Jazda lewym pasem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jazda lewym pasem

Postprzez vivat » sobota 01 sierpnia 2009, 19:59

Czesc, zastanawia mnie jedna rzecz.

Czy jezeli mam drogę dwupasmowa i jade na tej drodze i mam 3 pasy. Czy moga jezdzic obojetnie ktorym mi sie podoba ? Czy na kazdym pasie obowiazuje taka sama predkosc ?
Czy jazda ktoryms z innych pasow niz prawym to wykroczenie ? Przeciez jezeli mamy 3 lub 2 pasy to dlaczego by nie mozna bylo jezdzic dowolnym ? Tyle sie jezdzi i sie widzi no i kazdy jezdzi ktorym im sie podoba a nie uzwayaja ich do skrecania lub wyprzedzania. Prosze o pomoc bo pogubilem sie i nie rozumiem skoro ludzie jezdza jak chca , jakimi chca pasami to chyba mozna kazdym ?
vivat

Postprzez karampuk » sobota 01 sierpnia 2009, 20:42

Wypada jeździć prawym. I o ile, tak jak piszesz, nie ma sie zamiaru skręcać, wyprzdzać, omijać inne trudności w ruchu, to tam należy siedzieć.

Wykroczenie? Najwyżej "utrudnianie ruchu" lub coś podobnego, ale udowodnienie tego praktycznie niemożliwe (kierujacy sam musiałby się przyznać). Zawsze można stwierdzić, że nie zna się dobrze terenu a masz zamiar niedługo slręcić w lewo. To tylko jeden z przykładów...
karampuk

Re: Jazda lewym pasem

Postprzez cman » sobota 01 sierpnia 2009, 20:47

vivat napisał(a):Czy jezeli mam drogę dwupasmowa i jade na tej drodze i mam 3 pasy.

No jak może być droga dwupasmowa, która ma trzy pasy ruchu :wink:. Albo ma dwa, albo trzy pasy ruchu, a więc jest, albo dwupasowa, albo trzypasowa.

Na każdym pasie ruchu obowiązuje taka sama prędkość, a jechać można tylko najbliżej prawej krawędzi jezdni, czyli najczęściej prawym pasem ruchu.

Jeżeli prawy pas ruchu jest pusty, to jazda innym jest wykroczeniem, a że wszyscy tak jeżdżą i co gorsza policja na to nie reaguje, to już jest niestety inna (smutna) sprawa.

Lewe i środkowe pasy ruchu są do wyprzedzania i omijania.
cman

Re: Jazda lewym pasem

Postprzez karampuk » sobota 01 sierpnia 2009, 20:59

cman napisał(a):Lewe i środkowe pasy ruchu są do wyprzedzania i omijania.

Nie tylko. Pasy ruchu, szczególnie te wyznaczone są po to by ich używać. Oczywiście rozsądnie.
karampuk

Postprzez cman » sobota 01 sierpnia 2009, 21:20

Tylko wtedy, kiedy nie można używać prawego pasa ruchu - w teorii. W praktyce, zgodzę się, że można ich używać, nawet niezgodnie z przepisami, pod warunkiem, że nawet w minimalnym stopniu nie utrudnia się innym przez to ruchu. Niestety na naszych drogach wygląda to zupełnie inaczej.
cman

Postprzez Email » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 20:50

Odnośnie prędkości to jeszcze zależy jak są znaki ustawione i czy w ogóle jakieś są. Teoretycznie może się zdarzyć tak, że znak jest umieszczony nad pasem ruchu to dotyczy tylko kierującego na tym pasie ruchu.
Email

Postprzez wilkuzzz » wtorek 04 sierpnia 2009, 21:25

Email napisał(a):Odnośnie prędkości to jeszcze zależy jak są znaki ustawione i czy w ogóle jakieś są. Teoretycznie może się zdarzyć tak, że znak jest umieszczony nad pasem ruchu to dotyczy tylko kierującego na tym pasie ruchu.

Co ?!?!? No chyba nie : P
"Spadochroniarstwo uczy nas być silnym, a tylko takich potrzebuje nasza ojczyzna"
Gen. Stanisław F. Sosabowski
wilkuzzz

Postprzez cman » wtorek 04 sierpnia 2009, 22:13

No jednak tak :).
cman

Postprzez wilkuzzz » wtorek 04 sierpnia 2009, 23:42

cman napisał(a):No jednak tak :).

Ze niby jest powiedzmy sobie droga 3x2 i na każdym pasie jest inna prędkość? Zrozumiał bym w tunelu ale takie coś dla mnie jest bezsensu xD. Jak Polska długa i szeroka to chyba takiej głupoty u nas nie ma choć pewnie się mylę
"Spadochroniarstwo uczy nas być silnym, a tylko takich potrzebuje nasza ojczyzna"
Gen. Stanisław F. Sosabowski
wilkuzzz

Postprzez cman » środa 05 sierpnia 2009, 09:57

Ja nie wiem, czy jest, czy nie ma, ale:

Rozporządzenie napisał(a):§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
cman

Postprzez tristan » środa 05 sierpnia 2009, 10:07

Rozporządzenie napisał(a):§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią [...] [u]jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu[...]

Swoją szosą, ciekawe jak umieścić nad jezdnią, a nie nad pasami. Chyba że ta druga ewentualność oznacza, że każdy pas musi być oznakowany.

No i nie widziałem jeszcze takiego czegoś w praktyce.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Brunet » środa 05 sierpnia 2009, 22:04

cman napisał(a):Ja nie wiem, czy jest, czy nie ma, ale:

Rozporządzenie napisał(a):§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

Z tego przepisu wynika, że może tak być. Ale czy widział ktoś taką sytuację z zastosowaniem znaków ograniczenia prękości?
Brunet

Postprzez qwer0 » czwartek 06 sierpnia 2009, 10:07

Ale czy widział ktoś taką sytuację z zastosowaniem znaków ograniczenia prękości?

Ja widzialem, ja widzialem!
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Baranek » piątek 07 sierpnia 2009, 14:49

Co do jazdy lewym pasem - to w mieście jestem to w stanie w jakiś sposób zrozumieć - choć też z zastrzeżeniami. No bo ktoś chce za chwilę jechać w lewo itp.

Natomiast - poza miastem - a często jeżdżę taką drogą 2 pasmową nagminna jest jazda lewym pasem pomimo, że prawy pas jest pusty lub najblizszy pojazd na prawym pasie jest powiedzmy o 500 m...

Ja w takiej sytuacji wyprzedzam gościa z prawej strony. I dziękuję mu światłami awaryjnymi za to że byl tak miły i cały czas jechał prawym pasem.
Za to - moim zdaniem własnie (jazdę lewym pasem poza obszarem zabudowanym) policja powinna ostro ścigać - bo raz że płynność ruchu jest do kitu, a 2 - stwarza to zagrożenie.
Baranek

Postprzez pawcio1978 » sobota 08 sierpnia 2009, 10:32

Na przyklad w Niemczech sa znaki nad jezdnia gdzie moga podawac jaka predkosc jest dozwolona!!!
pawcio1978

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze