Pierwszeństwo na skrzyżowaniu...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo na skrzyżowaniu...

Postprzez vitaR » środa 02 września 2009, 22:47

Robiłem sobie testy (nie zacząłem jeszcze teorii, robię tak dla siebie) i natrafiłem na następującą sytuację:
http://img2.imageshack.us/img2/6033/28589625.png

Z dwoma zaznaczonymi odpowiedziami się zgadzam, ale pytam się: czemu pojazd 1. nie przejeżdża pierwszy? Czy pojazd 2. nie powinien był się zatrzymać na środku, potem przejechać pojazd 1., następnie autobus, a na końcu, ze środka skrzyżowania, pojazd 2?

Podobna sytuacja tutaj:
http://img193.imageshack.us/img193/7972/pytanie.jpg
i z nią się w pełni zgadzam!
vitaR

Postprzez kuba989898 » środa 02 września 2009, 22:59

Pierwsza sytuacja.
Skrzyżowanie jest równorzędne, więc:
pojazd 1 przepuszcza pojazd 2 bo ma go po prawej stronie.
a przy skręcaniu w lewo ustępuje autobusowi (pojazd 3).

Podstawa prawna - Prawo o ruchu drogowym.
Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
kuba989898

Postprzez Maximilianus » środa 02 września 2009, 23:04

Ponadto, skoro zgadzasz się z 2 zaznaczonymi odpowiedziami, a więc i z tym, że pojazd 1 ustępuje pierwszeństwa pojazdowi 2 (odp.C) to skoro ustępuje, to jak może jednocześnie przejechać pierwszy (odp.A)?
Jak ustępuje, to pierwszy na tym skrzyżowaniu nie przejedzie.
Gdyby miał przejechać pierwszy, to by nikomu nie ustępował.
Wytłumaczenie na podstawie przepisów przedstawione powyżej.
Maximilianus

Postprzez vitaR » środa 02 września 2009, 23:28

Chodzi mi o to, że, jak już napisałem powyżej, wg posiadanej przeze mnie aktualnie wiedzy, pojazd nr 2 powinien się zatrzymać na środku skrzyżowania (i wtedy można powiedzieć, że pojazd nr 1 go przepuścił - nie ma absolutnie żadnej sprzeczności). Mówicie, że przejeżdża bez zatrzymania? Czemu?
vitaR

Postprzez Maximilianus » środa 02 września 2009, 23:42

Chodzi Ci zapewne o to, że pojazd 1, zgodnie z przepisami, OPUŚCI pierwszy skrzyżowanie, ale jednak nie przejedzie pierwszy. Gdy pojazd 1 ustąpi pierwszeństwa pojazdowi 2 (który zatrzyma się na środku, aby przepuścić pojazd 3) to pojazd 1 będzie mógł swobodnie OPUŚCIĆ skrzyżowanie, bo nie będzie musiał nikomu ustępować, stąd też w rzeczywistości jako pierwszy opuści skrzyżowanie.
Maximilianus

Postprzez annubis17 » czwartek 03 września 2009, 12:08

Nie nie nie, najpierw przejeżdża pojazd 2, bo 1 musi mu ustąpić pierwszeństwa, a pojazd 3 musi czekać aż pojazd 1 przejedzie bo ma go po prawej stronie. Nie spostrzegliście że 2 przejeżdża przed autobusem bo autobus musi się zatrzymać aby przepuścić 1 :D
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez Nadzienie » czwartek 03 września 2009, 16:25

Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

annubis17 co ty mówisz?? Pojazd 2 nie może przejechać przed autobusem bo ma go po prawej stronie! Pojazd 2 dojedzie do środka skrzyżowania, wtedy pojazd 1 ma wolne i zjedzie z skrzyżowania. Po 1 zjedzie autobus bo bd miał wolne. a na końcu zjedzie 2. 2 pierwsza wjedzie na skrzyżowanie a ostatnia zjedzie. Kolejność ruchu 2 dojeżdża, 1 zjeżdża, 3 zjeżdża, 2 zjeżdża.
Nadzienie

Postprzez vitaR » czwartek 03 września 2009, 16:41

Czyli upewniliście mnie, że miałem rację. Po prostu pytanie jest wybitnie nieprecyzyjne, bo słowo "przejeżdża" znaczy, przynajmniej w moim mniemaniu, że nie tylko się jedzie, ale się także PRZEJEŻDŻA. Głupie nieścisłości.
vitaR

Postprzez annubis17 » czwartek 03 września 2009, 17:59

Nadzienie napisał(a):

annubis17 co ty mówisz?? Pojazd 2 nie może przejechać przed autobusem bo ma go po prawej stronie! Pojazd 2 dojedzie do środka skrzyżowania, wtedy pojazd 1 ma wolne i zjedzie z skrzyżowania. Po 1 zjedzie autobus bo bd miał wolne. a na końcu zjedzie 2. 2 pierwsza wjedzie na skrzyżowanie a ostatnia zjedzie. Kolejność ruchu 2 dojeżdża, 1 zjeżdża, 3 zjeżdża, 2 zjeżdża.

Analogicznie to można przełożyć tak, że pojazd 1 nie może przejechać przed pojazdem 2 bo ma go po prawej stronie...
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez Maximilianus » czwartek 03 września 2009, 18:46

annubis17: Przecież tłumaczymy:
Pojazd 2 dojedzie do środka skrzyżowania, wtedy pojazd 1 ma wolne i zjedzie z skrzyżowania.

Tak więc pojazd 1 może przejechać za pojazdem 2 bo już nie ma go po prawej stronie.
Maximilianus

Powrót do Sytuacje na drodze