C+E Kwalifikacje?? ADR-ry ??

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

C+E Kwalifikacje?? ADR-ry ??

Postprzez Roberts » środa 21 lipca 2004, 18:19

witam wszystkich , zdalem E i chce pracowac w tym zawodzie ,jak wyglada sprawa z Kwalifikacjami ??. pracowalem kiedys na C i zdobycie tych kwalifikacji nie bylo trudne ,jak to wyglada teraz ?? Podobno znowu jakies szkolenia i ogromne pieniadze ?? Mam zamiar zrobic jeszcze ADR-ry od czego zaczac ? Z gory dzieki za podpowiedzi pozdrawiam Robert
Roberts

Postprzez ella » środa 21 lipca 2004, 18:50

Ceny kursów:
- część ogólna + część dodatkowa = 750 zł.
- część dodatkowa = 350 zł.
Cena w WORD Warszawa

Od nowego roku zmieniły się wymagania wobec kierowców wykonujących drogowy transport osób lub rzeczy. Przewoźnik drogowy może teraz zatrudnić kierowcę, który ma 18 lat (skończone) przy dużych autach od 3,5 t do 7,5 t i 21 lat - w pozostałych wypadkach.
Warunkiem dopuszczenia kierowcy do ruchu jest posiadanie określonych dokumentów: orzeczeń lekarskiego i psychologicznego o braku przeciwwskazań do pracy na stanowisku kierowcy oraz zaświadczenia o ukończeniu odpowiedniego kursu dokształcającego kierowców. Chodzi o kursy:
1.kierowców przewożących rzeczy - dla kierowców pojazdów konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu rzeczy;
2. przewożących osoby - dla osób wożących powyżej 5 osób łącznie z kierowcą.
Owe kursy prowadzą wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego, a nadzoruje wojewoda. On też może nie tylko skontrolować sposób prowadzenia kursów i ich dokumentacji, ale i zawiesić prowadzenie kursów do czasu poprawienia błędów czy nieprawidłowości. Przy ustalaniu szczegółowego programu ośrodki współpracują z organizacjami zrzeszającymi kierowców i przewoźników drogowych o zasięgu ogólnokrajowym.

Ramowy program kursu dla kierowców wożących ludzi i rzeczy obejmuje część ogólną (co najmniej 24 godziny lekcyjne teorii i 35 minut praktyki) i dodatkową specjalistyczną (6 godzin lekcyjnych teorii i 4 godziny lekcyjne praktyki). Czas trwania kursu jednego dnia nie może przekroczyć 8 godzin lekcyjnych.

Zaświadczenie o ukończeniu kursu dostaną tylko ci, którzy uczestniczyli we wszystkich zajęciach. Potem trafią do specjalnego rejestru. Kurs dokształcający dla kierowcy mającego świadectwo kwalifikacji wydane przed 1 stycznia 2002 r. obejmuje część dodatkową kursu dokształcającego w zakresie przewozu rzeczy lub osób.(jb)

http://www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci ... pcja=pokaz
ella
Moderator

kwalifikacje i ADR-y dla zainteresowanych

Postprzez Roberts » poniedziałek 26 lipca 2004, 03:56

Dziękuje za podpowiedz !! Dowiedziałem się więcej,a mianowicie zapłacę 350 zł. za kurs dlatego ze miałem wcześniej kwalifikacje które już wygasły,no i znowu badania lekarskie to ok. 50 zl ,psychotesty też 50 zł. no i urząd miasta za wyrobienie świstka podejrzewam ze tak jak za prawko 71 zł. :lol: kurs będzie trwał 2 dni po ok. 4 godz. A co do ADR -ów to kurs podstawowy 500 zl. czyli przewóz materiałów niebezpiecznych kurs trwa 10 dni i następnie cysterny 450 zł. czyli przewóz paliw i materiałów radioaktywnych ale ile będzie trwał to nie wiem bo spasowałem !!! :evil:
A i po 5 latach znowu to samo tylko trochę taniej bo za wszystko zapłacimy ok. 700 zł. :x :?:
Roberts

Postprzez figa » środa 04 maja 2005, 15:49

Witam.
Z tymi cenami za kursy to jest wolna amerykanka hulaj dusza piekla nie ma.
Ta kursomania i ceny kompletnie niewspolmierne do wkladu pracy to chyba w ramach" walki z bezrobociem."
Kurs kwalifikacyjny na przewoz towarow kosztuje 700 zlotych na przewoz osob tylez samo, ADR nastepne 350 zl podstawowy i potem nastepne cysterna itp. roznie ok 250.
I tak co 5 lat jakby nas ogarniala co 5 lat amnezja.
Zeby podniesc w Polsce swoje kwalifikacje to najpierw trzeba zrobic napad na bank.
figa

Postprzez Feetek » czwartek 05 maja 2005, 18:46

Wszystko się zgadza ale, uważaj bo ten kurs za przeproszeniem dokształcający kończył się u nas egzaminem. W Gdańsku koszt 300 zł, jak nie miałeś starego świadectwa to 700 zł, badanie - komplet 190 zł, psychotesty 100 zł. Zdawaliśmy egzamin teoretyczny, 10 pytań testowych i 2 "otwarte" z zakresu czasu pracy kierowcy, a na placyku był do pokonania łuk starmanem z przyczepą i wjazd prostopadły tyłem też z przyczepą. Co ciekawe, jeśli ktoś miał tylko C to też musiał jeździć z przyczepą; miał po prostu więcej czasu :).
ADR w Gdańsku podstawowy 600 zł, cysterny z napełnianiem 500 zł.
'Obywatelowi należy ufać i nieustannie go kontrolować'
Feetek

Re: kwalifikacje i ADR-y dla zainteresowanych

Postprzez majkii » sobota 28 maja 2005, 09:59

Roberts napisał(a):...A co do ADR -ów (...) cysterny 450 zł. czyli przewóz paliw i materiałów radioaktywnych ... :x :?:

na cysterny robi sie jeden kurs a na materialy radioaktywne jest osobne szkolenie. sam kurs na cycsterny nie uprawnia do przewozu m. radioaktywnych ani m. wybuchowych 1 klasy
majkii

Powrót do Szkolenie kierowców