Zawracanie katC Pomocy

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Zawracanie katC Pomocy

Postprzez olixon » środa 19 sierpnia 2009, 20:37

Witam wszystkich...proszę o pomoc dziś oblałem egzamin na kat C...a dokładniej zdupcyłem zawracanie....sytuacja wyglądała tak...jechałem drogą dwupasmową dwa pasy prosto druga jezdnia tez dwa pasy prosto....instruktor kazał mi zawrócić z lewego pasa dojechałem do połowy drogi między tym wolnym miejscem na zawracanie i oczywiście się nie zmieściłem złapałem krawężnik....czy podczas takiego zawracania trzeba dojechać az do samego końca tego miejsca wolnego do zawracania czy jak....może ktoś zna jakąś animacje jak to zrobić...zapomniałem dodac ze gdybym dojechal do konca i dopiero zaczal zawracac to bym najechał na droge podporządkowana(tą prostopadła do głownej) ale to podobno jest okej...prosze o pomoc...i sorki za niezbyt jasne napisanie o problemie ale nie wiem jak to lepiej sformulowac...

dodaje taka fotke pogladowa tak mniej wiecej na niej widac o co chodzi: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8bb ... 739b8.html
olixon

Postprzez Olin » czwartek 20 sierpnia 2009, 04:21

W tej sytuacji mogłeś wykonać zawracanie zarówno przy tym dalszym jak i bliższym krawężniku (pod warunkiem, że nie wjedziesz na chodnik lub krawężnik) ponieważ wykonując ten manewr miałeś pierwszeństwo przed pojazdami które wjeżdżałyby na to skrzyżowanie z drogi podporządkowanej. Powodem dla którego przerwano egzamin była możliwość stworzenia zagrożenia w ruchu drogowym poprzez najechanie na krawężnik. Mając na względzie gabaryty pojazdu egzamnacyjnego powinieneś jednak zbliżyć się do "dalszego" krawężnika w taki sposób jak przebiega linia czerwona na twoim rysunku.
Olin

Postprzez olixon » czwartek 20 sierpnia 2009, 07:40

a czy powinienem dojechać do końca lewym pasem i zacząc zawracanie(jesli tak można)czy tą częścią pomiędzy jezdniami,bo jakos mi sie wydaje ze nawet jakbym dojechal do konca srodkiem to nie zlamie sie...nawet nie mam okazji gdzie przecewiczyc tego manewru za male misteczko a godziny juz wyjezdzone praca itp...
olixon

Postprzez Olin » czwartek 20 sierpnia 2009, 14:00

Zgodnie z Kodeksem przy skręcie w lewo na jezdni jednokierunkowej powinieneś wcześniej zjechać do lewej krawędzi jezdni.
Olin

Postprzez mk61 » czwartek 20 sierpnia 2009, 14:28

Jeśli gabaryty pojazdu na to pozwalają. Jeśli nie, wtedy pojazd może skręcić w lewo z prawego pasa.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez olixon » czwartek 20 sierpnia 2009, 19:47

oki dzięki chłopy...mam nadzieje że mi pójdzie następnym razem...a jeszcze tak przy okazji zna ktos link do animacji dotyczacej takiego zawracania,ale animacja z samochodm ciezarowym bo z osobowym juz widzialem jeszcze lepiej filmik cz cus...z gory dzieki
olixon

Postprzez olixon » sobota 12 września 2009, 20:34

witam....zapomniałem napisać ze za drugim razem poszło bez problemów...zero błędów plac i zero miasto:)
olixon

Postprzez tiromaniak » niedziela 13 września 2009, 12:20

powinieneś jednak zbliżyć się do "dalszego" krawężnika w taki sposób jak przebiega linia czerwona na twoim rysunku.

Tak Olin masz racje, może wykonać zawracanie z lewej strony przy krawężniku i z prawej strony i samochody stojące po jego lewej stronie, stoją raczej na czerwonym świetle co oznacza że mają zakaz wjazdu na skrzyżowanie. Ale wydaje mi się że mógł i zawrócił by bezproblemowo z lewej strony tak jak pokazuje linia niebieska. Tyle że manewr został wykonany nieprawidłowo. Zauważ że pojazdy kat C. nie przekraczają 9 m długości. Przedstawiam rysunek. Linia czarna to jak powinien pojechać.

Obrazek

Zwyczajnie za szeroko pojechał, tak może pojechać jak by jechał zestawem 18 metrów. Zobacz na niebieską linie - to w ogóle jakieś wesołe miasteczko. Spokojnie zmieścił by się z lewej strony, tylko po prostu za szeroko wyjechał. Wystarczy podjechać do lewej, wjechać potem tak jak by jechał prosto, potem zakręcić tak aby zrównać się z krawężnikiem. To właśnie się nazywa wyczucie gabarytu umiejętność oceny własnych wymiarów.

Z drugiej strony mógł pojechać również czerwonym torem jazdy. przepisy mu tego nie zabraniają.
tiromaniak

Powrót do Szkolenie kierowców