Orzeczenie lekarskie - czy trzeba ponawiać???

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Orzeczenie lekarskie - czy trzeba ponawiać???

Postprzez Evita » piątek 07 sierpnia 2009, 13:49

Czy jeśli ktoś miał wystawione orzeczenie lekarskie na 1 grupę kategorii, czyli A, A1, B, B1, T, B+E, kiedy miał 16 lat i wtedy robił tylko T, w momencie, kiedy kończy lat 18 i chce robić B, musi ponownie przejść badania?

Chodzi mi o podstawę prawną, która by to sugerowała, ponieważ nie znajduję takiego zapisu ani w Ustawie Prawo o Ruchu Drogowym, ani w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie badań lekarskich kierowców i osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami.

Jeśli ktoś miał podobną sytuację albo wie, gdzie mogę znalexc przepisy regulującą tę kwestię, prosze o wiadomość. Telefony do Starostwa, lekarza i Urzędu Wojewódzkiego nic nie dały, bo każdy twierdził inaczej.
"Nieraz myślę, że ludzie niewiele sobie dziś ofiarują oprócz uprzejmego chłodu."
Evita

Postprzez marcin.pl » piątek 07 sierpnia 2009, 15:23

Musisz ponawiać....

Art.122 ust.1 pkt.1
Badaniu lekarskiemu (...) podlega osoba ubiegająca się o wydanie prawa jazdy
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Postprzez mk61 » piątek 07 sierpnia 2009, 19:32

W orzeczeniu lekarskim lekarz zaznacza kategorie, na które te badania są ważne. Jeśli lekarz zaznaczy Ci wszystkie kategorie - masz spokój. Jeśli nie - do każdej kategorii robisz nowe badania.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Szkolenie kierowców