Przyczepa + Samochod

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Przyczepa + Samochod

Postprzez pawcio1978 » sobota 08 sierpnia 2009, 01:37

Witam
Moja sprawa jest nie typowa.
Otoz znajomy chce kupic przyczepe campingowa w Anglii* i przyciagnac ja polskim autem (do Polski). Jak ma to zrobic oficjalnie zeby Policja nie miala mozliwosci doczepic sie.

*w Anglii jesli masz angielski samochod to na przyczepie mocujesz tablice rejestracyjna o numerach takich samych jak pojazd ktory ja ciagnie/holuje, brak jakichkolwiek oplat/badan techn, i obowiazuje ubezpieczenie wykupione na dane auto.
pawcio1978

Postprzez Olin » sobota 08 sierpnia 2009, 10:35

Sprawa jest prosta. Aby móc ciągnąć samochodem osobowym przyczepę kempingową której masa dopuszczalna masa całkowita przekracza 750 kg trzeba mieć przede wszystkim prawo jazdy kat. B+E chyba, że dopuszczalna masa całkowita przyczepy nie przekracza masy własnej tego samochodu osobowego, a łączna masa zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 tony - wtedy wystarczy prawo jazdy kat. B. Poza tym, pojazd ciągnący tą przyczepę musi posiadać adnotację w dowodzie rejestracyjnym o zainstalowanym haku holowniczym - nie sądzę aby takie badanie i adnotacje można było uzyskać w Anglii na pojazd zarejestrowany w Polsce. W związku z tym, znajomemu pozostaje skorzystać z przysługi jakiejś osoby której pojazd będzie spełniać te warunki lub przywieść przyczepę na lawecie za pomocą jakiejś firmy transportowej.
Olin

Postprzez pawcio1978 » sobota 08 sierpnia 2009, 11:02

Olin:
<&%#$@> chlopie.
Nie chodzi mi o wykladnie kat B / B+E

Tylko o to czy zanim znajomy przyjedzie polskim autem po angielska przyczepe (fizycznie jest ona w Anglii) to wczesniej musi:
- zarejestrowac ja w PL i dostac tablice?
- oplacic OC?
itp id

Czy w takim przypadku policja widzac polskie auto z przyczepa na angielskich blachach lub bez blach nie zafunduje mandatu?
pawcio1978

Postprzez Olin » sobota 08 sierpnia 2009, 11:06

A niby w jaki sposób ją zarejestruje i przedstawi do badania technicznego jeżeli nie ma jej w kraju ??

Ech.. chłopie...
Olin

Postprzez pawcio1978 » sobota 08 sierpnia 2009, 11:19

Olin napisał(a):A niby w jaki sposób ją zarejestruje i przedstawi do badania technicznego jeżeli nie ma jej w kraju ??

Ech.. chłopie...

Tylko ze w tym momencie jest prawny absurd!!!
W Anglii przyczepa/naczepa ma blachy te same co samochod.
W Polsce/Niemczech przyczepa ma swoje blachy. Wiec na dobra sprawe mozna zarobic mandat
pawcio1978

Postprzez bruno666 » sobota 08 sierpnia 2009, 11:25

Ech ci wyspiarze, wszystko robią na odwrót.
...
bruno666

Powrót do Porady techniczne