Rondo - Nie jasna sytuacja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez piotrekbdg » sobota 22 sierpnia 2009, 00:26

Wiesz... w każdej szkole uczą jeździć inaczej... W moim mieście jest tylko jedno takie rondo. Dopiero jak powiedziałem instruktorowi, że chce przejechać zgodnie z przepisami to pojechaliśmy przez wewnętrzny pas... Może gdyby jeździł tam egzamin to by uczyli jak trzeba... Rzeczywiście gdy jechałem L-ką tak jak należy to ciężko mi było zmienić pas na rondzie... Teraz jak nabrałem wprawy jest ok.

No to fakt, na kursie uczą jak zdać egzam, a nie pod kątem prawdziwej, późniejszej jazdy. Choć mimo wszytko to trochę dziwne, że można mieć prawko i nie umieć pokonać dwupasmowego ronda. W końcu to nie jest skomplikowany manewr, w dużych miastach na rozrośniętych rondach z tramwajami, kończącymi się pasami i ścieżkami rowerowymi bywa znacznie trudniej. Tym bardziej że przyznasz jest to dość logiczne: obierasz prawy pas do jazdy w prawo i na wprost, lewy do jazdy w lewo i zawracania, przy czym po przejechaniu przedostatniego zjazdu należy zająć pas prawy zjazdowy. Tylko tak rondo spełnia swoją rolę i umożliwia płynny ruch. Gdyby każdy jeżdził prawym pasem na około to przepustowość skrzyżowania drastycznie by zmalała.
piotrekbdg

Postprzez gof » niedziela 23 sierpnia 2009, 14:05

A jak z tych, którzy jadą zewnętrznym (prawym) nikt nie chce puścić, to co - zatrzymać się na lewym blokując ruch? Zrobić okrążenie i liczyć że za drugim razem uda się przebić na prawy?
Fiat Siena 1.6 HL 16V & Suzuki GSX 750F
gof

Postprzez piotrekbdg » niedziela 23 sierpnia 2009, 19:41

Jak chcesz np zjechać drugim zjazdem to po przejechaniu pierwszego od razu zajmujesz pas prawy żeby nikt Ci sie nie wcisnął. Jak zrobisz to od razu bez zastanowienia to nikt Ci drogi nie zajedzie. Jeżeli jednak pojazd obok z prawego w jeżdza w identyczny zjazd i masz go obok siebie równolegle to wtedy nie masz za dużo wyjścia jak zjechać zewnetrznym. Ale mówimy tu o przepisowym pokonaniu ronda,a w tym przypadku tamten uczestnik jedzie nieprawidłowo.
piotrekbdg

Postprzez absolutny » niedziela 30 sierpnia 2009, 16:48

piotrekbdg napisał(a):(...) W końcu to nie jest skomplikowany manewr, w dużych miastach na rozrośniętych rondach z tramwajami, kończącymi się pasami i ścieżkami rowerowymi bywa znacznie trudniej. Tym bardziej że przyznasz jest to dość logiczne: obierasz prawy pas do jazdy w prawo i na wprost, lewy do jazdy w lewo i zawracania, przy czym po przejechaniu przedostatniego zjazdu należy zająć pas prawy zjazdowy. Tylko tak rondo spełnia swoją rolę i umożliwia płynny ruch. Gdyby każdy jeżdził prawym pasem na około to przepustowość skrzyżowania drastycznie by zmalała.

Też mi się wydaję, że powinni tego uczyć... Ja i tak miałem farta, że tam jeździłem z 5 razy... Niektórzy byli tylko raz albo w ogóle. Ostatnio zdarzało mi się tam dość często jeździć i ok 70% kierowców jeździ przez całe rondo zewnętrzym pasem...
absolutny

Postprzez tiromaniak » niedziela 06 września 2009, 16:42

Nie wolno ci zjechać z ronda z wewnętrznego pasa, to największa zbrodnia świadcząca o kompletnym amatorstwie.

Pierwszeństwo na tym rysunku ma pojazd czerwony ponieważ TY wjeżdżasz na jego pas a co oznacza TY musisz mu ustąpić pierwszeństwa.

W tej sytuacji na rysunku obydwa pojazdy jadą źle. Pojazd czerwony nie może skręcić w lewo na rondzie wjeżdżając na prawy pas, a pojazd zielony w prawo z wewnętrznego pasa. W ogóle wszystko na odwrót i sprzecznie z prawem.

Żaden nie ma pierwszeństwa, wszystkim powinno się zabrać prawa jazdy i wysłać jeszcze raz na kurs.

btw.

A jak z tych, którzy jadą zewnętrznym (prawym) nikt nie chce puścić, to co - zatrzymać się na lewym blokując ruch? Zrobić okrążenie i liczyć że za drugim razem uda się przebić na prawy?

Nie wolno co zjechać z ronda z wewnętrznego pasa. Przed zjazdem z ronda musisz odpowiednio wcześniej zmienić pas na prawy i z prawego z użyciem kierunkowskazów i uwagą na pieszych zjechać z ronda.
tiromaniak

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze