiedz.

Pozdrawiam
Gromas

Postprzez Borys_q » wtorek 08 września 2009, 09:38

Jak naj szybciej .

Zacznij od przeszukania forum temat pojawił sie dziś rano.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Gromas » wtorek 08 września 2009, 09:55

Pradzi ktoś próbowałem szukać na forum i jakoś zadowalajacej odpowiedzi nie znalazłem. Jedyne co udało mi sie znaleść jest to:
http://www.word.waw.pl/e-cms/ob.php/Yaris6biegow.pdf?id=360. Mogłby ktoś to wytłumaczyć. Najpierw trzeba nacisnać w dół tak drążęk zmiany biegów. Tak jak w Seacie Izbizie czy co? Proszę o rade.

Pozdrawiam
Gromas

Postprzez Borys_q » wtorek 08 września 2009, 09:59

Chłopie to ty niekumając takiego rysunku chcesz mieć prawko??

Podciągasz wichajster na pierwszym rysunku (tym z numerem jeden jakbyś nie wiedział) do góry, dzwidnia do siebie i do przodu.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Gromas » wtorek 08 września 2009, 10:05

Dzieki za odpowiedz nie można było tak od razu. Tak jak mówiłem do tej pory jeździłem na 5 biegowej i tam wszystko wporzadku. A tu troche techniki i człowiek się gubi. To ten pierścień przesuwa się w góre jak wsteczny wrzucić, a żeby spowrotem na normalne biegi w dół. Może to wydaje się głupie, ale chce mieć pewność niż oblać egzamin.
Gromas

Postprzez Borys_q » wtorek 08 września 2009, 10:11

Przytrzymujesz do góry żeby włączyć wsteczny i nie ruszasz go jak włączasz inne, ani jak wyłączasz wsteczny, jak masz znajomego z oplem to sobie zobacz bo jest tak samo
Borys_q

Postprzez Gromas » wtorek 08 września 2009, 10:19

To wystarczy podciągnąc ten pierśćień i właczyć bieg wsteczny. A żeby go wyłaczyć to podciągnąć pierścień, włączyć na luz, puścić pierścień i jedynka? Wiem to może być śmieszne, ale to mnie nurtuje. Niestety nikt ze znajomych nie ma Opla :(
Gromas

Postprzez qwer0 » wtorek 08 września 2009, 12:00

Pierscien do gory tylko gdy wrzucasz wsteczny. Gby wybijasz na "luz" to pierscienia juz nie dotykasz, on sam wskoczy na swoje miejsce.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Gromas » wtorek 08 września 2009, 12:05

A przy wrzucaniu ten pierścień trzeba przytrzymywać czy jak się go podniesie to już wsteczny wejdzie?
Gromas

Postprzez annubis17 » wtorek 08 września 2009, 12:36

Człowieku ty chcesz zdać nie rozumiejąc co się do ciebie mówi?
Podciągasz, wrzucasz wsteczny, puszczasz pierścień.
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez *Raimo* » wtorek 15 września 2009, 10:56

Stary a czy ty wogole siedziales w tym samochodzie? Jesl tak, to nie wierze, ze nie dało sie metoda prob i bledow wrzucic tego wstecznego biegu. Wiesz niechce cie demotywowac ale chyba moze lepiej jeszcze poczekac z prawkiem i jazda samochodem, bo to nie zabawka a tam trzeba ogarniac nie tylko skrzynie biegow.
*Raimo*

Postprzez Kwachuuu » poniedziałek 26 października 2009, 19:00

spokojnie.. uważaj bo sprzęgło w 6-cio biegowych nieco wyzej bierze i mniej wybacza błędy niz wersje 5-cio biegowe. A wracając do biegu wstecznego. on potrafi często żyć własnym życiem i samochod lubi sobie zgasnąć nawet gdy mocno ostroznie opuszczasz pedał sprzęgła.. daj w trakcie dla bezpieczenstwa ciut gazu (dla pewnosci).
Najpierw podciągasz ten pierscien pod gałką do góry, potem wpinasz bieg wsteczny. póżniej gdy ze wstecznego chcesz wrzucic jedynke to tego pierscienia juz nie uzywasz, normalnie wpinasz. Tylko nie pomyl się jakoś. będzie dobrze. Podejdz do tego spokojnie.

życzę powodzenia i pozdrawiam
Kwachuuu

Postprzez Gromas » poniedziałek 26 października 2009, 21:33

Temat mozna skasować/zamknąć.
Egzamin zdany. 6 biegowa Yariska nawet fajna. Najgorszy był początek bo troche zawył, ale potem sprzegło wyczute. Ten temat powstał z pewnych obaw przed egzaminem :) Najbardziej bałem się biegu wstecznego, by przypadkiem 6 nie wbić.

Pozdrawiam Cię Kwachuuu :D i resztę EKSPERTÓW, którzy sie tu wypowiedzeli :evil: .
Gromas

Postprzez Razor1990 » niedziela 01 listopada 2009, 15:18

Gromas napisał(a):Najbardziej bałem się biegu wstecznego, by przypadkiem 6 nie wbić.
A widziałeś w ogóle gdzie jest "6"stka a gdzie "R"? :shock: :shock:
Razor1990

Postprzez lith » niedziela 01 listopada 2009, 16:05

@Razor1990
6tka jest tam gdzie w pięciobiegowych był R??

Przyzwyczajenie robi swoje,a nikt cały czas na wajchę nie patrzy przy zmianie biegów.

U mnie jest Rka w prawo, w dół. U mojego taty w lewo, w górę. W przypadku zamiany przed wrzuceniem wstecznego obowiązkowa "zwiecha" :>
lith

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców