Czy jestem uczestnikiem ruchu?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy jestem uczestnikiem ruchu?

Postprzez remikoli » wtorek 04 sierpnia 2009, 17:20

Czy będąc w pojeździe na miejscu kierowcy podlegam ogólnie pojętemu prawu ruchu drogowego(niezależnie od tego czy silnik jest uruchomiony,czy nie)?Mam tu na myśli hipotetyczne sytuacje np.czy siedząc na miejscu kierowcy pod wpływem alkoholu na parkingu w unieruchomionym pojeździe(ale z włączonym silnikiem)jestem uczestnikiem ruchu?Czy jestem narażony na otrzymanie mandatu?Jeżeli tak,to na jakiej podstawie?Kolejne pytanie:od którego momentu uznawany jestem za uczestnika ruchu?
remikoli

Postprzez cman » wtorek 04 sierpnia 2009, 18:11

No definicja:
PRD napisał(a):Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
(...)
17) uczestnik ruchu - pieszego, kierującego, a także inne osoby przebywające w pojeździe lub na pojeździe znajdującym się na drodze;
cman

Postprzez megamind » wtorek 04 sierpnia 2009, 20:02

Wynika więc z tego, że będąc na parkingu nie jesteś uczestnikiem ruchu.
megamind

Postprzez remikoli » wtorek 04 sierpnia 2009, 22:55

Czy siedząc na siedzeniu kierowcy przy włączonym silniku jestem kierującym?Od którego momentu zostaje kierującym...od momentu włożenia kluczyków do stacyjki,zamknięcia drzwi,położenia rąk na kierownicy...?W którym momencie zaczynam kierować pojazdem?
remikoli

Postprzez Olin » czwartek 27 sierpnia 2009, 11:37

Siedząc w pojeździe znajdującym się na drodze (a więc również na poboczu) jesteś uczestnikiem ruchu drogowego. Jeśli natomiast chodzi o kierowanie pojazdem pod wpływem alkoholu to ma to miejsce w chwili kiedy wprawisz pojazd w ruch - choćby to miało mieć miejsce na odcinku kilku centymetrów. Nie jest wymagane uruchomienie silnika. Istotny jest przy tym fakt, że nie jest konieczne zatrzymanie cię przez Policję kiedy wprawiłeś pojazd w ruch, a np. zeznania świadków którzy widzieli cię jak jechałeś w tym samochodzie.
Olin

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów