Skręt w lewo (jakim torem jechać?)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez *Raimo* » czwartek 03 września 2009, 14:30

Nie wiem jak u was ale Cman'a teoria zdawała by sie znajdować odzwierciedlenie w praktyce. Bynajmniej we Wrocławiu tak sie jeździ, i nikt tam na nikogo nie macha rękami, tylko kazdy jedzie w swoim kierunku, dlatego nawet przychilbym sie do stwierdzenia ze jest skrzyzowanie bezkolizyjne.
*Raimo*

Postprzez lith » czwartek 03 września 2009, 15:17

Ja tam jestem za stawaniem przy lewej części przełączki, bo tak jak po kilka samochodów z na przeciwka będzie chciało skręcić w lewo to dopiero się będzie działo

Obrazek
lith

Postprzez testdriver » czwartek 03 września 2009, 17:08

Gdyby to byl sygnalizator S-3 to w ogóle nie ma o czym gadać. Takich skrzyżowań są setki i jeździ się bezkolizyjnie (po lewej).

O ile się orientuje, to nie ma przepisu, ktory stwierdza czy jezdzi sie kolizyjnie czy bezkolizyjnie na skrzyżowaniach bez sygnalizatora S-3. Na zdrowy rozsądek jeździ się tak, żeby przejechało jak najwięcej aut w możliwie bezproblemowy sposób o ile wszyscy się mieszczą. W tym wypadku jest to przejazd bezkolizyjny.

Teraz trafia cię szlag, ale za kilka miesięcy jak trochę pojeździsz autem to będzie cię trafiało jak ktoś ci przed maskę wjedzie przy rutynowym skręcie w lewo, bo zobaczył jakieś paski na drodze...
testdriver

Postprzez yello0 » czwartek 03 września 2009, 20:17

Słuchaj, ja mam już wystarczający staż za kółkiem.
Poza tym ciekawe co będzie jeśli dojdzie do kolizji? Pójdę chyba z tym tematem na policję.

post edytowany przez moderatora/regulamin punkt 8
yello0

Postprzez *Raimo* » czwartek 03 września 2009, 21:19

O ile wogole na policji zajeli by sie ta sprawa, to jesli juz to uslyszysz prawdopodbnie to samo co mowil ci Cman i inni. Poprostu z niektorymi rzeczami musisz sie pogodzic.

Pozatym skoro mowisz ze masz juz dostateczny staz za kierownica, to powinienes umiec tez dostosowywac sie do panujacego ruchu i znakow, a skoro wszyscy jezdza tak a nie inaczej to rob tak samo jak oni, oczywiscie caly czas zachowujac srodki ostroznosci i obserwujac otoczenie.
*Raimo*

Postprzez bac » czwartek 03 września 2009, 23:39

skoro wszyscy jezdza tak a nie inaczej to rob tak samo jak oni

czyli zasady ruchu drogowego po polsku :D

PS. To by dopiero było...
bac

Postprzez *Raimo* » piątek 04 września 2009, 07:37

Tam obok cytowanego zdania dopisalem jeszcze wedlug mnie calkiem istotne slowa
oczywiscie caly czas zachowujac srodki ostroznosci i obserwujac otoczenie.
Po drugie, skoro wszyscy przejezdzaja dane skrzyzowanie wlasnie w taki sposob, to chyba nie wierzysz w to, ze kazdy z nich lamie przepisy i jedzie na wlasna reke?
*Raimo*

Postprzez scorpio44 » piątek 04 września 2009, 14:11

*Raimo* napisał(a):skoro wszyscy jezdza tak a nie inaczej to rob tak samo jak oni

*Raimo* napisał(a):skoro wszyscy przejezdzaja dane skrzyzowanie wlasnie w taki sposob, to chyba nie wierzysz w to, ze kazdy z nich lamie przepisy i jedzie na wlasna reke?

No naturalnie. Najlepszy przykład tutaj. :D
http://ww6.tvp.pl/6287,908562,1.view
scorpio44

Postprzez *Raimo* » piątek 04 września 2009, 16:07

Akurat w filmiku przytoczonym przez ciebie wyraźnie jest pokazane jak nalezy jechac. sa dwa pasy prawy do jazdy prosto a lewy do skretu w lewo. Mi chodzilo o zupelnie inny typ skrzyzowania o typ skrzyzowania, ktory zaprezentowal autor watku.

Wlasnie dlatego napisalem powyzej zeby obserwowac znaki i otoczenie, zeby nie powielac bledow innych, chociazby takich z twojego filmu.
*Raimo*

Postprzez scorpio44 » piątek 04 września 2009, 19:51

A ja się tylko ogólnie odniosłem do Twoich myśli, które zacytowałem, i ośmieliłem się podważyć ich prawdziwość przy użyciu mocnego argumentu. Nic więcej. :) Podejście, że tak jak jedzie większość, jest dobrze, prowadzi bardzo często w gęste maliny. ;)
scorpio44

Postprzez yello0 » czwartek 17 września 2009, 00:30

Znalazłem wypowiedź pewnego policjanta, która to daje rację każdemu. Jeżeli na skrzyżowaniu nie ma znaków określających jednoznacznie jak należy się poruszać to o tym jak pokonujemy skrzyżowanie decyduje ten, który wjechał na to skrzyżowanie jako pierwszy.
http://moto.pl/MotoPL/10,94517,5894725, ... ret_w.html
yello0

Postprzez VladimirDebish » sobota 19 września 2009, 22:27

A propos tego filmiku http://ww6.tvp.pl/6287,908562,1.view - mniej wiecej od 7.07. " trochę rozumu organizatora ruchu - jak się ludzie przyzwyczają to pewnie przeniesie tę linię zatrzymania bliżej" WTF?
Czyli przepisów należy przestrzegać ale organizator przewidział, że ludzie nie będą przestrzegać więc dostosował oznaczenie aby pomóc tym nieprzestrzegającym. Teoretycznie nie można z prawego w lewo ale praktycznie, tymczasowo można (ale też nie do końca). Pan prezenter srogo się odnosi do kierowców, którzy zapewne jeżdżąc na pamięć popełniają błąd z rozpędu, nieświadomie. Chwali zaś organizatora ruchu, który z premedytacją prowokuje do takiej sytuacji.
VladimirDebish

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze