Uprawnienia instruktora doskonalenia techniki jazdy.

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Uprawnienia instruktora doskonalenia techniki jazdy.

Postprzez Olin » czwartek 03 września 2009, 11:25

W dniu 5 maja 2008 r weszło w życie rozporzadzenie Ministar Infrastruktura w sprawie wymagań dotyczących prowadzenia ośrodka doskonalenia techniki jazdy - dotyczy także uzyskiwania uprawnień przez instruktorów techniki jazdy. Jest to rozporządzenie wykonawcze do art. 115 l ust. 1 Ustawy - do 5 maja ubiegłego roku w tym zakresie nie było przepisów wykonawczych.

Mam w związku z tym pytanie. Czy ktoś z użytkowników uzyskał od tego czasu uprawnienia instruktora techniki jazdy ? Czy w tym zakresie jest przewidziane jakieś szkolenie w ośrodkach techniki doskonalenia techniki jazdy - rozporzadzenie milczy na ten temat, czy też kandydat przystępuje bezpośrednio do egzaminu przez komisje powołana przez wojewodę. jeżeli ktoś posiada jakieś doświadczenia w tym zakresie proszę o informacje.
Olin

Postprzez x098 » czwartek 03 września 2009, 14:29

Kandydat przystępuje bezpośrednio do egzaminu przez komisje powołana przez wojewodę i nie ma obowiązku uczestniczenia w kursie dla takowych kandydatów.

Problemem jest natomiast samo odbycie takiego egzaminu ponieważ żaden z wojewodów nie powołał komisji.

A może mam nieaktualne info. Jeśli ktoś ma informację gdzie są organizowane takie egzaminy bardzo proszę o zamieszczenie informacji. Z góry Dziękuje i Pozdrawiam
x098

Postprzez ivytomek » wtorek 15 września 2009, 14:05

W Mazowieckim Urzędzie Wojewódzkim taki egzamin ma odbyć się za około 2 miesiące.
ivytomek

Postprzez Rybek » czwartek 17 września 2009, 19:07

Rybek

Postprzez x098 » sobota 19 września 2009, 15:17

To znaczy że, nie mogę przystąpić do egzaminu w innym województwie niż te w którym jestem zameldowany?!

To jest chore
x098

Postprzez ivytomek » poniedziałek 21 września 2009, 11:23

x098 napisał(a):To znaczy że, nie mogę przystąpić do egzaminu w innym województwie niż te w którym jestem zameldowany?!

To jest chore

a kto Ci tak powiedział?
ivytomek

Postprzez x098 » wtorek 22 września 2009, 15:24

ust2. przed przystąpieniem do egzaminu osoba ubiegająca się o wpis do ewidcji instruktorów techniki jazdy składa do wojewody właściwego ze względu na miejsce zamieszkania następujące dokumenty:.

ust3. Wojewoda na podstawie dokumentów o których mowa w ust2. sporządza listę osób zakwalifikowanych na egzamin. ...........................

Jest to fragment rozporządzenia Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 10 kwietnia 2008r. w sprawie wymagań dotyczących prowadzenia ośrodka doskonalenia techniki jazdy, egzaminowania kandydatów na instruktorów techniki jazdy, postępowania z dokumentacją związaną z prowadzeniem szkoleń oraz wzorów stosowanych dokumentów.Sygnatura: Dziennik Ustaw 2008 nr 77 poz. 458
x098

Postprzez osk rajd » piątek 16 października 2009, 14:08

http://www.automobilklub.pl/mk/index.php?cat=10&news=86

jakis czas temu czytalem ze we wroclawiu na torze rakietowa organizuja pierwsze w polsce szkolenie na instruktora techniki jazdy, nawet do nich dzwonilem i pytalem o szczegoly, ale dla mnie troche za daleko bylo z Bialegostoku dojezdzac bo szkolenia mialy sie odbywac co tydz. pt-sob-niedz, koszt 2200pln, nie wiem tylko czy ostatecznie wystartowali z tym szkoleniem bo tydzien temu rozmawialem z egzaminatorem nadzorujacym u nas i mowil mi ze cofneli im licencje ODTJ
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość,
nie zmniejsza jednak naszej głupoty"
osk rajd

Postprzez adalberthus » wtorek 23 marca 2010, 14:36

Kurs taki prowadzi na pewno ABJ w Toruniu i OSK Raider. Właśnie go ukończyłem i w sobotę mam egzamin teoretyczny, a w połowie kwietnia praktyczny.Szkolą we wszystkich kategoriach.
Na kursie byli uczestnicy z np. Przemyśla i Radomia.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez brd » wtorek 23 marca 2010, 14:53

To jest rynek na takie usługi? Przecież niemal każdy kto dostanie prawko już za parę miesięcy ma się za orła :lol:
brd

Postprzez x098 » środa 24 marca 2010, 13:51

Adalberthus czy możesz opisać jak wyglądały zajęcia praktyczne?
Np. ile godzin spędziliście na torze za kołem kierownicy doskonaląc własne umiejętności panowania nad pojazdem?
A ile mieliście godzin zajęć polegających na obserwacji przeprowadzonych zajęć praktycznych?
A ile mieliście godzin zajęć praktycznych polegających na przeprowadzeniu prezentacji przebiegu zajęć praktycznych?
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez adalberthus » piątek 26 marca 2010, 10:25

Zajęcia praktyczne dwa dni, od 8.oo do 20.oo z przerwą na obiad.
w sobotę praktyka na osobowych, z ABS i ESP i bez tego.
w niedzielę na ciężarowych, z przyczepami i autobusach z ABS i ESP i też bez tego (wyłączalne).Była nas grupa 20 chłopa i byliśmy podzieleni na 5 grup. Każda grupa miała przydzielonego instruktora.
wymienialiśmy się pojazdami i tematami zajęć.
Tor do jazdy szosowej był jeszcze w tym czasie oblodzony i naśnieżony (połowa lutego). Płyty poślizgowe nawodnione. Nigdy nie było wiadomo kiedy instruktor wyłączy ESP i na łuku "bączek " gotowy.
Jazdy było skolko godno.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez Reedsik » piątek 26 marca 2010, 12:47

Można wiedzieć jaki jest koszt takiego kursu?
Na czym polegał egzamin teoretyczny?
Reedsik

Postprzez oskbelfer » środa 31 marca 2010, 01:45

też chciałbym sie dowiedzieć ile to kosztuje :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez x098 » sobota 03 kwietnia 2010, 09:51

egzamin kat.b 350 ceny pozostałych kat. są w rozporządzeniu.
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów